
Bruschetta Caprese to słynna włoska przekąska składająca się z grzanki posmarowanej czosnkiem i doprawionej mozzarellą z mleka bawolego, pomidorkami koktajlowymi, bazylią, oreganem, czarnymi oliwkami, solą i oliwą z oliwek extravergine, czyli składnikami sałatki Caprese.
Przepis o skromnym pochodzeniu, powstał na wsi z potrzeby zużycia starszego chleba. Oczywiście dotąd nie wiadomo z pewnością w którym regionie bruschetta się narodziła, ale wygląda na to że powstała między Lacjum a Toskanią, gdzie do dziś nazywa się panunto (chleb natłuszczany) lub fettunta (kromka natłuszczana). Stolicą bruschetty caprese jest natomiast Kampania, gdzie uprawa pomidorów, hodowla bawołów i zatem produkcja mozzarelli di bufala mają długą tradycję.
Szybka w przygotowaniu, bruschetta caprese doskonale sprawdza się w upalne letnie dni, ale może również nam towarzyszyć podczas wieczorów przy grillu z przyjaciółmi, jako podwieczorek, szybka przekąska, obfita przystawka, jako świeże i szybkie drugie danie, lub być podawana do aperitivo.
Bruschetta caprese przepis
Składniki
4 kromki Chleba rustykalnego lub wiejskiego
250 g Mozzarelli di bufala (z mleka bawolego)
1 ząbek Czosnku
Czas: 15 min
Trudność: bardzo łatwe
Porcje: 4
Kalorie: 441 Kcal
Sposób przygotowania

1

2

3
Przygotuj teraz składniki potrzebne do przyprawienia bruschetty caprese. Odcedź mozzarellę di bufala i pokrój ją w niezbyt dużą kostkę; pokrój również pomidorki koktajlowe na cztery części.

4
Do miski włóż mozzarellę, czarne oliwki i pomidorki koktajlowe pokrojone na ćwiartki.

5
Dodaj potargane liście bazylii i przypraw oreganem, oliwą z oliwek extravergine i szczyptą soli. Dobrze wymieszaj, aby połączyć smaki.

6
Ułóż grzanki na talerzu i nałóż na nie przyprawę, równo podzieloną między każdą kromką. Bruschetta caprese jest gotowa: polej odrobiną oliwy z oliwek extravergine i podawaj.
Przechowywanie
Bruschettę caprese powinno się spożyć natychmiast po przygotowaniu.
Porady
Bruschetta Caprese to typowe danie letnie, właśnie ze względu na świeżość składników; dla idealnego rezultatu konieczne jest stosowanie świeżych składników oraz dojrzałych i smacznych pomidorów.
W razie trudności ze znalezieniem mozzarelli z mleka bawolego można użyć mozzarellę z mleka krowiego.






Dziękuję bardzo za przepis oraz za wspaniały profil na IG ❤️