
Melon z szynką parmeńską (prosciutto e melone), wielki klasyk kuchni włoskiej, to proste i kolorowe danie, które przygotowuje się latem, podczas sezonu na melony, jako przystawka lub danie główne w wielu odmianach.
Połączenie szynki parmeńskiej z melonem wywodzi się z kultury gastronomicznej starożytnej Grecji, w której było zwyczajem łączenie dwóch przeciwstawnych składników, słonego ze słodkim, zimnego z gorącym, mokrego z suchym, oraz z kuchni azjatyckiej w której owoce doprawiało się solą i przyprawami, takimi jak papryczki chili lub czarny pieprz. Melon, bardzo słodki, orzeźwiający, zimny i soczysty owoc w połączeniu z wyraźnie słonym składnikiem, ciepłym i suchym, takim jak szynka parmeńska, odzwierciedla tą starożytną tradycję. Inne podobne kombinacje, które powstały z tego samego powodu, to gruszki z serem i szynka z figami.
Podczas średniowiecza sądzono zresztą że jedzenie melona z szynką czyniło melona bardziej strawnego. Panowało zatem przekonanie że melon jest niebezpieczny dla zdrowia, prawdopodobnie dlatego że w tamtych czasach melony dojrzewały z trudnością, pozostając bardzo kwaśne. Niezaprzeczalny jest fakt że łącząc te dwa składniki, w ustach powstaje idealna mieszanka, która z pewnością zadowoli wszystkich.
Sposób Przygotowania melona z szynką parmeńską jest bardzo prosty, szybki i tani. Następnie można dać upust wyobraźni, na przykład rzeźbiąc melona lub serwując go w kształcie kulek, w łodziach z ciasta francuskiego, a nawet jako mus lub jako szaszłyki.
Melon z szynką parmeńską przepis
Składniki
1 (1.5 Kg) Melon
Czas: 10 min
Trudność: bardzo łatwe
Porcje: 4
Kalorie: 270 Kcal
Sposób przygotowania

1
Aby przygotować melona z szynką parmeńską, umyj dojrzałego melona pod bieżącą wodą aby go schłodzić, osusz i przekrój na pół wzdłuż.

Wydrąż pestki za pomocą łyżki.

3
Każdą połowę melona przekrój wzdłuż na dwie ćwiartki, a każdą ćwiartkę wzdłuż na dwie części. Otrzymasz w ten sposób 8 kawałków.

4
Każdy kawałek możesz obrać ze skóry.

5
Ułóż na talerzu po 2 kawałki melona. Na każdym kawałku połóż jeden lub dwa zwinięte plastry szynki parmeńskiej (plasterek szynki powinien pokrywać całą powierzchnię kawałków melona). Twój melon z szynką parmeńską jest gotowy do podania.
Przechowywanie
Szynka parmeńska z melonem powinna być spożyta natychmiast. W przeciwnym razie można przechowywać kawałki melona owinięte folią w lodówce przez 1 dzień i osobno szynkę parmeńską w swoim opakowaniu.
Porady
Aby uzyskać jeszcze bardziej zniewalający smak w ustach, można użyć zimnego melona z lodówki i „ciepłą” szynkę parmeńską w temperaturze pokojowej.






Najnowsze komentarze