
Ten tradycyjny przepis można przygotować z łatwo dostępnych składników: oprócz dyni potrzebny jest cukier, mąka, jajka, masło do których, aby uzyskać miękką konsystencję, dodaje się skrobię kukurydzianą. Ciasto jest lekkie, wilgotne i puszyste. Smak jest delikatny, dynia jest wyczuwalna ale nie zbyt inwazyjna i doskonale zbalansowana.
Ciasto z dyni to ciasto kredensowe, a więc doskonałe bez dodatków, posypane cukrem pudrem, jest idealne na śniadanie i na podwieczorek, do podania z mlekiem lub z sokiem owocowym, ale także jako deser na zakończenie posiłku, na bufet deserowy, i oczywiście na Halloween.
Ciasto dyniowe przepis
Składniki
Czas: 1 godz 30 min
Trudność: łatwe
Porcje: 8
Kalorie: 309 Kcal
Sposób przygotowania

1
Aby przygotować ciasto dyniowe, obierz dynię, oczyść z pestek i włókien, pokrój w plasterki a następnie w bardzo drobną kostkę.

2
Do dużej patelni włóż masło, gdy tylko się stopi i będzie gorące dodaj pokrojoną w kostkę dynię i smaż przez 10-15 minut na małym ogniu aż będzie miękka.

3
Wyjmij kawałeczki dyni z patelni i zostaw do ostygnięcia, po czym rozdrobnij za pomocą blendera na gładki mus.

4
Rozbij jajka do miski, wsyp cukier i ubij na jednolitą, jasną i kremową masę za pomocą miksera ręcznego.

5
Dodaj purée z dyni i dalej miksuj.

6
Ciągle miksując dodaj mąkę 00 i skrobię kukurydzianą.

7
Na końcu wsyp proszek do pieczenia i dalej mieszaj, aż masa stanie się gładka i bez grudek.

8
Wyłóż tortownicę papierem do pieczenia i przelej ciasto. Włóż do rozgrzanego do 170 °C piekarnika i piecz przez około 40 minut. Możesz sprawdzić czy ciasto jest już upieczone za pomocą wykałaczki.

9
Gdy ciasto z dyni będzie upieczone, wyjmij z piekarnika i oprusz cukrem pudrem.
Przechowywanie
Ciasto dyniowe można przechowywać na paterze pokryte szklanym kloszem przez kilka dni.
Porady
Dynia musi być dobrej jakości, a miąższ nie może być wodnisty.
Aby uzyskać bardziej zdecydowany smak, do masy można dodać 60 gramów obranych i drobno posiekanych migdałów. Jeśli chce się by ciasto dyniowe nabrało jeszcze delikatniejszego smaku, można dodać startą skórkę z jednej cytryny. Można także upiec kawałeczki dyni w piekarniku zamiast smażyć na patelni, unikając w ten sposób użycia masła. Jeśli chce się przygotować lekko alkoholowe ciasto dyniowe, można dodać 4 łyżki ciemnego rumu lub Cointreau.






Najnowsze komentarze