Mus truskawkowy to prosty i pyszny deser łyżeczkowy, arcydzieło słodkości idealne na zakończenie posiłku zwłaszcza wiosną, kiedy truskawki są słodkie i nadają wspaniały smak każdemu deserowi do którego są dodane.

Nie wymaga gotowania i przygotowuje się z puree z truskawek i bitej śmietany w zaledwie 20 minut. Potrzebna jest jednak godzina odpoczynku w lodówce, aby uzyskać charakterystyczną dla musów pienistą konsystencję. W tym celu można przygotować mus truskawkowy z wyprzedzeniem i podać na koniec kolacji z przyjaciółmi, jako jednoporcjowy deser w małych kieliszkach, do udekorowania świeżymi owocami lub coulis truskawkowym klasycznym.

Idealny jako popołudniowa przekąska mus to preparat o miękkiej i puszystej konsystencji, dla którego istnieje wiele odmian, jak na przykład krem pomarańczowy, w oparciu o składnik, który jest użyty do jego przygotowania i który nadaje mu konsystencję i smak.

Mus truskawkowy przepis

Składniki

Czas: 20 min

Trudność: łatwe

Porcje: 4

Kalorie: 426 Kcal

Sposób przygotowania

mus truskawkowy rozpuszczanie żelatyny

1

Aby przygotować mus truskawkowy, najpierw namocz listki żelatyny w naczyniu z zimną wodą na 10-15 minut.
mus truskawkowy miksowanie truskawek z cukrem

2

W międzyczasie oczyść truskawki, usuwając szypułkę i połowę owoców zmiksuj razem z cukrem blenderem ręcznym, aż masa będzie gładka.

mus truskawkowy dodawanie rozpuszczonej żelatyny do zmiksowanych truskawek

3

W rondelku podgrzej 2 łyżki wody i rozpuść w niej dobrze wyciśniętą żelatynę. Dodaj do mieszanki truskawkowej i wymieszaj.

mus truskawkowy ubijanie śmietany

4

Śmietanę ubij mikserem ręcznym w czystym i suchym naczyniu.

mus truskawkowy dodawanie zmiksowanych truskawek do śmietany

5

Stopniowo dolewaj masę truskawkową do ubitej śmietany, mieszając od dołu do góry.

mus truskawkowy dekorowanie truskawkami

6

Gdy składniki się połączą, przełóż do porcjowanych szklanek i odstaw do schłodzenia w lodówce na 1 godzinę przed podaniem.

W momencie podania udekoruj mus truskawkowy resztą przekrojonych na pół truskawek.

Przechowywanie

Można przechowywać mus z truskawek w naczyniach w których został przygotowany pokrytych folią w lodówce przez 2 dni, dekorując świeżymi truskawkami tylko przed podaniem. Nie zaleca się zamrażania, ponieważ mus mógłby stracić początkową konsystencję.

Porady

Z tego samego przepisu można też przygotować mus o innych smakach, jak na przykład malinowym, jagodowym lub innym. Jeśli używa się owoców z nasionami, lepiej przetrzeć przez sito, aby w musie nie było pestek.

Podsumowanie
recipe image
Przepis
Mus truskawkowy
Autor
Data
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)