
Likier czekoladowy to pyszny, bardzo łatwy do przygotowania trunek idealny na Święta. Przygotowuje się w kilka minut i po kilku dniach leżakowania jest gotowy do spożycia. Może być podawany na gorąco lub na zimno i jest doskonały jako digestif (digestivo) na koniec posiłku lub jako dodatek do kawy. Może również być wykorzystany do przygotowania lub wzbogacenia wielu deserów łyżkowych, jako dodatek do lodów na wystawne affogati, lub w połączeniu z solonymi ciasteczkami maślanymi.
Bogaty smak i kremowość czekolady sprawiają, że ten znakomity trunek jest wyjątkowy. Likier czekoladowy może być wspaniałym pomysłem na prezent z pewnością docenianym przez rodzinę i przyjaciół, wręczany w małych buteleczkach, ładnie opakowanych i z elegancką etykietką.
Likier czekoladowy przepis
Składniki
Czas: 20 min
Trudność: bardzo łatwe
Porcje: 1L
Kalorie: 155 Kcal / 5 cl
Sposób przygotowania

1
Aby przygotować likier czekoladowy zacznij krusząc czekoladę na małe kawałki.

2
Włóż kawałki czekolady do rondla z wodą i gotuj na małym ogniu.

3
Gdy czekolada całkowicie się stopi dodaj cukier i ekstrakt z wanilii, mieszając drewnianą łyżką aby dobrze połączyć składniki, ciągle gotując na małym ogniu.

4
Na koniec dodaj przesiane gorzkie kakao, ciągle mieszając.

5
Po uzyskaniu gładkiej i jednolitej masy zdejmij z ognia i przefiltruj przez drobne sitko.

6
Gdy masa ostygnie wlej spirytus, słoik szczelnie zamknij i odstaw do leżakowania na co najmniej 24 godziny. Na koniec przelej do czystych buteleczek.
Przechowywanie
Likier czekoladowy można przechowywać w chłodnym i suchym miejscu przez 4-6 miesiące.
Porady
Likier czekoladowy można podawać na zimno lub na gorąco. kieliszki gorącego likieru można udekorować bitą śmietaną i posypać kakao.
Likierem można polać i zatopić w nim lody przygotowując w ten sposób słynny włoski deser affogato, lub polać pandoro czy panettone.






Jedynym sposobem na zachowanie podobnych proporcji jest zastąpienie wody większą ilością wódki, czyli zamiast 300 ml wody i 200 ml spirytusu użyć 500 ml wódki. Procedura będzie również inna, ponieważ wódki nie należy gotować:
1. Zagotuj wodę w garnku i wyłącz ogień
2. Zanurz butelkę z wódką
3. Do butelki przez lejek dodaj bardzo drobno startą czekoladę i pozostałe składniki, pozostawiając butelkę w wodzie na kilka minut
4. Po wchłonięciu czekolady wstrząśnij butelką, aby wszystko dobrze wymieszać.
Smak na pewno będzie inny. TO ROZWIĄZANIE NIE BYŁO PRZEZ NAS TESTOWANE, więc jeśli chce się użyć wódki, należy spróbować. Czekamy na odpowiedź. Pozdrowienia!
Dzień dobry, czy ten likier można zrobić na bazie wódki 40 %?. Jeśli tak, to w jakich proporcjach będzie wódka i woda?