
Makaron z serem pleśniowym to szybkie i smaczne pierwsze danie, bardzo doceniane przez miłośników tego typu serów. Do przygotowania tego dania użyjemy włoskiego sera Gorgonzola słodkiego. To niebieski ser, zazwyczaj kochany lub unikany ze względu na mocny smak i obecność pleśni, która w tym przypadku nie jest oznaką pogorszenia się stanu konserwacji składnika: Gorgonzola jest bardzo cennym i znanym serem docenianym właśnie z tego powodu.
Makaron z serem Gorgonzola to kaloryczny ale bardzo smaczny i kremowy przepis, łatwy i szybki do przygotowania, idealny również dla początkujących: wystarczy ser Gorgonzola, świeża płynna śmietana, sól i pieprz.
Intensywny i czarujący, idealnie smakuje zimą ale również kiedykolwiek się ma na niego ochotę. Nawet kto nie lubi szczególnie tego rodzaju serów będzie pod wrażeniem: efekt końcowy jest dosłownie zdumiewający!
Makaron z serem pleśniowym przepis
Składniki
Czas: 15 min
Trudność: bardzo łatwe
Porcje: 4
Kalorie: 603 Kcal
Sposób przygotowania

1
Aby przygotować makaron z serem pleśniowym zacznij od sera Gorgonzola. Usuń skórkę i pokrój w paski, a następnie w kostkę.
W międzyczasie postaw garnek z wodą na ogniu i zagotuj.

2
Wlej na patelnie śmietanę i dodaj pokrojony ser.

3
Dodaj szczyptę pieprzu i pozwól serowi roztopić się na małym ogniu przez około 10 minut.

4
Do wrzącej wody wsyp płaską łyżkę grubej soli a następnie wrzuć makaron, biorąc pod uwagę czas gotowania.

5
Odcedź makaron al dente i przełóż go na patelnie z sosem.

6
Podsmaż na bardzo małym ogniu przez 1-2 minuty, rozcieńczając niewielką ilością wody z gotowania makaronu, aby dobrze wymieszać makaron z serem pleśniowym.
Wyłącz ogień, przełóż na talerze i podaj natychmiast.
Przechowywanie
Zaleca się natychmiastowe spożycie makaronu z serem pleśniowym. Jeśli woli się, można przechować go przez jeden dzień w lodówce.
Porady
Jeśli chce się osłabić mocny smak gorgonzoli, można zmienić proporcje między gorgonzolą a płynną śmietaną lub dodać trochę sera Parmigiano.






Najnowsze komentarze