
Brzoskwinie w czerwonym winie to pyszny letni deser, który można spożywać jako orzeźwiający aperitif w upalne dni lub na zakończenie posiłku. Wyśmienity, pachnący, z pikantną nutą cynamonu, to fajny i alternatywny pomysł na przepis który pozwoli cieszyć się tym słodkim i soczystym owocem.
Latem brzoskwinie w winie pojawiają się na stołach niektórych obszarów południowych Włoch i tam pozostają aż do końca sezonu, towarzysząc miejscowym mieszkańcom w najgorętsze dni. Dla wielu ceramiczny dzban wypełniony winem i kawałkami owoców reprezentuje tak zwaną „Sangrię neapolitańską” i prawdopodobnie wywodzi się z licznych hiszpańskich dominacji miasta. O ile wino nie musi być koniecznie czerwone, idealną odmianą brzoskwiń jest żółta, włoska perkoka, słodka i soczysta, o jędrnym i zwartym miąższu.
Reguła głosi, że do posiłku podawane jest ściśle schłodzone wino, a dopiero na końcu kosztuje się nasączonych już smakiem brzoskwiń. Brzoskwinie w czerwonym winie to idealny aperitif krórym delektować się nad morzem, na tarasie lub pod pergolą w najbardziej klasyczne i relaksujące letnie wieczory.
Brzoskwinie w czerwonym winie przepis
Składniki
Czas: 10 min + 2 godz w lodówce
Trudność: bardzo łatwe
Porcje: 4
Kalorie: 108 Kcal
Sposób przygotowania

1

2

3
Gdy cukier się rozpuści a woda będzie wrzała dodaj pokrojone na cząstki lub w kostkę brzoskwinie.

4
Wlej wino, zwiększ ogień, dodaj laskę cynamonu i gotuj przez około 5 minut, cały czas mieszając. Całość przelej do dużej miski, wymieszaj, ostudź do temperatury pokojowej, a następnie wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Podawaj na zimno w dużych kieliszkach z widelcem, aby popijać wino i delektować się kawałkami brzoskwini.
Przechowywanie
Brzoskwinie w czerwonym winie można przechowywać w lodówce maksymalnie przez 2-3 dni. Zamrażanie nie jest zalecane.
Porady
Brzoskwinie w winie można przygotować również bez gotowania, wystarczy posypać brzoskwinie cukrem, zalać winem i wstawić do lodówki. W każdym razie owoce muszą macerować w winie, dlatego im dłużej postoją w lodówce tym bardziej nabiorą smaku wina.
Oprócz cynamonu można dodać przyprawy takie jak goździki, laskę wanilii lub gałązkę mięty. W takim razie, stosowane wino musi być czerwone.
Brzoskwinie
Idealną odmianą brzoskwini jest perkoka (percoca), znana również jako brzoskwinia żółta (pesca gialla). Rodzaj skrzyżowania brzoskwini i moreli, natychmiast rozpoznawalny dzięki subtelnym czerwonym odcieniom żółto-słomkowej skórki. Jej słodycz jest idealna w połączeniu z zapachem i smakiem wina. Owoce powinny być dojrzałe, ale o wystarczająco jędrnej konsystencji. Brzoskwinie należy pokroić na nieregularne kawałki, każdy o idealnej wielkości do zjedzenia za jednym kęsem.
Wino
Wino może być czerwone lub białe, musujące lub spokojne, nawet domowe, najważniejsze żeby było dobrej jakości, o lekkim ciele i mało taniczne.






Najnowsze komentarze