
Limoncello to niezwykle popularny likier tradycyjnie wytwarzany ze skórki cytryn z Kampanii, dokładnie z wybrzeża Amalfitańskiego, z odmian Sfusato Amalfitano lub Ovale di Sorrento.
Historia limoncello miesza się z wieloma legendami i różnymi anegdotami, a jego wynalazek jest w rzeczywistości kwestionowany przez mieszkańców Sorrento, Amalfi i Capri. Przedsiębiorca Massimo Canale jako pierwszy zarejestrował markę „Limoncello” w 1988 roku, a na wyspie Capri wielu twierdzi, że jego narodziny są związane z historią jego rodziny. Prawdopodobnie likier powstał na początku XX wieku na podstawie przepisu babci przedsiębiorcy jako preparat domowy. W latach 80. XX wieku zyskał wielką popularność i rozpoczęła się produkcja przemysłowa na dużą skalę.
Jednoznaczny przepis nie istnieje ale na szczęście likier jest bardzo prosty do przygotowania. Nie są całkowicie jasne proporcje składników i czas maceracji i leżakowania. Z tego powodu procent alkoholowy waha się zwyczajnie od 30 do 33% vol.
Limoncello jest podawane bardzo zimne, w niewielkich maksymalnie schłodzonych kieliszkach, zazwyczaj po posiłkach jako digestivo. W bardziej gościnnych włoskich restauracjach może być oferowane przy rachunku. Może również być stosowane w macedonii lub w niektórych deserach i doskonale nadaje się jako własnoręczny prezent świąteczny.
Limoncello przepis
Składniki
10 średnich dojrzałych niepryskanych Cytryn
Czas: 30 min + 60 dni leżakowania
Trudność: bardzo łatwe
Porcje: 2,5L
Kalorie: 128 Kcal / 5 cl
Sposób przygotowania

1
Aby przygotować limoncello, umyj cytryny pod bieżącą wodą, przetrzyj skórki nową gąbką aby usunąć wszelkie zanieczyszczenia i wysusz szmatką.

2
Obierz cytryny za pomocą obieraczki do ziemniaków, uważając aby zdjąć tylko żółtą warstwę bez białego albedo które nadałoby likierowi gorzki smak.

3
Wlej alkohol do dużego słoja z hermetycznym zamknięciem o pojemności 3L.

4
Włóż skórki z cytryny do słoja.

5
Zamknij słój i pozostaw skórki do maceracji w alkoholu przez 30 dni w ciemnym miejscu z dala od źródeł ciepła.

6
Po 30 dniach przygotuj syrop: wlej wodę i wsyp cukier do rondla, zagotuj mieszając aby rozpuścić cukier, wyłącz ogień i zostaw do całkowitego ostygnięcia.

7
Wlej syrop do słoja z alkoholem i skórkami z cytryny.

8
Wstrząśnij słoikiem, aby wymieszać płyny i odstaw do leżakowania 30 dni w ciemnym miejscu, z dala od źródeł ciepła.

9
Po 30 dniach wstrząśnij słoik z likierem, przefiltruj przez sitko i rozlej likier do butelek. Twoje domowe limoncello jest gotowe.
Przechowywanie
Limoncello można długo przechowywać w chłodnym i suchym miejscu, w lodówce, lub w zamrażarce, obecność alkoholu i cukru zapobiegnie zamarznięciu. Jeśli zauważy się jakąkolwiek zmianę produktu, nie zaleca się jego spożycia.
Porady
Aby nadać bardziej szczegółowy smak likierowi, można dodać skórki innych owoców cytrusowych.






Dziękujemy!
Pierwsze 5 kroków limoncello wykonanych. Teraz tylko czekać. Aromat cytrusów niesamowity. Kolejny wasz doskonały przepis. Tylko zdecydować który będzie następny!