Frittata z cukinią należy do tych dań które można przygotować z małą ilością składników. Najlepsze dania włoskiej tradycji są często najbiedniejsze w ilości składników, ale najbogatsze w smaku, najprostsze i najtańsze. Omlet z cukinii jest przykładem. Jajka, cukinie, ser Grana Padano i kilka przypraw to wszystko, co jest potrzebne, aby przygotować wyjątkowy i smaczny omlet.

Frittata, niezależnie od tego, czy jest z cukinią, czy przyprawiona serem, czy wzbogacona innymi składnikami, jest bardzo wszechstronnym daniem: na gorąco, jest szybkim rozwiązaniem na drugie danie; zimna, pokrojona w kostkę, jest apetyczną przystawką która doskonale towarzyszy świeżemu kieliszkowi wina podczas aperitivo; pokrojona w plastry jest idealnym nadzieniem dla kanapki.

Kilka prostych kroków i kilka wskazówek i oto gotowa idealna frittata z cukinią. A jeśli miałoby się jeszcze mniej czasu lub chciałoby się przygotować coś jeszcze łatwiejszego, lub skosztować smak samych jajek i sera, można spróbować oryginalny przepis frittata bez dodatków.

Frittata z cukinią przepis

Składniki

Dekoracja

Czas: 25 min

Trudność: bardzo łatwe

Porcje: 4

Kalorie: 350 Kcal

Sposób przygotowania

1

Aby przygotować frittata z cukinią rozpocznij od warzyw: umyj i wysusz cukinie. Wybierz te mniejsze, pokrój w bardzo cienkie plasterki i włóż do miski.

2

Przypraw olejem, posyp grubo posiekanymi liśćmi mięty, solą, pieprzem i odłóż na bok.

3

Cukinie średniej wielkości natomiast pierwsze pokrój w paski wzdłuż i później w kostkę.

4

Na nieprzywierającej patelni z dnem o średnicy 28 cm podsmaż ząbek czosnku z odrobiną oleju. Gdy czosnek uzyska złocisty kolor, wyjmij go.

5

Dodaj cukinię pokrojoną w kostkę i gotuj na dużym ogniu przez 7-8 minut. Dopraw solą i pieprzem. Gdy będzie gotowa, wyłącz ogień i odłóż ją na bok.

6

Włóż jajka do miski, roztrzepaj trzepaczką lub widelcem i dopraw solą i pieprzem.

7

Ciągle ubijając, dodawaj tarty ser po trochu, aby dobrze zmieszać go z jajkami, i przypraw tartą gałką muszkatołową.

8

Dodaj ubite jajka na patelnię z cukinią.

9

Przykryj pokrywką i gotuj przez 8 minut na średnim ogniu.

10

Odwróć frittatę na drugą stronę: przykryj patelnię dużym płaskim talerzem lub pokrywką, odwróć do góry dnem, by frittata znalazła się na talerzu.

Ułóż przyprawione cukinie równomiernie na powierzchni patelni. Delikatnie zsuń frittatę na patelnie, aby gotować po drugiej stronie i wchłonąć cukinie do jajek. Gotuj przez 2-3 minuty: frittata z cukinią jest gotowa.

Przechowywanie

Frittata z cukinii może być przechowywana w lodówce przykryta folią maksymalnie przez 1 dzień. Nie zaleca się zamrażania.

Porady

Aby omlet z cukinii był jeszcze smaczniejszy, można dodać kostki sera lub inne warzywa, takie jak groszek i cebulę.

Podsumowanie
recipe image
Przepis
Frittata z cukinią
Autor
Data
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Ocena
41star1star1star1stargray Based on 1 Review(s)