
Frittata jest jednym z najbardziej klasycznych i najprostszych dań do przygotowania, którego głównym elementem są jajka. Aby jednak przygotować ją perfekcyjnie, ważne jest, aby postępować zgodnie z określonymi krokami i unikać pewnych błędów: w końcu termin „frittata” jest często używany we Włoszech jako synonim kłopotów lub katastrof, i czasem wykonanie może być skomplikowane, z tego powodu właściwa jest szczególna uwaga.
Frittata to doskonały sposób na danie które uratuje obiad czy kolacje gdy nie wie się co przygotować, które można przygotować nawet w ostatniej chwili, i następnie wzbogacić sezonowymi warzywami i doprawić serem, pieprzem i aromatycznymi ziołami.
Może być podawana jako danie główne, jako przystawka, na zimno i pokrojona w kostkę na bufet, lub może być spożywana w kanapce.
Frittata przepis
Składniki
Czas: 20 min
Trudność: łatwe
Porcje: 4
Kalorie: 160 Kcal
Sposób przygotowania

1
Aby przygotować frittata, rozbij jajka i umieścić je w dużej misce, a następnie roztrzepaj widelcem lub trzepaczką.

2
Wsyp tarty parmezan i pecorino, i dodaj sól i pieprz do smaku.

3
Umieść na ogniu nieprzywierającą patelnię o średnicy 30 cm i podgrzej olej przez kilka chwil.
Dodaj ubite jajka i gotuj na małym ogniu przez 8 minut bez mieszania, przykrywając patelnię płaską pokrywką. Od czasu do czasu poruszaj patelnią, aby zapobiec przywieraniu.

4
Po upływie niezbędnego czasu obróć frittatę: zsuń delikatnie masę jajeczną na pokrywkę.

5
Przykładając patelnię od góry, przełóż masę jajeczną obracając pokrywkę i patelnię razem, aby frittata nie zsunęła się: teraz ugotowana część skierowana będzie do góry.
Gotuj jeszcze przez 8 minut drugą stronę, tym razem bez pokrywki. Podawaj frittatę gorącą.
Przechowywanie
Frittata powinna być spożyta natychmiast ale można ją przechowywać w lodówce przez 1 dzień. Zamrażanie nie jest zalecane.
Porady
Jeśli chcesz, możesz przyprawić frittatę tymiankiem lub szczypiorkiem, który nada smak i kolor Twojej potrawie.






Najnowsze komentarze