Koktajl z krewetek to klasyczna przystawka z owoców morza, wraz z vitello tonnato, bardzo popularna w latach 70. i 80. XX wieku.

To ponadczasowy przepis, który przetrwał do naszych czasów, lekki i smaczny, jeden z najbardziej znanych comfort food we Włoszech, czyli dania z sentymentalną konotacją które kojarzy się z potrawami z dzieciństwa lub z młodości. Danie które z pewnością nas zadowoli, przez wszystkich zawsze lubiane i które przetrwało wszystkie mody. Zawsze nadaje się do zaproponowania również na ważne okazje, na przykład jako aperitif w kieliszkach Cosmopolitan lub w charakterystycznych miseczkach.

Chociaż koktajl z krewetek jest bardzo prosty i szybki do przygotowania, powodzenie tego przepisu zależy od doboru składników: krewetki, którym towarzyszy Sos Koktajlowy (Sos różowy) oraz kruche liście sałaty lodowej Iceberg, muszą być bardzo świeże.

Koktajl z krewetek przepis

Składniki

16 sztuk Krewetek

4 plasterki Cytryny

60 g Sałaty lodowej (Iceberg)

Majonez

1 Żółtko (w temperaturze pokojowej)

15 ml Soku z cytryny

120 ml Oleju słonecznikowego

Sos koktajlowy

1 łyżeczka Sosu Worcestershire

1 łyżeczka Brandy

Czas: 20 min

Trudność: łatwe

Porcje: 4

Kalorie: 388 Kcal

Sposób przygotowania

koktajl z krewetek dodawanie soku z cytryny

1

Aby przygotować koktajl z krewetek, zacznij od majonezu.

Umieść żółtko w temperaturze pokojowej w wysokim naczyniu, dodaj sól, pieprz i filtrowany sok z cytryny i zacznij delikatnie ubijać mikserem lub blenderem ręcznym ze średnią prędkością.
majonez dodawanie oleju do żółtek

2

Podczas ubijania żółtka bardzo powoli, stopniowo i cienkim strumieniem wlewaj olej słonecznikowy. Mieszaj zawsze w tym samym kierunku, aż uzyskasz gęsty i puszysty sos.

sos koktajlowy dodawanie ketchupu

3

Gdy uzyskasz majonez o odpowiedniej kremowej konsystencji, przejdź do przygotowania sosu koktajlowego. 

Dodaj ketchup i wymieszaj.

sos koktajlowy dodawanie sosu worcester

4

Dodaj sos Worcestershire i wymieszaj.

sos koktajlowy dodawanie brandy

5

Dodaj brandy (lub cognac), kilka kropli Tabasco, ponownie wymieszaj i odstaw w chłodnymy miejscu.

koktajl z krewetek obieranie krewetek

6

Przejdź do czyszczenia krewetek. Odetnij głowę i obierz z pancerzyka wraz z odnóżami, pozostawiając przymocowany ogon. Następnie usuń jelito które jest położone wzdłuż części grzbietowej nacinając ją przedtem końcem noża. W ten sposób nie wyda gorzkiego smaku.

koktajl z krewetek gotowanie krewetek

7

Umieść 4 ogony krewetek na raz na łyżce cedzakowej i zanurz je na około 10 sekund we wrzącej wodzie, czas potrzebny do blanszowania krewetek i ich zwinięcia, następnie osusz je na talerzu. Postępuj w ten sposób z pozostałymi krewetkami.

koktajl z krewetek dodawanie sałaty

8

Na koniec pokrój w paski sałatę lodową Iceberg i przejdź do kompozycji.

W kieliszku koktajlowym lub w wysokiej szklance ułóż warstwami łyżkę sosu koktajlowego na dnie, trochę sałaty i polej sosem.

koktajl z krewetek dodawanie krewetek i cytryny

9

Ułóż 4 krewetki na szklance i na koniec udekoruj plasterkiem cytryny. Koktajl krewetkowy jest gotowy: podawaj od razu lub wstaw do lodówki na pół godziny.

Przechowywanie

Zaleca się spożyć koktajl z krewetek w krótkim czasie. Można przygotować majonez lub sos koktajlowy z wyprzedzeniem, nawet dzień wcześniej przechowując go w lodówce, a następnie udekorować sałatą, blanszowanymi krewetkami i plasterkami cytryny. Zamrażanie nie jest zalecane.

Porady

Klasyczną wersję można wzbogacić dodając świeżo pokrojone plastry mango lub awokado. Jeśli nie dysponuje się tabasco, można dodać ostrą paprykę lub chili w proszku. Sos Worcester, można zastąpić sosem sojowym (tym słodszym).

Podsumowanie
recipe image
Przepis
Koktajl z krewetek
Autor
Data
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Ocena
4.51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)