
Mus truskawkowy to prosty i pyszny deser łyżeczkowy, arcydzieło słodkości idealne na zakończenie posiłku zwłaszcza wiosną, kiedy truskawki są słodkie i nadają wspaniały smak każdemu deserowi do którego są dodane.
Nie wymaga gotowania i przygotowuje się z puree z truskawek i bitej śmietany w zaledwie 20 minut. Potrzebna jest jednak godzina odpoczynku w lodówce, aby uzyskać charakterystyczną dla musów pienistą konsystencję. W tym celu można przygotować mus truskawkowy z wyprzedzeniem i podać na koniec kolacji z przyjaciółmi, jako jednoporcjowy deser w małych kieliszkach, do udekorowania świeżymi owocami lub coulis truskawkowym klasycznym.
Idealny jako popołudniowa przekąska mus to preparat o miękkiej i puszystej konsystencji, dla którego istnieje wiele odmian, jak na przykład krem pomarańczowy, w oparciu o składnik, który jest użyty do jego przygotowania i który nadaje mu konsystencję i smak.
Mus truskawkowy przepis
Składniki
400 ml świeżej Płynnej śmietany
4 g Listków żelatyny
Czas: 20 min
Trudność: łatwe
Porcje: 4
Kalorie: 426 Kcal
Sposób przygotowania

1

2
W międzyczasie oczyść truskawki, usuwając szypułkę i połowę owoców zmiksuj razem z cukrem blenderem ręcznym, aż masa będzie gładka.

3
W rondelku podgrzej 2 łyżki wody i rozpuść w niej dobrze wyciśniętą żelatynę. Dodaj do mieszanki truskawkowej i wymieszaj.

4
Śmietanę ubij mikserem ręcznym w czystym i suchym naczyniu.

5
Stopniowo dolewaj masę truskawkową do ubitej śmietany, mieszając od dołu do góry.

6
Gdy składniki się połączą, przełóż do porcjowanych szklanek i odstaw do schłodzenia w lodówce na 1 godzinę przed podaniem.
W momencie podania udekoruj mus truskawkowy resztą przekrojonych na pół truskawek.
Przechowywanie
Można przechowywać mus z truskawek w naczyniach w których został przygotowany pokrytych folią w lodówce przez 2 dni, dekorując świeżymi truskawkami tylko przed podaniem. Nie zaleca się zamrażania, ponieważ mus mógłby stracić początkową konsystencję.
Porady
Z tego samego przepisu można też przygotować mus o innych smakach, jak na przykład malinowym, jagodowym lub innym. Jeśli używa się owoców z nasionami, lepiej przetrzeć przez sito, aby w musie nie było pestek.






Najnowsze komentarze