Makaron z pesto z rukoli to bardzo proste pierwsze danie, idealne na ciepłe letnie dni: wystarczy zmiksować kilka składników, takich jak świeża rukola, oliwa z oliwek, orzeszki piniowe i ser tarty, aby w kilka minut uzyskać świeży, pachnący i pełny smaku sos.

Rodzaj makaronu który najlepiej pasuje do pesto z rukoli to spaghetti alla chitarra, zwane także tonnarelli w środkowych Włoszech: to gatunek jajecznego makaronu podobny do spaghetti, ale o kwadratowym przekroju, który doskonale nadaje się do wszelkiego rodzaju sosów: od najbogatszych, do najdelikatniejszych, jak właśnie pesto z rukoli. Ten sos ma lekki smak, w którym gorzki posmak rukoli jest zrównoważony przez orzeszki piniowe i tarty ser i stanowi alternatywę dla klasycznego sosu pesto genovese.

Makaron z pesto z rukoli przepis

Składniki

Czas: 10 min

Trudność: łatwe

Porcje: 4

Kalorie: 1000 Kcal

Sposób przygotowania

1

Aby przygotować makaron z pesto z rukoli, zacznij od zagotowania wody do makaronu.


W międzyczasie przygotuj pesto: po dokładnym umyciu i wysuszeniu rukoli, włóż ją do miksera.

2

Dodaj także orzeszki piniowe.

3

Dodaj utarte sery Grana Padano DOP i Pecorino.

4

Włóż cały obrany ząbek czosnku.

5

Na końcu posól do smaku.

6

Wlej niewielką ilość oliwy z oliwek extravergine. Uruchom mikser kilka razy, stopniowo dodając pozostałą oliwę, aż osiągniesz pożądaną kremową konsystencję.

7

Gdy woda zacznie wrzeć, dodaj grubą sól i wrzuć makaron.

8

Włóż pesto na patelnie. Gdy makaron będzie ugotowany al dente, przed odcedzeniem, wymieszaj pesto z chochlą wody z gotowania makaronu.

9

Następnie odcedź makaron, włóż na patelnie kilka chwil, i dobrze wymieszaj z pesto, na dużym ogniu.

Makaron z pesto z rukoli jest gotowy do podania.

Przechowywanie

Można przechowywać Pesto z rukoli w lodówce, dobrze pokryty warstwą oliwy, w hermetycznie zamkniętym słoju, przez 2-3 dni. Można nawet zamrozić w małych słoikach, a następnie rozmrozić w lodówce lub w temperaturze pokojowej.

Porady

Jeżeli sos będzie zbyt suchy można dodać oliwy lub ewentualnie wody z gotowania makaronu. W przypadku trudności ze znalezieniem sera Pecorino, można go zastąpić większą ilością sera Grana Padano, smak będzie łagodniejszy.

Można również przygotować Makaron z pesto z rukoli bez dodawania czosnku jeśli woli się mniej ostry smak.

Podsumowanie
recipe image
Przepis
Makaron z pesto z rukoli
Autor
Data
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Ocena
4.51star1star1star1star1star Based on 6 Review(s)