Limoncello to niezwykle popularny likier tradycyjnie wytwarzany ze skórki cytryn z Kampanii, dokładnie z wybrzeża Amalfitańskiego, z odmian Sfusato Amalfitano lub Ovale di Sorrento.

Historia limoncello miesza się z wieloma legendami i różnymi anegdotami, a jego wynalazek jest w rzeczywistości kwestionowany przez mieszkańców Sorrento, Amalfi i Capri. Przedsiębiorca Massimo Canale jako pierwszy zarejestrował markę „Limoncello” w 1988 roku, a na wyspie Capri wielu twierdzi, że jego narodziny są związane z historią jego rodziny. Prawdopodobnie likier powstał na początku XX wieku na podstawie przepisu babci przedsiębiorcy jako preparat domowy. W latach 80. XX wieku zyskał wielką popularność i rozpoczęła się produkcja przemysłowa na dużą skalę.

Jednoznaczny przepis nie istnieje ale na szczęście likier jest bardzo prosty do przygotowania. Nie są całkowicie jasne proporcje składników i czas maceracji i leżakowania. Z tego powodu procent alkoholowy waha się zwyczajnie od 30 do 33% vol.

Limoncello jest podawane bardzo zimne,  w niewielkich maksymalnie schłodzonych kieliszkach, zazwyczaj po posiłkach jako digestivo. W bardziej gościnnych włoskich restauracjach może być oferowane przy rachunku. Może również być stosowane w macedonii lub w niektórych deserach i doskonale nadaje się jako własnoręczny prezent świąteczny.

Limoncello przepis

Składniki

10 średnich dojrzałych niepryskanych Cytryn

1L Spirytusu 95%

550 g Cukru

1L Wody

Czas: 30 min + 60 dni leżakowania

Trudność: bardzo łatwe

Porcje: 2,5L

Kalorie: 128 Kcal / 5 cl

Sposób przygotowania

limoncello mycie cytryn

1

Aby przygotować limoncello, umyj cytryny pod bieżącą wodą, przetrzyj skórki nową gąbką aby usunąć wszelkie zanieczyszczenia i wysusz szmatką.

limoncello zdejmowanie skórki

2

Obierz cytryny za pomocą obieraczki do ziemniaków, uważając aby zdjąć tylko żółtą warstwę bez białego albedo które nadałoby likierowi gorzki smak.

limoncello dodawanie spirytusu

3

Wlej alkohol do dużego słoja z hermetycznym zamknięciem o pojemności 3L.

limoncello dodawanie skórek

4

Włóż skórki z cytryny do słoja.

limoncello słoik z alkoholem

5

Zamknij słój i pozostaw skórki do maceracji w alkoholu przez 30 dni w ciemnym miejscu z dala od źródeł ciepła.

limoncello dodawanie cukru do wody

6

Po 30 dniach przygotuj syrop: wlej wodę i wsyp cukier do rondla, zagotuj mieszając aby rozpuścić cukier, wyłącz ogień i zostaw do całkowitego ostygnięcia.

limoncello dodawanie syropu do alkoholu

7

Wlej syrop do słoja z alkoholem i skórkami z cytryny.

limoncello dojrzewanie

8

Wstrząśnij słoikiem, aby wymieszać płyny i odstaw do leżakowania 30 dni w ciemnym miejscu, z dala od źródeł ciepła.

limoncello rozlewanie do butelek

9

Po 30 dniach wstrząśnij słoik z likierem, przefiltruj przez sitko i rozlej likier do butelek. Twoje domowe limoncello jest gotowe.

 

Przechowywanie

Limoncello można długo przechowywać w chłodnym i suchym miejscu, w lodówce, lub w zamrażarce, obecność alkoholu i cukru zapobiegnie zamarznięciu. Jeśli zauważy się jakąkolwiek zmianę produktu, nie zaleca się jego spożycia.

Porady

Aby nadać bardziej szczegółowy smak likierowi, można dodać skórki innych owoców cytrusowych.

Podsumowanie
recipe image
Przepis
Limoncello
Autor
Data
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 6 Review(s)