
Makaron z pesto, w naszym przepisie liguryjskich Bavette al pesto, do którego użyjemy makaronu linguine, w przypadku trudności w dostępności, można przygotować również używając innych gatunków makaronu, na przykład spaghetti. Wynik nie będzie taki sam ale w każdym razie dozwolony w kuchni włoskiej.
Pesto genueńskie, podstawa kuchni nadmorskiego regionu Liguria, to bardzo wszechstronny sos zawsze bardzo ceniony, który można wykorzystać do przygotowania doskonałych pierwszych dań, takich jak lasagne, oraz do przyprawiania makaronów swoim bogatym i niepowtarzalnym smakiem. Sos Pesto uwalnia całą świeżość i bogactwo smaku zawartą w liściach bazylii, tworząc kremową przyprawę, która podkreśla dobre smaki i kolory kuchni śródziemnomorskiej!
Makaron z pesto przepis
Składniki
Czas: 20 min
Trudność: łatwe
Porcje: 4
Kalorie: 650 Kcal
Sposób przygotowania

1
Aby przygotować sos pesto alla genovese, zacznij czyszcząc liście bazylii miękką ściereczką. Nie myj je pod wodą aby nie straciły aromatu.

2
Umieść obrany czosnek w moździerzu wraz z kilkoma ziarnami gruboziarnistej soli.

3
Zacznij rozcierać aż czosnek osiągnie kremową konsystencje.

4
Dodaj liście bazylii razem ze szczyptą grubej soli, która posłuży do lepszego rozbicia włókien i utrzymania pięknego jasnozielonego koloru. Następnie zmiażdż bazylię rozcierając ją o ściany moździerza, obracając tłuczek od lewej do prawej. Kontynuuj tak, aż z liści bazylii wypłynie jasnozielony sok.

5
Dodaj orzeszki piniowe i ponownie zacznij rozcierać aż osiągniesz kremową konsystencję.

6
Dodaj sery po trochu, ciągle mieszając, aby sos pesto był jeszcze bardziej kremowy.

7
Na koniec powoli wlej oliwę z oliwek, zawsze mieszając tłuczkiem.

8
Podgrzej rondel z dużą ilością wody, a gdy woda się zagotuje, posól i wrzuć makaron.

9
Włóż pesto do dużej patelni (z wyłączonym ogniem) i rozcieńcz niewielką ilością wody z gotowania makaronu.

10
Wymieszaj, i jak tylko makaron będzie gotowy, dodaj go bezpośrednio do pesto. Wymieszaj dokładnie, a następnie podaj bavette z pesto, dekorując je kilkoma liśćmi bazylii.
Przechowywanie
Najlepiej spożyć natychmiast świeżo ugotowany makaron z pesto; w przeciwnym razie można przechowywać przez 1 dzień w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Sos pesto natomiast można przechowywać w lodówce przez 2-3 tygodnie, zwracając uwagę aby sos był pokryty warstwą oleju.
Możliwe jest zamrożenie w małych słoikach, a następnie rozmrożenie w lodówce lub w temperaturze pokojowej.
Uwagi
Liście bazylii muszą koniecznie być suche i nie mogą być w żaden sposób zmięte, ponieważ rozbicie pęcherzyków zawierających olejki eteryczne umieszczone w górnej części liści spowodowałoby utlenienie koloru i aromatów, czyniąc kolor pesto ciemnozielonym a aromat trawiastym.
Porady
Aby uniknąć utleniania bazylii trzeba będzie użyć dwóch sztuczek:
- Bardzo szybko pracować.
- Uniknąć przegrzania.
Jeśli nie chcesz użyć moździerza i tłuczka, możesz użyć blendera, jeśli to możliwe, z plastikowymi ostrzami ponieważ metal sprawia, że liście stają się gorzkie. Otrzymasz bardziej kremowe pesto, ale nadal pyszne.
Wszystkie składniki włóż do kielicha blendera i zmiksuj na gładką pastę, dodając pod koniec przeciśnięty przez praskę czosnek i olej. Aby zapobiec przegrzaniu, możesz miksować z najniższą prędkością, przerywając i wznawiając miksowanie co kilka sekund.






Najnowsze komentarze