
Makaron z tuńczykiem i cukinią to proste i bardzo szybkie pierwsze danie, smaczne i lekkie, które na pewno będzie wszystkim smakować. Danie które nawiązuje do najlepszej włoskiej tradycji gastronomicznej, w której nie można pominąć pierwszego dania na bazie makaronu, wzbogaconego wiosennym smakiem cukinii i intensywnym smakiem tuńczyka w oleju.
Spaghetti z tuńczykiem i cukinią są także łatwe do przygotowania, nawet w bardzo krótkim czasie, idealne, gdy pojawią się niespodziewani goście, gdy chce się ugotować coś z kilku składników, ale chcąc zawsze wybrać najlepsze. Makaron z tuńczykiem i cukinią to ekspresowe danie, które każdy polubi. A jeśli miałoby się jeszcze mniej czasu lub chciałoby się przygotować coś jeszcze łatwiejszego, lub skosztować smak samego tuńczyka, można spróbować oryginalny przepis makaronu z tuńczykiem bez dodatków.
Makaron z tuńczykiem i cukinią przepis
Składniki
1 mała Ostra papryczka chili
Olej arachidowy (do smażenia cukinii)
Czas: 25 min
Trudność: bardzo łatwe
Porcje: 4
Kalorie: 739 Kcal
Sposób przygotowania

1
Aby przygotować spaghetti z tuńczykiem i cukinią, postaw garnek z wodą do gotowania makaronu na ogniu i zagotuj.
W międzyczasie umyj cukinie, wysusz i odetnij im końcówki. Pokrój je w cienkie plastry przy użyciu szatkownicy lub noża.

2
Następnie na patelni rozgrzej olej arachidowy do 170 °C, mierząc termometrem kuchennym. Wkładaj po kilka plasterków cukinii na raz, aby nie obniżyć zbytnio temperatury oleju, i smaż aż będą złociste. Zajmie to kilka chwil.

3
Gdy będą gotowe, wyjmij i odcedź cukinie przy użyciu sitka.

4

5
Gdy woda zacznie się gotować wsyp płaską łyżkę grubej soli a następnie wrzuć makaron i ugotuj al dente, biorąc pod uwagę czas gotowania.

6
W międzyczasie rozgrzej oliwę na dużej patelni, i dodaj czosnek. Gdy się przyrumieni wyjmij go szczypcami kuchennymi.

7
Odcedź tuńczyka z zalewu i rozdrób palcami na kawałki, dodaj na patelnię i podgrzej na małym ogniu mieszając
W międzyczasie weź ostrą papryczkę chili, otwórz ją na długość, usuń ziarenka, pokrój w cienkie paseczki i dodaj do tuńczyka, następnie wyłącz ogień.

8
Odcedź makaron, który w międzyczasie będzie również gotowy al dente i przełóż na patelnię. Nie wylewaj wszystkiej wody z gotowania.

9
Dodaj smażone plasterki cukinii i podgrzej na małym ogniu przez kilka chwil. W razie potrzeby dodaj odrobinę gorącej wody z gotowania makaronu, aby lepiej wymieszać spaghetti.

10
Wyłącz ogień, dodaj wcześniej wypłukane liście tymianku, w razie potrzeby przypraw do smaku solą i pieprzem i dobrze wymieszaj.
Twoje spaghetti z tuńczykiem i cukinią są gotowe do podania.
Przechowywanie
Makaron z tuńczykiem i cukinią jest doskonały gdy jest jeszcze gorący, a cukinie są nadal lekko chrupiące. Najlepiej spożyć natychmiast świeżo ugotowane spaghetti; w przeciwnym razie można przechowywać przez 1 dzień w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku. Zamrażanie nie jest wskazane.
Porady
Jeśli chciałoby się nadać bardziej wyrazistego smaku temu prostemu, ale smacznemu pierwszemu daniu, można spróbować dodać kapary lub zrobić sos z czerwonej cebuli, do którego dodać tuńczyka.






Najnowsze komentarze