
Cukinia smażona z czosnkiem (zucchine trifolate) jest prostą i niskokaloryczną przystawką która doskonale pasuje do dań mięsnych lub rybnych. Z tym dodatkiem można również przygotować wiele innych przepisów, takich jak frittata z cukinią, a nawet pierwsze danie na bazie makaronu, risotto, być może z dodatkiem krewetek lub zrobić pulpeciki lub nadzienie do pieczeni. A jako aperitif, przystawka, na piknik lub improwizowaną przekąskę, szybkie i łatwe słone ciasto z ricottą i cukinią.
Zucchine trifolate można przygotować z niewielu składników i przy bardzo ograniczonym nakładzie czasu. Po prostu wystarczy pokroić cukinie, dusić je w oleju w którym poprzednio podsmażało się czosnek i pod koniec gotowania doprawić posiekaną świeżą pietruszką i pieprzem do smaku. Jeśli chciałoby się je podać jako dodatek, i trochę wzbogacić, można je gotować razem z kawałeczkami bakłażanów lub marchewki i ziemniaków, zarówno w piekarniku, jak i na patelni.
Cukinia smażona z czosnkiem przepis
Składniki

Trudność: bardzo łatwe
Porcje: 4
Kalorie: 115 Kcal
Sposób przygotowania

1
Umyj i obierz cukinie, a następnie wysusz i pokrój w plastry o grubości co najmniej 2 mm.

2
Wlej oliwę do nieprzywierającej patelni, podgrzej i dodaj 1 lub 2 ząbki czosnku, przyrumień, po 5 minutach usuń czosnek z patelni, dodaj cukinię i smaż na dużym ogniu.

3
Przykryj patelnię pokrywką i mieszaj od czasu do czasu.

4
Kilka minut przed końcem gotowania cukinii przypraw solą, wymieszaj i posyp posiekaną natką pietruszki, dobrze wymieszaj i podaj.
Przechowywanie
Cukinie smażoną z czosnkiem można przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce przez 2 dni. Można je potem spożywać w temperaturze pokojowej lub krótko podgrzewając na patelni. Zamrażanie nie jest zalecane.
Porady
Podczas gotowania, trzeba mieszać cukinie delikatnie, próbując zebrać je szpatułką aby przy obracaniu je nie rozgnieść, i dodać sól tylko na końcu.
Jeśli woli się trochę delikatniejszy smak można użyć cienko posiekaną cebulę zamiast czosnku.






Najnowsze komentarze