Budyń czekoladowy to deser łyżeczkowy przygotowany z prostych składników, takich jak mleko, cukier, masło i czekolada. Klasyczny deser, zawsze bardzo lubiany, który przywraca nasze wspomnienia z dzieciństwa. Jeśli by się chciało, można go dostosować do własnego smaku, na przykład dodając startą skórkę pomarańczową, łyżeczkę kawy rozpuszczalnej lub łyżkę rumu lub Baileys. Budyń czekoladowy można podzielić na pojedyncze porcje lub wlać do pojedynczej formy. Można podać go sam, posypać cukrem pudrem, kawałeczkami czekolady lub udekorować kępką bitej śmietany i jeżynami, malinami lub truskawkami i podać razem z owocowym sos coulis.

Odkryj jak łatwo i szybko jest przygotować domowy budyń czekoladowy!

Budyń czekoladowy przepis

Składniki

Czas: 20 min

Trudność: łatwe

Porcje: 6

Kalorie: 347 Kcal

Sposób przygotowania

1

Aby przygotować budyń czekoladowy zacznij krusząc czekoladę na kawałki po czym odstaw ją na bok.

2

Wlej do rondla mleko, dodaj laskę wanilii, podgrzej na bardzo małym ogniu i doprowadź do gotowania.

3

W międzyczasie w innym rondlu o grubym dnie rozpuść masło, dodaj cukier i wymieszaj trzepaczką.

4

Dodaj czekoladę i pozwól jej się stopić, ciągle mieszając.

5

Dodaj też mąkę i wymieszaj.

6

Na koniec gdy mleko się zagotuje, wyłącz ogień, wyjmij laskę wanilii szczypcami kuchennymi i powoli mieszając wmieszaj mleko do czekolady. Gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając, przez co najmniej 5 minut.

7

Wlej budyń do lekko mokrych silikonowych foremek (możesz również użyć jednorazowych aluminiowych) i pozwól mu ostygnąć.
Włóż foremki do lodówki przez co najmniej 3 godziny.

8

Wyjmij bardzo delikatnie budyń z foremek, rozłóż na talerze i natychmiast podaj swoje budynie czekoladowe.

Przechowywanie

Budyń czekoladowy można przechowywać w foremkach dobrze przykrytych folią w lodówce przez 1-2 dni. Zamrażanie nie jest zalecane.

Porady

Podczas dekorowania deseru można dać upust wyobraźni. Kawałeczki czekolady, bita śmietana, sos coulis i świeże owoce ale nawet cynamon. Można również aromatyzować budyń startą skórką pomarańczy. Wystarczy dodać ją do mleka po całkowitym rozpuszczeniu wszystkich innych składników!

Podsumowanie
recipe image
Przepis
Budyń czekoladowy
Autor
Data
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)