Makaron z serem żółtym Fettuccine Alfredo jest jednym z symboli włoskiej tradycji gastronomicznej, ale tylko za granicą. Przepis jest prosty, wystarczą tylko trzy składniki: makaron jajeczny Fettuccine, masło i Parmezan. We Włoszech Fettuccine Alfredo nie gotuje się ani w domu, ani w restauracji. Przeciwnie, w Stanach Zjednoczonych są bardzo powszechne i są uważane za typowe danie włoskiej tradycji, prawie tak samo jak pizza, lasagne i tiramisu.

Historia makaronu Alfredo prawdopodobnie sięga XV wieku, kiedy po raz pierwszy pojawiają się odniesienia do Fettuccine Alfredo. Autorstwo przepisu zgłosiły na początku XX wieku dwie rzymskie restauracje: Alfredo alla Scrofa i Il Vero Alfredo all’Augusteo, ale nadal nie jest jasne, która z nich wymyśliła „oryginalny” przepis.

Przygotowanie tego przepisu jest szybkie i łatwe. Szczególnością tego makaronu z serem żółtym jest kremowy sos, który powstaje przez połączenie stopionego masła z parmezanem. Jeśli natomiast chcecie przygotować naprawdę tradycyjne włoskie przepisy, możecie wypróbować Tagliatelle al ragu lub Spaghetti alla carbonara.

Makaron z serem żółtym przepis

Składniki

Czas: 10 min

Trudność: łatwe

Porcje: 4

Kalorie: 699 Kcal

Sposób przygotowania

1

Aby przygotować makaron z serem żółtym Alfredo, postaw na ogniu duży garnek z wodą, który będzie używany do gotowania fettuccine. Do wrzącej wody wsyp płaską łyżkę grubej soli a następnie wrzuć makaron, biorąc pod uwagę czas gotowania.

2

Podczas gotowania makaronu przygotuj przyprawę: na dużej patelni roztop masło na bardzo małym ogniu, uważając aby je nie spalić.

3

dodaj łyżkę wody z gotowania makaronu: zawarta w niej skrobia uczyni sos bardziej kremowy.

4

Odcedź fettuccine i dodaj je bezpośrednio na patelnię z masłem. Nie wylewaj wszystkiej wody z gotowania.

5

Polej łyżką wody z gotowania i krótko podsmaż, szybko mieszając makaron.

6

Wyłącz ogień i dodaj tarty ser parmezan; na koniec dopraw szczyptą soli i dużą ilością czarnego pieprzu i ponownie wymieszaj, aby dobrze połączyć makaron z sosem. Twój makaron z serem żółtym Alfredo jest gotowy do podania!

Przechowywanie

Najlepiej spożyć natychmiast świeżo ugotowany makaron z serem żółtym; w przeciwnym razie można przechowywać przez 1-2 dni w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku. Zamrażanie nie jest wskazane.

Porady

W Stanach Zjednoczonych nie znajdziesz restauracji, która nie oferuje fettuccine Alfredo. Zwykle jednak nie będą przygotowywane zgodnie z oryginalnym przepisem restauracji Alfredo w Rzymie, ale z dodatkiem śmietany, która pomaga w tworzeniu charakterystycznego sosu.

Ciekawostki

Makaron z sosem Alfredo stał się sławny, gdy Mary Pickford i Douglas Fairbanks, dwaj znani aktorzy z Hollywood, skosztowali to danie podczas podróży poślubnej w Rzymie i zostali tak zachwyceni, że podarowali z wdzięcznością Alfredo dwa sztućce ze złota, łyżkę i widelec, z wygrawerowaną dedykacją „Alfredo królowi makaronu”. Od tego czasu restauracja Alfredo stała się ulubionym miejscem zarówno amerykańskich gwiazd ryczących lat dwudziestych, jak i dla tych, którzy często odwiedzają rzymską Dolce Vita, przyczyniając się do sukcesu potrawy również za granicą.

Podsumowanie
recipe image
Przepis
Makaron z serem żółtym
Autor
Data
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Ocena
4.51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)