
Makaron z tuńczykiem to klasyczny, prosty, ale smaczny przepis, który zwykle zadowala wszystkich. Gdy czasu jest mało i trzeba pomyśleć o tym, co przygotować na obiad lub na kolację, jest jednym z najłatwiejszych i najszybszych przepisów do przygotowania. Oczywiście gdyby czasu było więcej można spróbować makaron z owocami morza lub risotto z owocami morza.
Podstawą jest tuńczyk, świeży lub w puszce, podczas gdy nie istnieje idealny rodzaj makaronu dla tego przepisu. Tuńczyk faktycznie pasuje zarówno do długiego makaronu, takiego jak spaghetti i linguine, jak i do krótkiego makaronu, takiego jak maccheroncini, pennette, fusilli, a nawet trofie i orecchiette. W związku z tym warianty makaronu z tuńczykiem są nieograniczone. Można uwolnić swoją wyobraźnię w znajdowaniu za każdym razem dodatkowego składnika lub aby dodać wykwintny akcent do dania.
Kolejną wielką zaletą makaronu z tuńczykiem jest możliwość spożywania go nawet na zimno, na przykład doskonale nadaje się do przygotowania wieczorem i zabrania do biura następnego dnia na lunch. Krótko mówiąc, makaron z tuńczykiem to idealna opcja na szybki obiad i kolację.
Makaron z tuńczykiem przepis
Składniki
Czas: 15 min
Trudność: bardzo łatwe
Porcje: 4
Kalorie: 398 Kcal
Sposób przygotowania

1
Aby przygotować spaghetti z tuńczykiem, postaw garnek z wodą na ogniu i zagotuj.
W międzyczasie obierz cebulę i drobno posiekaj.

2
Rozgrzej oliwę na patelni i dodaj pokrojoną cebulę. Podsmaż kilka minut na małym ogniu, często mieszając.

3
Odcedź tuńczyka z zalewu i rozdrób palcami na kawałki, gdy cebula zmięknie dodaj na patelnię i przyrumień przez kilka minut, ciągle mieszając.

4

5
Do wrzącej wody wsyp płaską łyżkę grubej soli a następnie wrzuć makaron, biorąc pod uwagę czas gotowania: ugotuj spaghetti al dente: w tym samym czasie sos będzie gotowy.

6
Odcedź makaron i przełóż na patelnie z tuńczykiem, dopraw pieprzem i wymieszaj.

7
Wyłącz ogień i dopraw świeżymi liśćmi bazylii. Wymieszaj i podawaj spaghetti z tuńczykiem gorące.
Przechowywanie
Zaleca się natychmiast spożyć makaron z tuńczykiem; można również przechowywać w lodówce, w szczelnym pojemniku, przez maksymalnie 1 dzień. Nie zaleca się zamrażania.
Porady
Jeśli woli się wersję białą bez pomidorów, podsmażyć cebulę lub czosnek i tuńczyka z niewielką ilością oleju przez 3-4 minuty, następnie dodać spaghetti al dente, smażyć i przyprawić do smaku pietruszką: jeszcze prościej, szybciej i smaczniej.






Najnowsze komentarze