
Gwiazdy Pandoro z Zabajone to prosty pomysł na wzbogacenie pandoro, przekształcając tradycjonalną włoską babkę w triumfalny świąteczny deser. Szybki przepis pozwoli przygotować choreograficzny deser, który z pewnością zostanie doceniony przez gości. Babka nadziewana doskonale nadaje się również na prezent dla najbliższych. Pyszny krem zabajone sprawi, że ten smaczny deser stanie się jeszcze bardziej wyjątkowy.
W okresie świąt Bożego Narodzenia z pewnością w domach są do dyspozycji wszelkiego rodzaju ciasta i słodycze. To także czas w którym lubi się spróbować przygotować coś niecodziennego. Z pewnością nigdy nie brakuje klasycznych włoskich babek panettone i pandoro, które zaspokoją gusta każdego. Zdarza się, zwłaszcza we Włoszech, że dostaje się ich wiele na prezent, więc gwiazdy pandoro z kremem zabajone reprezentują inny, smaczny i choreograficzny sposób na wykorzystanie świątecznych babek podczas kolacji z przyjaciółmi i rodziną.
Nadziewana babka jest łatwa do przygotowania, więc nawet jeśli nie ma się wielkiej wprawy w kuchni, efekt będzie gwarantowany. Gwiazdy pandoro z kremem zabajone przygotowuje się szybko i z dość powszechnych składników, więc jest to świetny pomysł, jeśli ma się nagle kolację, ale nie wie się, co zaoferować jako deser.
Gwiazdy Pandoro z Zabajone przepis
Składniki
3 plastry Pandoro
Składniki Zabajone
Składniki Ganache czekoladowej
70 g Czekolady gorzkiej
65 g świeżej Płynnej śmietany
Czas: 30 min
Trudność: łatwe
Porcje: 6
Kalorie: 378 Kcal
Sposób przygotowania
Zabajone

1
Aby przygotować gwiazdy pandoro zacznij od zabajone. Postaw na ogniu garnek z wodą i doprowadź do wrzenia a do lodówki włóż miskę z zimną wodą i z lodem.
Wlej żółtka do miski o nieco mniejszym obwodzie niż garnka używanego do gotowania wody i miski z lodem, dodaj cukier i lekko ubij ręczną trzepaczką.

2
Wlewaj powoli wino marsala, cienkim strumieniem, ciągle mieszając.

3
Włóż miskę do garnka z wrzącą wodą. Ubijaj energicznie przez 10-15 minut, aż masa zgęstnieje, jeśli wolisz dla wygody możesz użyć miksera ręcznego, w przeciwnym razie wystarczy zwykła trzepaczka.

4
Gdy masa będzie puszysta i gęsta zanurz miskę z zabajone w misce z wodą i lodem. W ten sposób przerwiesz gotowanie i unikniesz efekt jajecznicy. Kontynuuj ubijanie przez około 1 minutę.

5
Przełóż zabajone do miseczki i odstaw do lodówki.
Ganache czekoladowa

1
Pokrusz gorzką czekoladę na małe kawałki i przenieś do miski.

2
Podgrzej śmietanę i po zagotowaniu wlej bezpośrednio do miski z czekoladą. Mieszaj powoli, tak aby nie wprowadzić zbyt dużej ilości powietrza, aż czekolada całkowicie się rozpuści.

3
Gdy ganache czekoladowa będzie gęsta i błyszcząca odstaw do ostygnięcia.
Nadziewanie Pandoro

1
Pokrój pandoro wszerz, aby uzyskać 3 plasterki ze środkowej części, łącznie około 400 g babki.

2
Podgrzej płaską, nieprzywierającą patelnię i przez kilka minut podpiekaj z obu stron gwiazdki pandoro .

3
Rozprowadź równomiernie parę łyżek zabajone na płaskim talerzu i umieść pierwszą gwiazdkę pandoro.

4
Dodaj kolejne 2 łyżki zabajone i rozprowadź na powierzchni gwiazdki.

5
Nałóż na pierwszą warstwę drugą gwiazdkę pandoro i posmaruj kremem zabajone.

6
Zakończ nakładając trzeci, ostatni plasterek pandoro i rozprowadzając pozostałe zabajone po całej jego powierzchni.
Przełóż ganache czekoladową do rękawa cukierniczego i udekoruj powierzchnię deseru. Gwiazdy pandoro z zabajone są gotowe do podania.
Przechowywanie
Gwiazdy pandoro z zabajone powinno się przygotować tuż przed podaniem, a krem nie więcej niż 2 godziny wcześniej. Zamrażanie nie jest zalecane.
Porady
Deser można również nadziać kremem mascarpone z dodatkiem kilka jagód.
Należy zwrócić szczególną uwagę na dekorację, która jest integralną częścią deseru i może uczynić go jeszcze bardziej zjawiskowym. Kandyzowane wiśnie i pomarańcze, bita śmietana i wszystko co przyjdzie na myśl, pomogą stworzyć choreograficzny i świąteczny deser.
Podawać pandoro z dobrą butelką musującego wina spumante.






Najnowsze komentarze