
Frittata z cukinią należy do tych dań które można przygotować z małą ilością składników. Najlepsze dania włoskiej tradycji są często najbiedniejsze w ilości składników, ale najbogatsze w smaku, najprostsze i najtańsze. Omlet z cukinii jest przykładem. Jajka, cukinie, ser Grana Padano i kilka przypraw to wszystko, co jest potrzebne, aby przygotować wyjątkowy i smaczny omlet.
Frittata, niezależnie od tego, czy jest z cukinią, czy przyprawiona serem, czy wzbogacona innymi składnikami, jest bardzo wszechstronnym daniem: na gorąco, jest szybkim rozwiązaniem na drugie danie; zimna, pokrojona w kostkę, jest apetyczną przystawką która doskonale towarzyszy świeżemu kieliszkowi wina podczas aperitivo; pokrojona w plastry jest idealnym nadzieniem dla kanapki.
Kilka prostych kroków i kilka wskazówek i oto gotowa idealna frittata z cukinią. A jeśli miałoby się jeszcze mniej czasu lub chciałoby się przygotować coś jeszcze łatwiejszego, lub skosztować smak samych jajek i sera, można spróbować oryginalny przepis frittata bez dodatków.
Frittata z cukinią przepis
Składniki
Dekoracja
Czas: 25 min
Trudność: bardzo łatwe
Porcje: 4
Kalorie: 350 Kcal
Sposób przygotowania

1
Aby przygotować frittata z cukinią rozpocznij od warzyw: umyj i wysusz cukinie. Wybierz te mniejsze, pokrój w bardzo cienkie plasterki i włóż do miski.

2
Przypraw olejem, posyp grubo posiekanymi liśćmi mięty, solą, pieprzem i odłóż na bok.

3
Cukinie średniej wielkości natomiast pierwsze pokrój w paski wzdłuż i później w kostkę.

4
Na nieprzywierającej patelni z dnem o średnicy 28 cm podsmaż ząbek czosnku z odrobiną oleju. Gdy czosnek uzyska złocisty kolor, wyjmij go.

5
Dodaj cukinię pokrojoną w kostkę i gotuj na dużym ogniu przez 7-8 minut. Dopraw solą i pieprzem. Gdy będzie gotowa, wyłącz ogień i odłóż ją na bok.

6

7
Ciągle ubijając, dodawaj tarty ser po trochu, aby dobrze zmieszać go z jajkami, i przypraw tartą gałką muszkatołową.

8
Dodaj ubite jajka na patelnię z cukinią.

9
Przykryj pokrywką i gotuj przez 8 minut na średnim ogniu.

10
Odwróć frittatę na drugą stronę: przykryj patelnię dużym płaskim talerzem lub pokrywką, odwróć do góry dnem, by frittata znalazła się na talerzu.
Ułóż przyprawione cukinie równomiernie na powierzchni patelni. Delikatnie zsuń frittatę na patelnie, aby gotować po drugiej stronie i wchłonąć cukinie do jajek. Gotuj przez 2-3 minuty: frittata z cukinią jest gotowa.
Przechowywanie
Frittata z cukinii może być przechowywana w lodówce przykryta folią maksymalnie przez 1 dzień. Nie zaleca się zamrażania.
Porady
Aby omlet z cukinii był jeszcze smaczniejszy, można dodać kostki sera lub inne warzywa, takie jak groszek i cebulę.






Najnowsze komentarze