
Arancini lub arancine, duma kuchni sycylijskiej, są małymi zapiekanymi kulkami ryżowymi, które można spożywać zarówno jako przekąskę, przystawkę, pierwsze danie lub nawet jako danie jednodaniowe. Na Sycylii można je znaleźć zawsze i wszędzie, gorące i pachnące w wielu smażalniach: od miasta do miasta często zmieniają kształt i rozmiar, przyjmując owalne, gruszkowe lub okrągłe formy, w zależności od farszu którym są nadziewane. Istnieje około 100 odmian arancini: od najbardziej klasycznych z ragù oraz z szynką, po bardziej oryginalne. Prezentujemy dziś dwie ponadczasowe klasyki: arancini z ragu wieprzowym i groszkiem oraz arancini z szynką i mozzarellą.
Arancini przepis
Składniki ryżu
Składniki nadzienia sos Ragù
100 g Mielonej wieprzowiny
1/2 Cebuli
50 ml Czerwonego wina
200 ml Przeciera pomidorowego
80 g Zielonego groszku
Składniki nadzienia szynka i mozzarella
30 g (w jednym plastrze) Szynki Prosciutto Cotto
60 g Sera Mozzarella
Składniki pastelli (zaklepki)
Składniki panierki i smażenia
Czas: 2 godz

Porcje: 12 sztuk
Kalorie: 628 Kcal
Sposób przygotowania
Ryż

1
Aby przygotować arancini, zacznij od gotowania ryżu w 1,2 L wrzącej osolonej wodzie, aż wszystka woda zostanie całkowicie wchłonięta. Dzięki temu skrobia pozostanie całkowicie w garnku, a ryż będzie bardzo suchy i zwarty.

2
Gotuj przez około 15 minut, a następnie rozpuść szafran w bardzo małej ilości gorącej wody i dodaj do gotowanego ryżu.

3
Dodaj także masło pokrojone w kostkę.

4
Wsyp tarty ser Caciocavallo i dobrze wymieszaj, aby wszystko połączyć.

5
Przełóż i wypoziomuj ryż na szerokiej i niskiej blasze i przykryj folią, aby ostygł całkowicie przez parę godzin poza lodówką. Folia zapobiegnie wyschnięcia powierzchni ryżu.
Nadzienie Ragù

1
W międzyczasie przygotuj nadzienie ragu: oczyść, drobno posiekaj cebulę i duś na patelni z 2 łyżkami oleju i masłem.

2
Następnie dodaj mięso mielone i przyrumień na dużym ogniu.

3
Polej czerwonym winem i pozwól mu odparować.

4
Dodaj przecier pomidorowy, dopraw solą i pieprzem do smaku, przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu przez co najmniej 20 minut.

5
W połowie gotowania dodaj groszek. W razie potrzeby możesz dolać trochę gorącej wody.
Nadzienie szynka i mozzarella

Pokrój szynkę i mozzarellę w kostkę.
Pokrój także ser Caciocavallo, który będzie potrzebny do nadzienia z ragu.
Formowanie arancini z nadzieniem ragù

1
Gdy ryż całkowicie ostygnie, możesz zacząć formować arancini. Aby pomóc sobie w przygotowaniu, trzymaj miskę z wodą w pobliżu, abyś mógł nawilżać ręce.
Weź parę łyżek ryżu, zmiażdż na środku dłoni, i wymodeluj tak aby stworzyć półokrągłe, lekko wydłużone, wklęsłe miseczki.

2
Włóż łyżeczkę farszu z ragu.

3
Wypełnij kilka kostkami sera Caciocavallo.

4
Następnie zamknij górną część ryżem i nadaj im spiczasty kształt: możesz nadać ten kształt wszystkim kulkom nadziewanym ragu.
Formowanie arancini z nadzieniem szynka i mozzarella

1
Weź parę łyżek ryżu, zmiażdż na środku dłoni, i wymodeluj tak aby stworzyć półokrągłe, wklęsłe miseczki. Wypełnij szynką i mozzarellą.

2
Następnie zamknij górną część ryżem i nadaj im okrągły kształt.
Moczenie w pastelli i obtaczanie w bułce tartej

1
Gdy wszystkie arancini są już gotowe, przygotuj zaklepke: do miski wsyp przesianą mąkę, szczyptę soli i wolnym strumieniem dolej wodę. Dokładnie wymieszaj trzepaczką, aby zapobiec tworzeniu się grudek.

2
Następnie zanurz arancini, jeden po drugim, w zaklepce, uważając, aby całkowicie je pokryć.

3
Przełóż na talerz wysypany bułką tartą i obtaczaj starannie każdą kulkę z każdej strony.
Smażenie

1
W rondlu rozgrzej olej, doprowadź go do temperatury 170 °C, i smaż jedno arancino lub najwyżej dwa na raz, aby nie obniżyć temperatury oleju.

2
Kiedy będą miały ładny złotobrązowy kolor, możesz je wyciągnąć, osuszyć na papierze który wchłonie tłuszcz i gustować jeszcze ciepłe.
Przechowywanie
Można przechowywać arancini w lodówce przez 1-2 dni. Alternatywnie można przygotować ryż dzień wcześniej, przykryć folią spożywczą i pozostawić na noc w lodówce. Można również zamrozić je na surowo, jeśli zostały użyte świeże składniki, i w razie potrzeby usmażyć bezpośrednio zamrożone.
Porady
W nadzieniu ragu można zastąpić ser Caciocavallo świeżym Pecorino, Provolą lub Mozzarellą. Do ryżu natomiast zamiast Caciocavallo można dosypać Parmigiano.
Ciekawostki
Arancini, które swoją nazwę zawdzięczają podobieństwu do pomarańczy, są typowym produktem Mesyny i Palermo, ale są przygotowywane zgodnie z tradycją na całej Sycylii. Według niektórych wymyśliły je zakonnice w klasztorach, według innych powstały w bogatych domach magnackich, a bardziej praktycznie są tacy, którzy przypisują je tradycji kuchni ludowej, gdzie resztki bywały fachowo przetwarzane ze smakiem i wyobraźnią.






Najnowsze komentarze