Likier czekoladowy to pyszny, bardzo łatwy do przygotowania trunek idealny na Święta. Przygotowuje się w kilka minut i po kilku dniach leżakowania jest gotowy do spożycia. Może być podawany na gorąco lub na zimno i jest doskonały jako digestif (digestivo) na koniec posiłku lub jako dodatek do kawy. Może również być wykorzystany do przygotowania lub wzbogacenia wielu deserów łyżkowych, jako dodatek do lodów na wystawne affogati, lub w połączeniu z solonymi ciasteczkami maślanymi.

Bogaty smak i kremowość czekolady sprawiają, że ​​ten znakomity trunek jest wyjątkowy. Likier czekoladowy może być wspaniałym pomysłem na prezent z pewnością docenianym przez rodzinę i przyjaciół, wręczany w małych buteleczkach, ładnie opakowanych i z elegancką etykietką.

Likier czekoladowy przepis

Składniki

1 łyżeczka Estraktu z wanilii

300 ml Wody

200 ml Spirytusu 95%

Czas: 20 min

Trudność: bardzo łatwe

Porcje: 1L

Kalorie: 155 Kcal / 5 cl

Sposób przygotowania

likier czekoladowy kruszenie czekolady

1

Aby przygotować likier czekoladowy zacznij krusząc czekoladę na małe kawałki.

likier czekoladowy dodawanie wody

2

Włóż kawałki czekolady do rondla z wodą i gotuj na małym ogniu.

likier czekoladowy dodawanie cukru i ekstraktu z wanilii

3

Gdy czekolada całkowicie się stopi dodaj cukier i ekstrakt z wanilii, mieszając drewnianą łyżką aby dobrze połączyć składniki, ciągle gotując na małym ogniu.

likier czekoladowy dodawanie gorzkiego kakao

4

Na koniec dodaj przesiane gorzkie kakao, ciągle mieszając.

likier czekoladowy przetaczanie masy przez sito

5

Po uzyskaniu gładkiej i jednolitej masy zdejmij z ognia i przefiltruj przez drobne sitko.

likier czekoladowy dodawanie alkoholu

6

Gdy masa ostygnie wlej spirytus, słoik szczelnie zamknij i odstaw do leżakowania na co najmniej 24 godziny. Na koniec przelej do czystych buteleczek.

Przechowywanie

Likier czekoladowy można przechowywać w chłodnym i suchym miejscu przez 4-6 miesiące.

Porady

Likier czekoladowy można podawać na zimno lub na gorąco. kieliszki gorącego likieru można udekorować bitą śmietaną i posypać kakao.

Likierem można polać i zatopić w nim lody przygotowując w ten sposób słynny włoski deser affogato, lub polać pandoro czy panettone.

Podsumowanie
recipe image
Przepis
Likier czekoladowy
Autor
Data
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Ocena
4.51star1star1star1star1star Based on 7 Review(s)