Łosoś w pomarańczach jest typowym sycylijskim daniem przygotowywanym z filetów z łososia, delikatnego sosu pomarańczowego i innych składników. Rezultatem jest naprawdę wyjątkowe danie, odpowiednie na najlepsze okazje. Jeśli chce się przygotować rybę na patelni w prosty sposób, ale jako prawdziwi gourmet, z eleganckim akcentem, koniecznie trzeba spróbować filet z łososia w pomarańczach!  Łosoś jest rybą łatwą do przygotowania, z małą ilością ości i dość tanią. Ponadto to wspaniałe drugie danie rybne jest przygotowane w lekki i zdrowy sposób i jest doskonałym źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów omega-3 niezwykle cennych dla organizmu.

Jeśli nie ma się pomarańczy, można użyć innych rodzajów owoców cytrusowych, od cytryn (zmniejszając ilości), do grejpfrutów, mandarynek, a na wszelki wypadek, świeżego soku pomarańczowego w butelkach lub tetrapaku.

Ogólnie przepisy z łososiem są bardzo szybkie do przygotowania, ponieważ ta ryba wymaga krótkiego gotowania, w przeciwnym razie mięso mogło by się uszkodzić, stając się suche, sztywne i nieapetyczne. Stek z łososia nadaje się do przygotowania wiele innych smacznych przepisów, takich jak tatar z łososia.

Łosoś w pomarańczach przepis

Składniki

Czas: 15 min

Trudność: łatwe

Porcje: 4

Kalorie: 329 Kcal

Sposób przygotowania

1

Wyciśnij pomarańcze do miski. Do soku dodaj drobno posiekany majeranek i miętę. Odstaw do marynowania na 10 minut.

 

2

Filety z łososia umyj pod zimną, bieżącą wodą i porządnie osusz ręcznikami papierowymi.

Pokrój na kilka mniejszych równych kawałków, obtocz z obu stron w mące i posól.

3

Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, dodaj masło i wyłóż wszystkie kawałki łososia skórą do dna. Gotuj przez około 4 minuty.

4

Polej filety wcześniej przygotowaną marynatą i przełóż na drugą stronę.

Dodaj łyżkę mąki i gotuj na średnim ogniu aż sos się zagęści. W przypadku zbyt płynnego sosu dostosuj ilość mąki aż osiągniesz delikatny krem pomarańczowy.

Dodaj trochę masła, aby wszystko wymieszać, wyłącz ogień i rozłóż filety na talerze. Sos porządnie wymieszaj i dodaj do filetów. Podawaj gorące.

Przechowywanie

Łosoś w pomarańczach można przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce przez 1 dzień. Zamrażanie nie jest zalecane.

Porady

Dla bardziej eleganckiej prezentacji dania, można udekorować każdy talerz cienkimi plasterkami lub ćwiartkami obranych pomarańczy. Zaleca się podanie razem z sałatką z warzyw sezonowych.

Podsumowanie
recipe image
Przepis
Łosoś w pomarańczach
Autor
Data
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)