
Makaron z owocami morza (Spaghetti ai frutti di mare) to typowe letnie danie włoskich nadmorskich regionów które łączy w sobie wszystkie aromaty i zapachy Morza Śródziemnego. Makaron podsmażany na patelni aby pochłonąć smak morza i stać się jeszcze bardziej apetyczny stanowi prawdziwy fundament włoskiej kuchni! Istnieje niezliczona ilość wersji tego przysmaku, my proponujemy naszą, z małżami i mulami oraz z pysznymi krewetkami!
Gdyby jednak czasu było mało można zawsze przygotować o wiele prostszy i szybszy makaron z tuńczykiem.
Makaron z owocami morza przepis
Składniki
Czas: 55 min

Porcje: 4
Kalorie: 590 Kcal
Sposób przygotowania

1
Umieść durszlak w pojemniku, aby nie dotykał dna i napełnij zimną bieżącą wodą, umożliwiając spłynięcie nadmiaru piasku z małży. Wylej wodę, powtórz operację, i pozostaw małże do namoczenia.
Może się zdarzyć, że muszla niektórych małży zawiera tylko piasek: stukaj muszelką z cięciem skierowanym w dół na krajalnicy. Jeśli zauważysz czarną plamę na desce oznacza że muszla jest pełna piasku i należy ją wyrzucić, jednak spróbuj jeszcze nożem, aby sprawdzić, czy rzeczywiście zawiera piasek.

2
Przejdź do czyszczenia muli: grzbietem noża usuń wszelkie glony i dokładnie zeskrobaj narośle, za pomocą których mule były przytwierdzone do skały. Następnie każdą muszelkę wyszoruj nową myjką drucianą.

3
Rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek na dość dużej patelni, a gdy będzie gorąca, dodaj mule i małże. Przykryj natychmiast pokrywką i poczekaj, aż będą całkowicie otwarte, zajmie to 3-4 minuty.

4
Gdy mule i małże będą otwarte, zdejmij pokrywkę i przełóż je do pojemnika.
Nie wyrzucaj płynu do gotowania, ale przefiltruj go przez sitko o wąskiej siatce, aby usunąć wszelkie zanieczyszczenia i resztki piasku i zostaw w cieple.

5
Następnie delikatnie wyjmij z muszel mule i małże i odłóż na bok razem z innymi muszlami w dalszym ciągu pełnymi. Puste muszle możesz wyeliminować.

6
Jeśli nie posiadasz oczyszczonych kalmarów, odetnij głowę i macki, i wyjmij szkielet wraz z wnętrznościami. Następnie odetnij aparat gębowy od macek, usuń oczy i opróżnij zbiorniczek z atramentem. Zdejmij skórę i natnij nożem wzdłuż. Otwórz, rozłóż i pokrój na paski.

7
Przejdź do czyszczenia krewetek. Odetnij głowę i obierz z pancerzyka wraz z odnóżami i częścią ogonową. Następnie usuń jelito które jest położone wzdłuż części grzbietowej nacinając ją przedtem końcem noża. W ten sposób nie wyda gorzkiego smaku.

8
Teraz umyj pomidorki i pokrój je w kliny.
W międzyczasie postaw rondel z wodą na ogniu, i zagotuj, będzie ona używana do gotowania spaghetti.

9
Podgrzej 25 g oliwy na patelni razem z ząbkiem czosnku, a gdy się zrumieni, dodaj kalmary razem ze szczyptą soli i gotuj przez 5 minut.

10
Polej białym winem i pozwól alkoholowi wyparować.

11
Usuń czosnek, dodaj pomidorki i gotuj kolejne 5 minut.

12
W międzyczasie do wrzącej wody wsyp płaską łyżkę grubej soli a następnie wrzuć spaghetti, biorąc pod uwagę czas gotowania.

13
Do sosu dodaj także krewetki, sól i pieprz.

14
Gdy pozostaną 4 minuty przed ugotowaniem spaghetti, włóż je bezpośrednio na patelnie z sosem.

15
Kontynuuj gotowanie sosu, polewając w razie potrzeby płynem z gotowania muli i małży, który poprzednio odstawiłeś na bok.

16
Na koniec dodaj również oczyszczone małże i mule.
Pod koniec gotowania wyłącz ogień, dopraw posiekaną natką pietruszki i wymieszaj po raz ostatni. Podawaj spaghetti z owocami morza gorące.
Przechowywanie
Zaleca się natychmiast spożyć makaron z owocami morza; można również przechowywać w lodówce, w szklanym pojemniku przykrytym folią, przez maksymalnie 1 dzień. Nie zaleca się zamrażania.
Porady
Można zastąpić wino brandy lub koniakiem, aby uzyskać jeszcze bardziej aromatyczną nutę. Szczypta ostrej przyprawy nie zaszkodzi, więc można dodać odrobinę papryczki chili, aby wzbogacić smak i aromat!






Super! uwielbiam spaghetti z owocami morza. Wasz przepis jest doskonały.
Wyjątkowy! nie zbyt łatwy do przygotowania ale przepis doskonale opisany.
Wspaniałe i apetyczne Danie. Makaron z owocami morza jadłam na wakacjach.