
Koktajl z krewetek to klasyczna przystawka z owoców morza, wraz z vitello tonnato, bardzo popularna w latach 70. i 80. XX wieku.
To ponadczasowy przepis, który przetrwał do naszych czasów, lekki i smaczny, jeden z najbardziej znanych comfort food we Włoszech, czyli dania z sentymentalną konotacją które kojarzy się z potrawami z dzieciństwa lub z młodości. Danie które z pewnością nas zadowoli, przez wszystkich zawsze lubiane i które przetrwało wszystkie mody. Zawsze nadaje się do zaproponowania również na ważne okazje, na przykład jako aperitif w kieliszkach Cosmopolitan lub w charakterystycznych miseczkach.
Chociaż koktajl z krewetek jest bardzo prosty i szybki do przygotowania, powodzenie tego przepisu zależy od doboru składników: krewetki, którym towarzyszy Sos Koktajlowy (Sos różowy) oraz kruche liście sałaty lodowej Iceberg, muszą być bardzo świeże.
Koktajl z krewetek przepis
Składniki
60 g Sałaty lodowej (Iceberg)
Majonez
Sos koktajlowy
1 łyżeczka Sosu Worcestershire
1 łyżeczka Brandy
Czas: 20 min
Trudność: łatwe
Porcje: 4
Kalorie: 388 Kcal
Sposób przygotowania

1
Aby przygotować koktajl z krewetek, zacznij od majonezu.

2
Podczas ubijania żółtka bardzo powoli, stopniowo i cienkim strumieniem wlewaj olej słonecznikowy. Mieszaj zawsze w tym samym kierunku, aż uzyskasz gęsty i puszysty sos.

3
Gdy uzyskasz majonez o odpowiedniej kremowej konsystencji, przejdź do przygotowania sosu koktajlowego.
Dodaj ketchup i wymieszaj.

4
Dodaj sos Worcestershire i wymieszaj.

5
Dodaj brandy (lub cognac), kilka kropli Tabasco, ponownie wymieszaj i odstaw w chłodnymy miejscu.

6
Przejdź do czyszczenia krewetek. Odetnij głowę i obierz z pancerzyka wraz z odnóżami, pozostawiając przymocowany ogon. Następnie usuń jelito które jest położone wzdłuż części grzbietowej nacinając ją przedtem końcem noża. W ten sposób nie wyda gorzkiego smaku.

7
Umieść 4 ogony krewetek na raz na łyżce cedzakowej i zanurz je na około 10 sekund we wrzącej wodzie, czas potrzebny do blanszowania krewetek i ich zwinięcia, następnie osusz je na talerzu. Postępuj w ten sposób z pozostałymi krewetkami.

8
Na koniec pokrój w paski sałatę lodową Iceberg i przejdź do kompozycji.
W kieliszku koktajlowym lub w wysokiej szklance ułóż warstwami łyżkę sosu koktajlowego na dnie, trochę sałaty i polej sosem.

9
Ułóż 4 krewetki na szklance i na koniec udekoruj plasterkiem cytryny. Koktajl krewetkowy jest gotowy: podawaj od razu lub wstaw do lodówki na pół godziny.
Przechowywanie
Zaleca się spożyć koktajl z krewetek w krótkim czasie. Można przygotować majonez lub sos koktajlowy z wyprzedzeniem, nawet dzień wcześniej przechowując go w lodówce, a następnie udekorować sałatą, blanszowanymi krewetkami i plasterkami cytryny. Zamrażanie nie jest zalecane.
Porady
Klasyczną wersję można wzbogacić dodając świeżo pokrojone plastry mango lub awokado. Jeśli nie dysponuje się tabasco, można dodać ostrą paprykę lub chili w proszku. Sos Worcester, można zastąpić sosem sojowym (tym słodszym).






Po prostu rozkosz!