Eskalopki w sosie cytrynowym, po włosku scaloppine al limone, to drugie danie mięsne, łatwe do przygotowania, świeże i kremowe dzięki towarzyszącemu mu sosie cytrynowym. Przepis, jak w przypadku ossobuco czy costolette alla milanese które przewidują dodawanie cytryny, pochodzi najprawdopodobniej z Mediolanu a nazwa została zapożyczona od francuskiego escalope.

Gotowe w kilka minut, eskalopki w sosie cytrynowym wymagają tylko kilku składników: plasterków cielęciny, mąki, masła, cytryny, wody, soli i pieprzu. Nadają się na każdą porę roku, ponieważ są lekkim i apetycznym daniem które na pewno wszystkich zadowoli.

Eskalopki w sosie cytrynowym przepis

Składniki

440 g (8 plasterków) Cielęciny

50 ml Soku z cytryny

40 g Masła

Czas: 15 min

Trudność: łatwe

Porcje: 4

Kalorie: 334 Kcal

Sposób przygotowania

1

Aby przygotować eskalopki w sosie cytrynowym, zacznij od wyciskania cytryn do miski.

2

Następnie rozbij plastry cielęciny za pomocą tłuczka do mięsa, przykrywając je arkuszem papieru do pieczenia, aby nie rozerwać włókien. Nie uderzaj zbyt mocno, w ten sposób tkanina zmięknie bez uszkodzenia miazgi.

3

Obtocz w mące i ewentualnie usuń jej nadmiar.

4

Na dużej patelni roztop masło na małym ogniu, następnie dodaj plasterki cielęciny, zwiększ ogień i podsmażaj je przez parę minut.

Obróć plasterki i smaż przez kolejne 2 minuty.

5

Dopraw solą i czarnym pieprzem, wlej sok z cytryny na patelnię i gotuj na małym ogniu przez 2-3 minuty.

Gdy tylko zauważysz, że sos zacznie gęstnieć i stanie się kremowy, możesz natychmiast wyłączyć i podać eskalopki w sosie cytrynowym.

Przechowywanie

Zaleca się natychmiast spożyć eskalopki w sosie cytrynowym. W przeciwnym razie można przechowywać w zamkniętym szklanym pojemniku w lodówce przez 1 dzień. Zamrażanie nie jest zalecane.

Porady

Eskalopki w sosie cytrynowym można przyprawić aromatycznymi ziołami, takimi jak rozmaryn lub tymianek. Jeśli chciałoby się jeszcze bardziej kremowego sosu, wystarczy rozcieńczyć trochę skrobi kukurydzianej w sosie. W przypadku wersji bezglutenowej można użyć mąki kukurydzianej lub skrobi ryżowej do obtoczenia plasterków cielęciny.

Podsumowanie
recipe image
Przepis
Eskalopki w sosie cytrynowym
Autor
Data
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Ocena
41star1star1star1stargray Based on 1 Review(s)