Majonez jest jednym z najbardziej znanych i popularnych sosów na świecie, ale jego pochodzenie nie jest do dzisiaj pewne. Istnieją dwie wersje najbardziej prawdopodobne: pierwsza, że ​​nazwa pochodzi od nazwy hiszpańskiego miasta Mahón, stolicy minorki, gdzie arystokrata i marszałek Francji Louis François Armand du Plessis, książę de Richelieu, zaimprowizował w 1757 roku sos na podstawie surowego oleju i żółtka. Druga wersja donosi, że nazwa pochodzi od starożytnego francuskiego słowa Moyeau, które znaczy żółtko. W rzeczywistości ten sos jest niczym więcej niż emulsją żółtek jaj i oleju i z pewnością był wielokrotnie wynajdowany.

Okrągła i kremowa konsystencja majonezu może towarzyszyć potrawom z ryb, mięsie na zimno, lub po prostu jajkom na twardo. Może również służyć jako  baza do przygotowania innych sosów jak sos koktajlowy lub jako dodatek do sosu podawanego z vitello tonnato. Majonez jest również szeroko stosowany do ozdabiania i dekorowania różnych dań, szczególnie z okazji uroczystości, takie jak Boże Narodzenie lub Wielkanoc, gdzie stół musi być świątecznie ustrojony bardziej wyszukanymi potrawami.

Majonez przepis

Składniki

2 Żółtka (bardzo świeże w temperaturze pokojowej)

1 Cytryna

250 ml Oleju roślinnego

Czas: 30 min
Trudność: średnie

Porcje: 300 g majonezu

Kalorie: 181 Kcal

Sposób przygotowania

majonez dodawanie cytryny do żółtek

1

Aby przygotować majonez, umieść żółtka w temperaturze pokojowej w wysokim naczyniu, dodaj kilka kropel soku z cytryny i zacznij delikatnie ubijać mikserem lub blenderem ręcznym ze średnią prędkością.
majonez dodawanie oleju do żółtek

2

Dolewaj olej stopniowo, cienkim strumieniem i bez pośpiechu, ciągle ubijając aby majonez się nie zwarzył. Dolej trochę oleju, poczekaj aż się wmiesza, następnie dolej jeszcze trochę. W tej fazie ważne jest, aby nie wlewać oleju za jednym razem, w przeciwnym razie jest duże prawdopodobieństwo że majonez się zwarzy.
majonez dodawanie cytryny

3

Po dodaniu około 40-50% dawki oleju roślinnego konsystencja masy będzie już dość gęsta, więc rozcieńcz ją stopniowo dolewając pozostały sok z cytryny.

majonez dodawanie oleju

4

Ciągle ubijając wlej pozostały olej.

majonez dodawanie octu

5

Teraz, gdy masa jest gęsta i puszysta, dodaj sól, pieprz, łyżeczkę octu i mieszaj ponownie mikserem ze średnią prędkością jeszcze przez kilka sekund. Twój majonez jest gotowy, przełóż go delikatnie do małej miseczki.

Przechowywanie

Majonez powinno się spożyć natychmiast po przygotowaniu. W przeciwnym razie można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce przez 1-2 dni.

Porady

Jeśli majonez się zwarzy, istnieje kilka sposobów na jego ratowanie. Można spróbować włożyć kostkę lodu do masy i sprawdzić lekko mieszając czy zgęstnieje. W przeciwnym razie można ponownie rozpocząć przygotowanie od 1 żółtka używając zwarzony majonez zamiast oleju.

Do przygotowania majonezu zaleca się użycie dobrej jakości oleju słonecznikowego lub arachidowego.

Podsumowanie
recipe image
Przepis
Majonez
Autor
Data
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Ocena
41star1star1star1stargray Based on 2 Review(s)