
Dorsz po śródziemnomorsku to szybkie i łatwe lekkie drugie danie rybne rozpowszechnione w całych Włoszech. To letnie danie, doskonałe nawet na zimowe wieczory, jest odpowiednim rozwiązaniem na lekką kolację lub bogaty w smak obiad.
Przepis przewiduje gotowanie filetów dorsza (świeżych lub mrożonych) w sosie ze świeżych pomidorków, kaparów, czarnych oliwek, oliwy z oliwek i czosnku. Te typowe składniki nadają daniu prawdziwy, intensywny śródziemnomorski smak który można spotkać w różnych innych włoskich przepisach jak na przykład spaghetti alla puttanesca lub mięso alla pizzaiola.
Na koniec jest obowiązkiem wytrzeć talerz rozdrobionym kawałkiem chleba (scarpetta), aby nie zmarnować choć odrobiny wspaniałego sosu.
Dorsz po śródziemnomorsku przepis
Składniki
4 (200 g każdy) Filety z dorsza
12 Pomidorków koktajlowych (z Pachino)
1 łyżka Kaparów w soli
1 ząbek Czosnku
Czas: 15 min
Trudność: bardzo łatwe
Porcje: 4
Kalorie: 259 Kcal
Sposób przygotowania

1
Aby przygotować dorsz po śródziemnomorsku rozgnieć ząbek czosnku, umieść go na dużej rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy z oliwek extravergine i równomiernie podgrzej, uważając aby się nie przyrumienił.

2
W międzyczasie umyj i pokrój pomidorki na pół lub na 4 – 8 części, jeśli są zbyt duże.

3
Dodaj pomidorki i smaż, aż zaczną się nieco rozpadać.

4
Ułóż filety z dorsza na patelni, gotuj z jednej strony przez 5 minut, aż utworzy się skorupka.

5
Delikatnie obróć filety z dorsza szpatułką, dodaj oliwki przekrojone na pół i wypłukane pod bieżącą wodą kapary, w celu usunięcia z nich nadmiaru soli. Gotuj przez kolejne 5 minut.

6
Wyłącz ogień, wyjmij czosnek i dopraw solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz dużą ilością posiekanej pietruszki.
Odstaw 3 minuty przed podaniem.
Przechowywanie
Dorsz po śródziemnomorsku można przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce przez 2 dni. Jeśli wszystkie użyte składniki były świeże, można zamrozić, a następnie pozostawić do rozmrożenia w temperaturze pokojowej i dokończyć gotowanie na patelni.
Porady
Można użyć dorsza świeżego lub mrożonego, ale zalecane są świeże filety dorsza, ponieważ jest mniejsze prawdopodobieństwo że uszkodzą się podczas gotowania. Jeśli ma się do dyspozycji zamrożone filety z dorsza, należy rozmrozić je dzień wcześniej w lodówce, a następnie dokładnie opłukać i wysuszyć przed użyciem, aby nie uszkodziły się podczas gotowania.
Dorsz po włosku należy podawać przede wszystkim z grzankami (bruschetta) z chleba tostowego, przyprawionego tylko oliwą i solą. Wśród dodatków idealna jest zielona fasolka szparagowa, gotowana na parze marchewka lub kalafior doprawiony odrobiną octu.






Najnowsze komentarze