
Panna cotta to jeden z najbardziej znanych i cenionych deserów łyżeczkowych nie tylko we Włoszech, ale także za granicą, ze względu na prostotę przygotowania, wyjątkowo delikatny smak i elegancki sposób, w jaki jest podawana, co czyni ją idealnym deserem końcowym.
Dokładne pochodzenie tego deseru nie jest znane, wiemy tylko, że powstał w regionie Langhe w Piemoncie na początku XX wieku. Panna cotta jest jednym z najbardziej wszechstronnych deserów włoskiej tradycji, w rzeczywistości istnieje wiele podobnych przepisów, z dodatkiem innych składników w celu stworzenia nowych smaków, takich jak z czekoladą, z migdałami, z kawą. Dla wegetarian istnieje również wersja bez żelatyny.
Panna cotta to idealny deser łyżeczkowy na każdą porę roku dzięki nieskończonej różnorodności sosów towarzyszących: karmelowy, rozpuszczonej czekoladzie lub coulis ze świeżych sezonowych owoców!
Panna cotta przepis
Składniki
500 ml świeżej Płynnej śmietany
1 laska Wanilii
8 g Listków żelatyny
80 g Cukru
Czas: 30 min + 5 godz stężenia
Trudność: łatwe
Porcje: 4
Kalorie: 350 Kcal
Sposób przygotowania

1
Najpierw włóż listki żelatyny do zimnej wody na 10-15 minut.

2
Przekrój wzdłuż laskę wanilii i zeskrobaj nożem oddzielając ziarenka.

3
Wlej do rondla śmietanę, a następnie dodaj cukier.

4
Dodaj ziarenka i laskę wanilii; podgrzej na bardzo małym ogniu i doprowadź do gotowania; następnie, gdy śmietana się zagotuje, wyłącz ogień i wyjmij laskę wanilii szczypcami kuchennymi.

5
Gdy żelatyna zmięknie, dodaj do garnka z gorącą śmietaną. Mieszaj drewnianą łyżką lub trzepaczką, aż żelatyna całkowicie się stopi; nie może być grudek.

6
Rozlej śmietanę do 4 małych foremek o pojemności 150 ml.

7
Włóż foremki do lodówki przez co najmniej 5 godzin. Po stwardnieniu, przed podaniem i aby lepiej wyłożyć na talerz, należy włożyć foremkę, po sam brzeg, na parę sekund do garnka z gorącą wodą.

8
Następnie natychmiast rozłóż na każdym talerzu: podawaj panna cotta samą, z karmelowym sosem, roztopioną czekoladą lub z owocowym coulis.
Przechowywanie
Panna cotta może być przechowywana w lodówce przykryta folią lub w szczelnym pojemniku przez 3-4 dni.
Ciekawostki
Zgodnie z najstarszą tradycją regionu Piemonte, panna cotta powinna być pozostawiona do ostygnięcia w foremkach wyłożonych karmelizowanym cukrem, aby nadać deserowi więcej smaku.
Porady
Do wzbogacenia deseru, można również użyć nasion wanilii lub, jeśli woli się nuty cytrusowe, skórki z cytryny.






Najnowsze komentarze