Czekoladowe salami (salame di cioccolato) jest deserem wykonanym z czekolady i biszkoptów, z kształtem przypominającym włoską kiełbasę salame. W regionie Emilia-Romagna jest często spożywany jako deser po posiłku, szczególnie w okresie świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocy.
 
Czekoladowe salami nie wymaga pieczenia, ale jak w przypadku tiramisu, wielogodzinnego pozostawienia w zamrażarce. Ten krok jest bardzo ważny dla bezpieczeństwa żywności przygotowywanej z surowych jajek. Dlatego bardzo ważne jest, aby jajka użyte do przygotowania deseru były bardzo świeże.
 
Czekoladowe salami jest bardzo prosty w przygotowaniu i może być spożywany bezpośrednio po wyjęciu z zamrażarki lub po pozostawieniu przez 5 minut w temperaturze pokojowej. Jeśli chce się nadać mu jeszcze bardziej podobny wygląd do salami, przed pokrojeniem można go posypać cukrem pudrem.

Czekoladowe salami przepis

Składniki

200 g Gorzkiej czekolady

175 g Herbatników

150 g Cukru

2 średnie Jajka

Czas: 30 min

Trudność: bardzo łatwe

Porcje: 8

Kalorie: 481 Kcal

Sposób przygotowania

1

Aby przygotować czekoladowe salami zacznij krusząc czekoladę na kawałki.

2

Włóż czekoladę do rondelka który następnie włożysz do większego garnka napełnionego wodą i podgrzej. Gdy czekolada całkowicie się stopi pozwól ostygnąć.

3

W międzyczasie umieść kawałki masła w temperaturze pokojowej w misce, dodaj cukier i zacznij ubijać za pomocą elektrycznej trzepaczki.

4

Podczas ubijania dodaj rum.

5

Wlej lekko ubite jajka, kontynuując ubijanie elektryczną trzepaczką, aż do uzyskania lekkiej i pienistej mieszanki.

6

Ciągle ubijając dolej ostygniętą stopioną czekoladę i pracuj mikserem aż dobrze się złączy z resztą.

7

Teraz weź biszkopty i rozdrobnij je rękami w misce, dodaj je do czekolady i dobrze wymieszaj, aby całość połączyć.

8

Przenieś masę na papier do pieczenia, za pomocą szpatułki rozprowadź na podłużny kształt.

9

Podnieś jeden z dwóch końców arkusza, przenieś go w stronę środka i zwiń salami, aż zostanie całkowicie owinięty papierem do pieczenia.

10

Złóż dwie boczne końcówki papieru, aby szczelnie zamknąć salami.

11

Połóż owinięte salami na tacy i włóż do lodówki na jedną noc. Po stwardnieniu salami czekoladowego możesz zawiązać go sznurkiem i posypać cukrem pudrem.

Przechowywanie

Czekoladowe salami można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce przez 2-3 dni. Można również zamrażać maksymalnie przez 1 miesiąc.

Porady

Nie zaleca się zastępowania czekolady proszkiem kakaowym, ponieważ konsystencja nie jest ta sama i nie otrzyma się optymalnego rezultatu. Jako alternatywę dla rumu można spróbować aromatyzować deser innym wybranym przez siebie likierem, a dla wersji bezalkoholowej można użyć tej samej dawki soku pomarańczowego.

Podsumowanie
recipe image
Przepis
Czekoladowe salami
Autor
Data
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)