Bruschetta Caprese to słynna włoska przekąska składająca się z grzanki posmarowanej czosnkiem i doprawionej mozzarellą z mleka bawolego, pomidorkami koktajlowymi, bazylią, oreganem, czarnymi oliwkami, solą i oliwą z oliwek extravergine, czyli składnikami sałatki Caprese.

Przepis o skromnym pochodzeniu, powstał na wsi z potrzeby zużycia starszego chleba. Oczywiście dotąd nie wiadomo z pewnością w którym regionie bruschetta się narodziła, ale wygląda na to że powstała między Lacjum a Toskanią, gdzie do dziś nazywa się panunto (chleb natłuszczany) lub fettunta (kromka natłuszczana). Stolicą bruschetty caprese jest natomiast Kampania, gdzie uprawa pomidorów, hodowla bawołów i zatem produkcja mozzarelli di bufala mają długą tradycję.

Szybka w przygotowaniu, bruschetta caprese doskonale sprawdza się w upalne letnie dni, ale może również nam towarzyszyć podczas wieczorów przy grillu z przyjaciółmi, jako podwieczorek, szybka przekąska, obfita przystawka, jako świeże i szybkie drugie danie, lub być podawana do aperitivo.

Bruschetta caprese przepis

Składniki

Czas: 15 min

Trudność: bardzo łatwe

Porcje: 4

Kalorie: 441 Kcal

Sposób przygotowania

bruschetta caprese pieczenie kromek

1

Aby przygotować bruschettę caprese, weź 4 kromki chleba o grubości około 2 cm i opiekaj je z obu stron w piekarniku (tryb grilla) lub na nieprzywierającej patelni.
bruschetta caprese nacieranie pieczywa czosnkiem

2

Kiedy będą złociste i chrupiące a środek nadal dosyć miękki, natrzyj górę każdej grzanki czosnkiem (1 ząbek musi wystarczyć na wszystkie 4 grzanki) i odłóż je na bok.
bruschetta caprese krojenie pomidorów i mozzarelli

3

Przygotuj teraz składniki potrzebne do przyprawienia bruschetty caprese. Odcedź mozzarellę di bufala i pokrój ją w niezbyt dużą kostkę; pokrój również pomidorki koktajlowe na cztery części.

bruschetta caprese pomidory mozzarella i oliwki

4

Do miski włóż mozzarellę, czarne oliwki i pomidorki koktajlowe pokrojone na ćwiartki.

bruschetta caprese przyprawianie

5

Dodaj potargane liście bazylii i przypraw oreganem, oliwą z oliwek extravergine i szczyptą soli. Dobrze wymieszaj, aby połączyć smaki.

bruschetta caprese doprawianie grzanek

6

Ułóż grzanki na talerzu i nałóż na nie przyprawę, równo podzieloną między każdą kromką. Bruschetta caprese jest gotowa: polej odrobiną oliwy z oliwek extravergine i podawaj.

Przechowywanie

Bruschettę caprese powinno się spożyć natychmiast po przygotowaniu.

Porady

Bruschetta Caprese to typowe danie letnie, właśnie ze względu na świeżość składników; dla idealnego rezultatu konieczne jest stosowanie świeżych składników oraz dojrzałych i smacznych pomidorów.

W razie trudności ze znalezieniem mozzarelli z mleka bawolego można użyć mozzarellę z mleka krowiego.

Podsumowanie
recipe image
Przepis
Bruschetta caprese
Autor
Data
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Ocena
4.51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)