
Krem pomarańczowy to deser łyżeczkowy o świeżym i delikatnym smaku i o puszystej konsystencji musu, bardzo łatwy do przygotowania. Potrzebne jest tylko kilka składników takich jak Mascarpone, pomarańcze, cukier i jajka. Nawet sposób przygotowania jest bardzo prosty i począwszy od użycia mascarpone jest bardzo zbliżony do kremu używanego w innym słynnym włoskim deserze, czyli tiramisu. Różnica polega tylko na dodaniu soku z pomarańczy do kremu.
Znakomicie smakuje sam jako deser łyżeczkowy, z biszkoptami, z macerowanymi lub suszonymi owocami, lub polany sosem coulis klasycznym z pomarańczy.
Istnieje wiele odmian tego pysznego deseru, jak na przykład mus truskawkowy, w oparciu o składnik, który jest użyty do jego przygotowania i który nadaje mu konsystencję i smak.
Krem pomarańczowy przepis
Składniki
Czas: 20 min
Trudność: łatwe
Porcje: 4
Kalorie: 441 Kcal
Sposób przygotowania

1

2
Ostrożnie oddziel białka od żółtek, pamiętając że aby dobrze ubić białka nie mogą wykazywać śladów żółtek.
Wsyp cukier do miski z żółtkami i ubij na jednolitą, jasną i kremową masę za pomocą miksera.

3
Stopniowo dodawaj mascarpone ciągle pracując mikserem aż uzyskasz gęsty i zwarty krem.

4
Powoli wlewaj przefiltrowany sok z pomarańcz ciągle miksując, aż zostanie wchłonięty w krem.

5
Bardzo dobrze umyj końcówki miksera i w drugim naczyniu ubij białka na sztywną pianę.

6
Stopniowo dodaj ubite białka, delikatnie mieszając szpatułką od dołu do góry.

7
Przełóż mus pomarańczowy do naczyń w których będzie serwowany i umieść w lodówce na około 2 godziny. Gdy zesztywnieje wyjmij z lodówki i udekoruj krem pomarańczowy skórką z pomarańczy.
Przechowywanie
Można przechowywać krem pomarańczowy w naczyniach w których został przygotowany pokrytych folią w lodówce przez 2 dni.
Porady
Jeśli chciałoby się bardziej intensywny smak i aromat pomarańczy, można zetrzeć skórkę i dodać do kremu, oczywiście używając pomarańcze niepryskane.






Najnowsze komentarze