Dorsz smażony to zdrowy i smaczny przepis, proste i szybkie drugie danie, które można przygotować w kwadransie. W naszym przepisie przygotujemy filety z dorsza na maśle, obtoczone w mące, przyprawione kremowym sosem pietruszkowym i prażonymi orzeszkami piniowymi.

Dorsz smażony przepis

Składniki

Czas: 15 min

Trudność: łatwe

Porcje: 4

Kalorie: 341 Kcal

Sposób przygotowania

1

Aby przygotować dorsz smażony, podsmaż orzeszki piniowe na średnim ogniu przez 2-3 minuty, aż będą złociste, następnie odstaw je na bok.

2

W międzyczasie posiekaj również natkę pietruszki, która będzie później potrzebna do sosu.

3

Włóż masło klarowane na patelnię i pozwól mu się stopić na małym ogniu.

W międzyczasie wysyp mąkę na talerz, przypraw solą i pieprzem i gdy masło całkowicie się rozpuści, zacznij obtoczać filety w mące.

4

Zwiększ płomień, umieść filety na patelni i smaż przez parę minut na dużym ogniu, aby uzyskały złocistą skórkę.

5

Przełóż filety na drugą stronę za pomocą łopatki kuchennej i kontynuuj smażenie przez kolejne 2 minuty. Następnie przełóż je na talerz i trzymaj w cieple.

6

Do tej samej patelni na której smażyłeś dorsza, wlej 150 ml wody i gotuj na dużym ogniu przez minutę, aż uzyskasz kremowy sosik.

7

Dodaj posiekaną pietruszkę, wszystko wymieszaj i dopraw solą i pieprzem. 

8

Gotuj aż woda całkowicie wyparuje: zajmie to około 4-5 minut.

9

Przełóż filety na talerze; następnie łyżką wyjmij sos z patelni i umieść go na filetach. Na koniec dodaj prażone orzeszki piniowe. Dorsz smażony jest gotowy: podawaj na gorąco.

Przechowywanie

Dorsz smażony można przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce przez 1-2 dni. Jeśli wszystkie użyte składniki były świeże, można zamrozić, dodając prażone orzeszki piniowe tylko podczas serwowania.

Porady

Można użyć dorsza świeżego lub mrożonego, ale zalecane są świeże filety dorsza, ponieważ jest mniejsze prawdopodobieństwo że uszkodzą się podczas smażenia. Jeśli ma się do dyspozycji zamrożone filety z dorsza, należy rozmrozić je dzień wcześniej w lodówce, a następnie dokładnie opłukać i wysuszyć przed użyciem, aby się nie uszkodziły podczas smażenia.

Aby uzyskać chrupiącą skórkę, zaleca się stosowanie masła klarowanego. Jeśli się nim nie dysponuje, można użyć tej samej dawki klasycznego masła i dodać 2-3 łyżki oliwy z oliwek extravergine: w ten sposób masło się nie spali. Aby uzyskać jeszcze bardziej chrupiącą panierkę, można spróbować obtoczyć filety w mące kukurydzianej lub dodać kilka łyżek bułki tartej do mąki 00.

Podsumowanie
recipe image
Przepis
Dorsz smażony
Autor
Data
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)