
Ossobuco alla milanese (ossobuco po mediolańsku), jest daniem reprezentującym Mediolan, do tego stopnia że gmina miasta Mediolan w 2007 roku przyznała mu uznanie oznaczenia gminnego (De.Co.). Istnieje również Bractwo Mediolańskiego Ossobuco którym celem jest gwarantowanie pamięci autentycznej kuchni mediolańskiej, ze szczególnym uwzględnieniem Ossobuco alla Milanese. Ossobuco jest tradycyjnym przepisem regionu Lombardia, szeroko rozpowszechnionym w całych Włoszech, szczególnie na północy, bardzo łatwym do przygotowania, a przede wszystkim bardzo smacznym. W zależności od regionu, w którym jest przygotowywany, może prezentować małe różnice.
Jest to bardzo stara receptura, przygotowywana już w XVIII wieku w bogatych domach. W rzeczywistości istnieje wiele sposobów, aby ją przygotować i na podstawie jak zostanie przygotowana, może być stosowana jako drugie danie mięsne z pure ziemniaczanym lub jako danie pojedyncze z risotto z szafranem.
Głównym składnikiem jest szczególny rodzaj mięsa, ossobuco, czyli gicz cielęca, cięta w poprzek na grube plastry z kością w środku. Plasterki muszą być z cielęciny i mieć grubość czterech lub pięciu centymetrów, z dużą porcją mięsa i z kością ze szpikiem w środku. Poza mięsem i pysznym sosem zjada się też szpik ze środka kości, pomagając sobie specjalną małą łyżeczką. Przed podaniem przyprawia się na talerzu przy stole gremolatą, czyli przyprawą zrobioną z posiekanej natki pietruszki, czosnku i skórki z cytryny.
Ossobuco alla milanese przepis
Skladniki
1.2 Kg (4 grube plastry z kością po 300 g każdy) Giczy cielęcej
500 ml Bulionu mięsnego
250 g Cebuli złocistej
50 ml Białego wina
50 g Mąki 00
Gremolata
1 natka Pietruszki
2 ząbki Czosnku
1 Cytryna
Czas: 1 godz 30 min

Porcje: 4
Kalorie: 853 Kcal
Sposób przygotowania

1
Aby przygotować ossobuco alla milanese, najpierw przygotuj bulion mięsny, który będzie potrzebny do gotowania ossibuchi, a następnie obierz cebulę i pokrój ją w plastry.

2
Podgrzej połowę oleju na patelni, dodaj cebulę i gotuj przez około 5 minut na średnim ogniu, następnie polej połową białego wina i gotuj przez kolejne 10 minut.

3
Gdy cebula się przyrumieni usuń ją z patelni, która będzie również używana do gotowania ossibuchi, i odłóż ją na bok.

4
Weź plastry mięsa i za pomocą nożyczek wykonaj 3 nacięcia na tkance łącznej każdego z nich, aby zapobiec ich zwijaniu się podczas gotowania.

5
Wsyp mąkę do naczynia i dopraw solą i pieprzem, następnie wymieszaj łyżką. Obtocz ossibuchi po obu stronach i delikatnie otrząśnij, aby usunąć nadmiar mąki.

6
Wlej pozostały olej na patelnię, na której ugotowałeś cebulę, dodaj masło i rozpuść.

7
Połóż plastry mięsa na patelni i przyrumień na średnim ogniu przez 4 minuty, nie ruszając ich.

8
Obróć je delikatnie, na zewnątrz uformowała się pyszna skórka. Przyrumień ossibuchi po drugiej stronie przez około 2 minuty, następnie polej pozostałym winem i pozwól mu odparować.

9
Zalej bulionem, aby prawie całkowicie zakrył mięso.

10
Dodaj cebulę, zmniejsz ogień, przykryj pokrywką i gotuj na średnim ogniu przez 35 minut.

11
Po 35 minutach gotowania obróć mięso bardzo delikatnie, ponownie przykryj pokrywką i kontynuuj gotowanie przez kolejne 25 minut.
Gremolata

1
Obierz ząbki czosnku i usuń środek. Jeśli wolisz łagodniejszy smak wrzuć je do wrzącej wody na 2 minuty.
Umyj natkę pietruszki i drobno posiekaj razem z czosnkiem.

2
Gdy mięso skończy się gotować wyłącz ogień i dodaj posiekaną pietruszkę i czosnek.

3
Przypraw startą skórką cytryny: twój ossobuco alla milanese jest gotowy do podania.
Przechowywanie
Ossobuco alla milanese można przechowywać w lodówce przez 1 dzień w szczelnym pojemniku. Zamrażanie nie jest zalecane.
Porady
Ossobuco jest tradycyjnie podawane z risotto milanese z szafranem, ale będzie również doskonałe z prostym risotto alla parmigiana. Należy pamiętać, że czasy gotowania będą się różnić w zależności od wielkości ossibuchi: jeśli waga zakupionego kawałka jest mniejsza niż 300 gramów, gotowanie będzie krótsze.
Jeśli chcesz przygotować wersję z groszkiem, możesz go dodać dziesięć minut przed końcem gotowania.






Najnowsze komentarze