Gwiazdy Pandoro z Zabajone to prosty pomysł na wzbogacenie pandoro, przekształcając tradycjonalną włoską babkę w triumfalny świąteczny deser. Szybki przepis pozwoli przygotować choreograficzny deser, który z pewnością zostanie doceniony przez gości. Babka nadziewana doskonale nadaje się również na prezent dla najbliższych. Pyszny krem ​​zabajone sprawi, że ​​ten smaczny deser stanie się jeszcze bardziej wyjątkowy.

W okresie świąt Bożego Narodzenia z pewnością w domach są do dyspozycji wszelkiego rodzaju ciasta i słodycze. To także czas w którym lubi się spróbować przygotować coś niecodziennego. Z pewnością nigdy nie brakuje klasycznych włoskich babek panettone i pandoro, które zaspokoją gusta każdego. Zdarza się, zwłaszcza we Włoszech, że dostaje się ich wiele na prezent, więc gwiazdy pandoro z kremem zabajone reprezentują inny, smaczny i choreograficzny sposób na wykorzystanie świątecznych babek podczas kolacji z przyjaciółmi i rodziną.

Nadziewana babka jest łatwa do przygotowania, więc nawet jeśli nie ma się wielkiej wprawy w kuchni, efekt będzie gwarantowany. Gwiazdy pandoro z kremem zabajone przygotowuje się szybko i z dość powszechnych składników, więc jest to świetny pomysł, jeśli ma się nagle kolację, ale nie wie się, co zaoferować jako deser.

Gwiazdy Pandoro z Zabajone przepis

Składniki

3 plastry Pandoro

Składniki Zabajone

4 Żółtka (jajek BIO)

80 g Cukru

50 ml Marsala

Składniki Ganache czekoladowej

Czas: 30 min

Trudność: łatwe

Porcje: 6

Kalorie: 378 Kcal

Sposób przygotowania

Zabajone

zabajone dodawanie cukru do żółtek

1

Aby przygotować gwiazdy pandoro zacznij od zabajone. Postaw na ogniu garnek z wodą i doprowadź do wrzenia a do lodówki włóż miskę z zimną wodą i z lodem.

Wlej żółtka do miski o nieco mniejszym obwodzie niż garnka używanego do gotowania wody i miski z lodem, dodaj cukier i lekko ubij ręczną trzepaczką.

zabajone dodawanie marsala

2

Wlewaj powoli wino marsala, cienkim strumieniem, ciągle mieszając.

zabajone miksowanie we wrzącej wodzie

3

Włóż miskę do garnka z wrzącą wodą. Ubijaj energicznie przez 10-15 minut, aż masa zgęstnieje, jeśli wolisz dla wygody możesz użyć miksera ręcznego, w przeciwnym razie wystarczy zwykła trzepaczka.

zabajone miksowanie w lodzie

4

Gdy masa będzie puszysta i gęsta zanurz miskę z zabajone w misce z wodą i lodem. W ten sposób przerwiesz gotowanie i unikniesz efekt jajecznicy. Kontynuuj ubijanie przez około 1 minutę.

zabajone rozlewanie

5

Przełóż zabajone do miseczki i odstaw do lodówki.

Ganache czekoladowa

Gwiazdy pandoro z zabajone kruszenie czekolady

1

Pokrusz gorzką czekoladę na małe kawałki i przenieś do miski.

Gwiazdy pandoro z zabajone dodawanie śmietany do czekolady

2

Podgrzej śmietanę i po zagotowaniu wlej bezpośrednio do miski z czekoladą. Mieszaj powoli, tak aby nie wprowadzić zbyt dużej ilości powietrza, aż czekolada całkowicie się rozpuści.

Gwiazdy pandoro z zabajone ganache czekoladowa

3

Gdy ganache czekoladowa będzie gęsta i błyszcząca odstaw do ostygnięcia.

Nadziewanie Pandoro

Gwiazdy pandoro z zabajone krojenie pandoro

1

Pokrój pandoro wszerz, aby uzyskać 3 plasterki ze środkowej części, łącznie około 400 g babki.

Gwiazdy pandoro z zabajone podpiekanie pandoro

2

Podgrzej płaską, nieprzywierającą patelnię i przez kilka minut podpiekaj z obu stron gwiazdki pandoro .

Gwiazdy pandoro z zabajone układanie pierwszej warstwy

3

Rozprowadź równomiernie parę łyżek zabajone na płaskim talerzu i umieść pierwszą gwiazdkę pandoro.

Gwiazdy pandoro z zabajone smarowanie pierwszej warstwy zabajone

4

Dodaj kolejne 2 łyżki zabajone i rozprowadź na powierzchni gwiazdki.

Gwiazdy pandoro z zabajone smarowanie drugiej warstwy zabajone

5

Nałóż na pierwszą warstwę drugą gwiazdkę pandoro i posmaruj kremem zabajone.

Gwiazdy pandoro z zabajone dekorowanie ganache czekoladową

6

Zakończ nakładając trzeci, ostatni plasterek pandoro i rozprowadzając pozostałe zabajone po całej jego powierzchni.

Przełóż ganache czekoladową do rękawa cukierniczego i udekoruj powierzchnię deseru. Gwiazdy pandoro z zabajone są gotowe do podania.

Przechowywanie

Gwiazdy pandoro z zabajone powinno się przygotować tuż przed podaniem, a krem ​​nie więcej niż 2 godziny wcześniej. Zamrażanie nie jest zalecane.

Porady

Deser można również nadziać kremem mascarpone z dodatkiem kilka jagód.

Należy zwrócić szczególną uwagę na dekorację, która jest integralną częścią deseru i może uczynić go jeszcze bardziej zjawiskowym. Kandyzowane wiśnie i pomarańcze, bita śmietana i wszystko co przyjdzie na myśl, pomogą stworzyć choreograficzny i świąteczny deser.

Podawać pandoro z dobrą butelką musującego wina spumante.

Podsumowanie
recipe image
Przepis
Gwiazdy pandoro z zabajone
Autor
Data
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)