
Eskalopki w sosie cytrynowym, po włosku scaloppine al limone, to drugie danie mięsne, łatwe do przygotowania, świeże i kremowe dzięki towarzyszącemu mu sosie cytrynowym. Przepis, jak w przypadku ossobuco czy costolette alla milanese które przewidują dodawanie cytryny, pochodzi najprawdopodobniej z Mediolanu a nazwa została zapożyczona od francuskiego escalope.
Gotowe w kilka minut, eskalopki w sosie cytrynowym wymagają tylko kilku składników: plasterków cielęciny, mąki, masła, cytryny, wody, soli i pieprzu. Nadają się na każdą porę roku, ponieważ są lekkim i apetycznym daniem które na pewno wszystkich zadowoli.
Eskalopki w sosie cytrynowym przepis
Składniki
Czas: 15 min
Trudność: łatwe
Porcje: 4
Kalorie: 334 Kcal
Sposób przygotowania

1

2
Następnie rozbij plastry cielęciny za pomocą tłuczka do mięsa, przykrywając je arkuszem papieru do pieczenia, aby nie rozerwać włókien. Nie uderzaj zbyt mocno, w ten sposób tkanina zmięknie bez uszkodzenia miazgi.

3
Obtocz w mące i ewentualnie usuń jej nadmiar.

4
Na dużej patelni roztop masło na małym ogniu, następnie dodaj plasterki cielęciny, zwiększ ogień i podsmażaj je przez parę minut.
Obróć plasterki i smaż przez kolejne 2 minuty.

5
Dopraw solą i czarnym pieprzem, wlej sok z cytryny na patelnię i gotuj na małym ogniu przez 2-3 minuty.
Gdy tylko zauważysz, że sos zacznie gęstnieć i stanie się kremowy, możesz natychmiast wyłączyć i podać eskalopki w sosie cytrynowym.
Przechowywanie
Zaleca się natychmiast spożyć eskalopki w sosie cytrynowym. W przeciwnym razie można przechowywać w zamkniętym szklanym pojemniku w lodówce przez 1 dzień. Zamrażanie nie jest zalecane.
Porady
Eskalopki w sosie cytrynowym można przyprawić aromatycznymi ziołami, takimi jak rozmaryn lub tymianek. Jeśli chciałoby się jeszcze bardziej kremowego sosu, wystarczy rozcieńczyć trochę skrobi kukurydzianej w sosie. W przypadku wersji bezglutenowej można użyć mąki kukurydzianej lub skrobi ryżowej do obtoczenia plasterków cielęciny.






Najnowsze komentarze