Krem pomarańczowy to deser łyżeczkowy o świeżym i delikatnym smaku i o puszystej konsystencji musu, bardzo łatwy do przygotowania. Potrzebne jest tylko kilka składników takich jak Mascarpone, pomarańcze, cukier i jajka. Nawet sposób przygotowania jest bardzo prosty i począwszy od użycia mascarpone jest bardzo zbliżony do kremu używanego w innym słynnym włoskim deserze, czyli tiramisu. Różnica polega tylko na dodaniu soku z pomarańczy do kremu.

Znakomicie smakuje sam jako deser łyżeczkowy, z biszkoptami, z macerowanymi lub suszonymi owocami, lub polany sosem coulis klasycznym z pomarańczy.

Istnieje wiele odmian tego pysznego deseru, jak na przykład mus truskawkowy, w oparciu o składnik, który jest użyty do jego przygotowania i który nadaje mu konsystencję i smak.

Krem pomarańczowy przepis

Składniki

Czas: 20 min

Trudność: łatwe

Porcje: 4

Kalorie: 441 Kcal

Sposób przygotowania

krem pomarańczowy wyciskanie pomarańczy

1

Aby przygotować krem pomarańczowy najpierw przekrój pomarańcze w pół, za pomocą wyciskarki wyciśnij sok i filtruj przez sitko.
krem pomarańczowy dodawanie cukru do żółtek

2

Ostrożnie oddziel białka od żółtek, pamiętając że aby dobrze ubić białka nie mogą wykazywać śladów żółtek.

Wsyp cukier do miski z żółtkami i ubij na jednolitą, jasną i kremową masę za pomocą miksera.


krem pomarańczowy dodawanie mascarpone

3

Stopniowo dodawaj mascarpone ciągle pracując mikserem aż uzyskasz gęsty i zwarty krem.

krem pomarańczowy dodawanie soku z pomarańczy

4

Powoli wlewaj przefiltrowany sok z pomarańcz ciągle miksując, aż zostanie wchłonięty w krem.

krem pomarańczowy ubijanie białek

5

Bardzo dobrze umyj końcówki miksera i w drugim naczyniu ubij białka na sztywną pianę.

krem pomarańczowy dodawanie białek

6

Stopniowo dodaj ubite białka, delikatnie mieszając szpatułką od dołu do góry.

krem pomarańczowy przekładanie kremu

7

Przełóż mus pomarańczowy do naczyń w których będzie serwowany i umieść w lodówce na około 2 godziny. Gdy zesztywnieje wyjmij z lodówki i udekoruj krem pomarańczowy skórką z pomarańczy.

Przechowywanie

Można przechowywać krem pomarańczowy w naczyniach w których został przygotowany pokrytych folią w lodówce przez 2 dni.

Porady

Jeśli chciałoby się bardziej intensywny smak i aromat pomarańczy, można zetrzeć skórkę i dodać do kremu, oczywiście używając pomarańcze niepryskane.

Podsumowanie
recipe image
Przepis
Krem pomarańczowy
Autor
Data
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Ocena
41star1star1star1stargray Based on 4 Review(s)