
Mięso alla pizzaiola to łatwe do przygotowania i pełne smaku drugie danie które łączy w sobie aromaty i smaki tradycji śródziemnomorskiej. Nazwa pochodzi od sosu w którym plasterki wołowiny są gotowane, czyli typowego sosu pomidorowego pizzy marinara, z czosnkiem, oregano i oliwą z oliwek extravergine.
Historia przepisu nie jest jasna, chociaż pochodzenie jest prawie z pewnością neapolitańskie. Wołowina w sosie alla pizzaiola zyskała szerokie rozpowszechnienie i była przedmiotem wielu reinterpretacji. Najistotniejsza różnica polega na sposobie gotowania, który ma zasadnicze znaczenie aby mięso pozostało odpowiednio miękkie. Istnieją dwie opcje, krótkie lub długie gotowanie.
Pierwsza polega na bardzo krótkim wstępnym obsmażaniu mięsa, 3 minuty z każdej strony, na zwykłej lub grillowej patelni. Sos pomidorowy gotuje się osobno, gdy woda odparuje i sos osiągnie właściwą konsystencje, dodaje się mięso i gotuje jeszcze kilka minut, aby nabrało smaku.
Druga na długim i powolnym gotowaniu mięsa (20-50 minut) na bardzo małym ogniu, bezpośrednio w sosie.
Doskonałe latem podawane w temperaturze pokojowej, steki wołowe w sosie alla pizzaiola świetnie sprawdzają się zimą na gorąco, nawet na ostro z dodatkiem papryczek chili. Danie można przygotować z cielęciny lub z indyka, ale najlepszym mięsem jest wołowina. Resztki pysznego sosu można wykorzystać do maczania chleba, po włosku scarpetta, lub jako przyprawa do makaronu.
Mięso alla pizzaiola przepis
Składniki
300 g (4 cienkie plastry o grubości 0,5 cm) Wołowiny
200 g Przecieru pomidorowego (passata)
1 ząbek Czosnku
Czas: 20 min
Trudność: bardzo łatwe
Porcje: 4
Kalorie: 173 Kcal
Sposób przygotowania

1
Aby przygotować mięso w sosie alla pizzaiola, wlej oliwę na patelnię, gdy będzie gorąca dodaj ząbek czosnku przekrojony na pół i podsmaż aż się zarumieni.

2
Wlej przecier pomidorowy i trochę wody, użytej do wypłukania dzbanka i zebrania resztek przecieru. Przypraw solą i pieprzem i gotuj przez około 10 minut na średnim ogniu aż sos zgęstnieje.

3
Połóż plastry wołowiny przesuwając je na brzegi patelni szczypcami kuchennymi, aby zrobić miejsce dla pozostałych.

4
Pokryj plastry mięsa sosem i dopraw oregano.

5
Przykryj pokrywką i gotuj przez 3-4 minuty, obracając plasterki w połowie gotowania, aż mięso będzie miękkie.
Przechowywanie
Mięso alla pizzaiola powinno być spożyte natychmiast, w przeciwnym razie można przechowywać przez 2 dni zamknięte w szczelnym pojemniku w lodówce. Można zamrozić tylko jeśli zostały użyte świeże składniki.
Porady
Do sosu można dodać pietruszkę, szczyptę papryczki chili, a nawet czarne oliwki i kapary. Na każdym plasterku można ułożyć również trochę drobno pokrojonej mozzarelli, gotując pod przykryciem przez kolejne 5 minut lub do chwili gdy mozzarella się rozpuści.






Najnowsze komentarze