
Łosoś w pomarańczach jest typowym sycylijskim daniem przygotowywanym z filetów z łososia, delikatnego sosu pomarańczowego i innych składników. Rezultatem jest naprawdę wyjątkowe danie, odpowiednie na najlepsze okazje. Jeśli chce się przygotować rybę na patelni w prosty sposób, ale jako prawdziwi gourmet, z eleganckim akcentem, koniecznie trzeba spróbować filet z łososia w pomarańczach! Łosoś jest rybą łatwą do przygotowania, z małą ilością ości i dość tanią. Ponadto to wspaniałe drugie danie rybne jest przygotowane w lekki i zdrowy sposób i jest doskonałym źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów omega-3 niezwykle cennych dla organizmu.
Jeśli nie ma się pomarańczy, można użyć innych rodzajów owoców cytrusowych, od cytryn (zmniejszając ilości), do grejpfrutów, mandarynek, a na wszelki wypadek, świeżego soku pomarańczowego w butelkach lub tetrapaku.
Ogólnie przepisy z łososiem są bardzo szybkie do przygotowania, ponieważ ta ryba wymaga krótkiego gotowania, w przeciwnym razie mięso mogło by się uszkodzić, stając się suche, sztywne i nieapetyczne. Stek z łososia nadaje się do przygotowania wiele innych smacznych przepisów, takich jak tatar z łososia.
Łosoś w pomarańczach przepis
Składniki
Czas: 15 min
Trudność: łatwe
Porcje: 4
Kalorie: 329 Kcal
Sposób przygotowania

1

2
Filety z łososia umyj pod zimną, bieżącą wodą i porządnie osusz ręcznikami papierowymi.
Pokrój na kilka mniejszych równych kawałków, obtocz z obu stron w mące i posól.

3
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, dodaj masło i wyłóż wszystkie kawałki łososia skórą do dna. Gotuj przez około 4 minuty.

4
Polej filety wcześniej przygotowaną marynatą i przełóż na drugą stronę.
Dodaj łyżkę mąki i gotuj na średnim ogniu aż sos się zagęści. W przypadku zbyt płynnego sosu dostosuj ilość mąki aż osiągniesz delikatny krem pomarańczowy.
Dodaj trochę masła, aby wszystko wymieszać, wyłącz ogień i rozłóż filety na talerze. Sos porządnie wymieszaj i dodaj do filetów. Podawaj gorące.
Przechowywanie
Łosoś w pomarańczach można przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce przez 1 dzień. Zamrażanie nie jest zalecane.
Porady
Dla bardziej eleganckiej prezentacji dania, można udekorować każdy talerz cienkimi plasterkami lub ćwiartkami obranych pomarańczy. Zaleca się podanie razem z sałatką z warzyw sezonowych.






Najnowsze komentarze