Makaron alla Gricia to jedna z najbardziej znanych potraw kuchni lacjalnej, uważana za poprzednika makaronu all’amatriciana.
Podobnie jak w przepisie Amatriciana, stosuje się właśnie boczek i ser Pecorino romano. Główna różnica polega jednak na sosie pomidorowym, nieobecnym w makaronie alla gricia, ponieważ przepis pochodzi z czasów poprzednich importu pomidora do Europy.

Mówi się, że makaron alla gricia został wymyślony przez pasterzy z Lacjum, którzy z niewielką ilością składników, jakie mieli do dyspozycji po powrocie z pastwisk, przygotowywali tak proste, ale równie smaczne i solidne danie.

Do smacznego sosu gricia można użyć długi makaron w kształcie bucatini i tonnarelli lub krótki jak rigatoni.

Makaron alla gricia przepis

Składniki

60 g Sera Pecorino romano *

Sól

* guanciale można zastąpić bekonem a ser Pecorino romano serem Parmigiano lub Grana.

Czas: 25 min

Trudność: łatwe

Porcje: 4

Kalorie: 570 Kcal

Sposób przygotowania

1

Aby przygotować makaron alla gricia, najpierw postaw na ogniu garnek z wodą do gotowania makaronu.

Zdejmij skórkę z guanciale i pokrój go w plastry o grubości około 1 cm a plastry następnie w paski o grubości około pół cm. Pozostałą skórkę można ponownie wykorzystać do przyprawienia innych potraw.

2

Włóż guanciale na gorącą patelnie, bez dodawania dodatkowego tłuszczu i przyrumień na średnim ogniu przez około 10 minut, aż stanie się złocisty i chrupiący, uważając, aby go nie spalić.

3

Do wrzącej wody wsyp płaską łyżkę grubej soli a następnie wrzuć makaron, biorąc pod uwagę czas gotowania.

4

Podczas gdy makaron gotuje się, drobno zetrzyj ser Pecorino.

2 minuty przed końcem gotowania makaronu, spowolnij gotowanie guanciale, dolewając chochlę wody z gotowania makaronu (gotowanie guanciale zatrzyma się, a skrobia uwolniona z makaronu stworzy przyjemny kremowy sosik). Potrząśnij lekko patelnią, aby przesunąć kawałeczki guanciale.

5

Odcedź makaron al dente, przełóż go na patelnię z guanciale i podsmaż przez około 1 minutę, potrząsając patelnią i mieszając. Odstaw na bok wodę z gotowania.

6

Następnie zdejmij patelnię z ognia i posyp jedną trzecią startego sera Pecorino.

7

W razie potrzeby dolej trochę więcej wody z gotowania, ponownie wymieszaj i podsmaż makaron; zauważysz, że powstał smaczny kremowy sos.

Możesz podać makaron alla gricia i udekorować posypując na każdy talerz pozostały ser Pecorino.

Przechowywanie

Zaleca się spożyć natychmiast. Makaron alla gricia można przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce maksymalnie przez 1 dzień. Zamrażanie nie jest zalecane.

Porady

Guanciale należy gotować na patelni już rozgrzanej, na średnim ogniu, uważając aby go nie przypalić. Jeśli używasz guanciale bez pieprzu na zewnątrz, dodaj zmielony czarny pieprz do smaku podczas gotowania.

Podsumowanie
recipe image
Przepis
Makaron alla gricia
Autor
Data
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Ocena
4.51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)