
Majonez jest jednym z najbardziej znanych i popularnych sosów na świecie, ale jego pochodzenie nie jest do dzisiaj pewne. Istnieją dwie wersje najbardziej prawdopodobne: pierwsza, że nazwa pochodzi od nazwy hiszpańskiego miasta Mahón, stolicy minorki, gdzie arystokrata i marszałek Francji Louis François Armand du Plessis, książę de Richelieu, zaimprowizował w 1757 roku sos na podstawie surowego oleju i żółtka. Druga wersja donosi, że nazwa pochodzi od starożytnego francuskiego słowa Moyeau, które znaczy żółtko. W rzeczywistości ten sos jest niczym więcej niż emulsją żółtek jaj i oleju i z pewnością był wielokrotnie wynajdowany.
Okrągła i kremowa konsystencja majonezu może towarzyszyć potrawom z ryb, mięsie na zimno, lub po prostu jajkom na twardo. Może również służyć jako baza do przygotowania innych sosów jak sos koktajlowy lub jako dodatek do sosu podawanego z vitello tonnato. Majonez jest również szeroko stosowany do ozdabiania i dekorowania różnych dań, szczególnie z okazji uroczystości, takie jak Boże Narodzenie lub Wielkanoc, gdzie stół musi być świątecznie ustrojony bardziej wyszukanymi potrawami.
Majonez przepis
Składniki


Porcje: 300 g majonezu

Sposób przygotowania

1

2

3
Po dodaniu około 40-50% dawki oleju roślinnego konsystencja masy będzie już dość gęsta, więc rozcieńcz ją stopniowo dolewając pozostały sok z cytryny.

4
Ciągle ubijając wlej pozostały olej.

5
Teraz, gdy masa jest gęsta i puszysta, dodaj sól, pieprz, łyżeczkę octu i mieszaj ponownie mikserem ze średnią prędkością jeszcze przez kilka sekund. Twój majonez jest gotowy, przełóż go delikatnie do małej miseczki.
Przechowywanie
Majonez powinno się spożyć natychmiast po przygotowaniu. W przeciwnym razie można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce przez 1-2 dni.
Porady
Jeśli majonez się zwarzy, istnieje kilka sposobów na jego ratowanie. Można spróbować włożyć kostkę lodu do masy i sprawdzić lekko mieszając czy zgęstnieje. W przeciwnym razie można ponownie rozpocząć przygotowanie od 1 żółtka używając zwarzony majonez zamiast oleju.
Do przygotowania majonezu zaleca się użycie dobrej jakości oleju słonecznikowego lub arachidowego.






Najnowsze komentarze