
Czekoladowe salami przepis
Składniki

Trudność: bardzo łatwe
Porcje: 8
Kalorie: 481 Kcal
Sposób przygotowania

1

2
Włóż czekoladę do rondelka który następnie włożysz do większego garnka napełnionego wodą i podgrzej. Gdy czekolada całkowicie się stopi pozwól ostygnąć.

3
W międzyczasie umieść kawałki masła w temperaturze pokojowej w misce, dodaj cukier i zacznij ubijać za pomocą elektrycznej trzepaczki.

4
Podczas ubijania dodaj rum.

5
Wlej lekko ubite jajka, kontynuując ubijanie elektryczną trzepaczką, aż do uzyskania lekkiej i pienistej mieszanki.

6
Ciągle ubijając dolej ostygniętą stopioną czekoladę i pracuj mikserem aż dobrze się złączy z resztą.

7
Teraz weź biszkopty i rozdrobnij je rękami w misce, dodaj je do czekolady i dobrze wymieszaj, aby całość połączyć.

8
Przenieś masę na papier do pieczenia, za pomocą szpatułki rozprowadź na podłużny kształt.

9
Podnieś jeden z dwóch końców arkusza, przenieś go w stronę środka i zwiń salami, aż zostanie całkowicie owinięty papierem do pieczenia.

10
Złóż dwie boczne końcówki papieru, aby szczelnie zamknąć salami.

11
Połóż owinięte salami na tacy i włóż do lodówki na jedną noc. Po stwardnieniu salami czekoladowego możesz zawiązać go sznurkiem i posypać cukrem pudrem.
Przechowywanie
Czekoladowe salami można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce przez 2-3 dni. Można również zamrażać maksymalnie przez 1 miesiąc.
Porady
Nie zaleca się zastępowania czekolady proszkiem kakaowym, ponieważ konsystencja nie jest ta sama i nie otrzyma się optymalnego rezultatu. Jako alternatywę dla rumu można spróbować aromatyzować deser innym wybranym przez siebie likierem, a dla wersji bezalkoholowej można użyć tej samej dawki soku pomarańczowego.






Najnowsze komentarze