
Mozzarella in carrozza, czyli mozzarella smażona w panierce, to pyszna przystawka typowa dla kuchni neapolitańskiej, rozpowszechniona również w Lacjum z pewnymi różnicami. Bardzo prosta do przygotowania, wymaga kilka podstawowych kroków aby uzyskać doskonały wynik. Składniki muszą być dobrej jakości, zwłaszcza mozzarella, z mleka bawolego, najlepiej jeśli z dnia poprzedniego. Mozzarella in carrozza powstała właśnie jako przepis aby wykorzystać resztki z poprzedniego posiłku i przekształcić je w coś naprawdę apetycznego.
Jeśli chciałoby się przygotować wersję z bardziej wyrafinowanymi smakami, można dodać do farszu fileciki anchois, suszone pomidory, bazylię i czarny pieprz.
Mozzarella in carrozza przepis
Składniki
12 kromek Chleba tostowego (z białej mąki)
500 g Mozzarelli di bufala (z mleka bawolego, z poprzedniego dnia)
5 dużych Jajek
Czas: 30 min
Trudność: łatwe
Porcje: 24 sztuki
Kalorie: 336 Kcal
Sposób przygotowania

1
Aby przygotować mozzarellę in carrozza, zacznij krojąc mozzarellę z mleka bawolego w plasterki o grubości 1 cm.

2
Plasterki mozzarelli odsącz i ułóż na tacy wyłożonej papierem kuchennym. Przykryj innymi ręcznikami papierowymi i delikatnie naciskaj palcami, aby usunąć nadmiar wody.
W razie potrzeby wymień ręczniki papieru kuchennego, aż mozzarella będzie całkowicie sucha.

3
Odkrój boki kromek chleba, aby pozbyć się zewnętrznej skórki.

4
Na kromkach ułóż plasterki mozzarelli, pokrywając całą powierzchnię chleba i uważając aby ser nie wystawał poza brzegi.

5
Przypraw solą i przykryj drugą kromką chleba. Następnie delikatnie naciśnij palcami, aby wszystko spłaszczyć.
Przygotuj w ten sposób wszystkie kromki chleba, aż skończysz również mozzarellę.

6
Możesz pokroić kromki na dwa różne sposoby: prostopadle otrzymasz cztery kwadraciki.

7
W skos otrzymasz cztery trójkąty. Pokrój jak wolisz wszystkie kromki.

8
Przygotuj zestaw do panierowania: rozbij jajka i ubij je trzepaczką przez kilka minut. Przygotuj również talerz z przesianą mąką i talerz z bułką tartą.
Obtocz każdą kromkę w mące.

9
Obtocz w jajkach, całkowicie zanurzając każdy kawałek za pomocą dwóch widelców, po czym przenieś na talerzyk aby usunąć nadmiar jajek.

10
Obtocz w bułce tartej i przenieś na deskę do krojenia. Ostrzem noża delikatnie dociśnij krawędzie i powierzchnię każdej kromki, aby ujednolicić panierkę i uzyskać bardziej precyzyjny kształt.
Przygotuj w ten sposób wszystkie kawałki układając je na tacy wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie przenieś do lodówki na około 30 minut.

11
Przejdź do drugiego panierowania: zanurz ponownie kawałki najpierw w jajkach, usuń ich nadmiar, a na koniec obtocz w bułce tartej.
Przenieś kawałki mozzarelli w karocy na deskę do krojenia, ostrzem noża ujednolicaj panierkę po czym umieść na tacy wyłożonej papierem do pieczenia.
Włóż do lodówki na kolejne 30 minut.

12
Na patelni rozgrzej olej roślinny do 170-180 °C. Zanurzaj po kilka kawałków na raz i smaż mozzarellę in carrozza przez 1-2 minuty, obracając od czasu do czasu kawałki łyżką cedzakową.

13
Gdy będą złotobrązowe, wyjmij kawałki i odcedź z oleju.

14
Przenieś na tacę wyłożoną ręcznikami papierowymi, aby usunąć nadmiar oleju. Usmaż pozostałe kawałki i natychmiast podaj gorącą mozzarellę in carrozza.
Przechowywanie
Mozzarella in carrozza powinna być spożyta natychmiast, jeszcze gorąca. W przeciwnym razie można przechowywać w lodówce przez 1 dzień i podgrzać przed spożyciem w piekarniku lub w mikrofalówce. Można również przechować kawałki kilka godzin w lodówce przed smażeniem. Zamrażanie nie jest zalecane.
Porady
Aby przygotować mozzarellę w karocy, zaleca się stosowanie mozzarelli z poprzedniego dnia, ponieważ jest bardziej sucha. W ten sposób podczas smażenia kawałki nie powinny się uszkodzić i ser nie powinien się rozlać.
Ważne jest aby dobrze odsączyć kawałki po obtoczeniu w jajkach, tylko w ten sposób uniknie się grudek podczas panierowania w bułce tartej. Aby mieć pewność, że panierka dobrze przylega do chleba, a wewnątrz nie powstaje wilgoć, po każdym panierowaniu trzeba odstawić kawałki do lodówki.
Smażenie zawsze powinno się rozpoczynać od oleju w temperaturze 170-180 °C, w ten sposób, zanurzając kawałki temperatura ustabilizuje się na poziomie około 160 °C, a smażenie będzie jednolite. Jeśli olej będzie zbyt gorący, zewnętrznie mozzarella in carrozza będzie zbyt brązowa, a w środku mozzarella się nie rozpuści. Aby ją odzyskać, można włożyć do piekarnika w temperaturze 160 °C na kilka minut.
Zamiast chleba tostowego można użyć kromek chleba rustykalnego czy wiejskiego.






Najnowsze komentarze