Panna cotta to jeden z najbardziej znanych i cenionych deserów łyżeczkowych nie tylko we Włoszech, ale także za granicą, ze względu na prostotę przygotowania, wyjątkowo delikatny smak i elegancki sposób, w jaki jest podawana, co czyni ją idealnym deserem końcowym.

Dokładne pochodzenie tego deseru nie jest znane, wiemy tylko, że powstał w regionie Langhe w Piemoncie na początku XX wieku. Panna cotta jest jednym z najbardziej wszechstronnych deserów włoskiej tradycji, w rzeczywistości istnieje wiele podobnych przepisów, z dodatkiem innych składników w celu stworzenia nowych smaków, takich jak z czekoladą, z migdałami, z kawą. Dla wegetarian istnieje również wersja bez żelatyny.

Panna cotta to idealny deser łyżeczkowy na każdą porę roku dzięki nieskończonej różnorodności sosów towarzyszących: karmelowy, rozpuszczonej czekoladzie lub coulis ze świeżych sezonowych owoców!

Panna cotta przepis

Składniki

500 ml świeżej Płynnej śmietany

1 laska Wanilii

Czas: 30 min + 5 godz stężenia

Trudność: łatwe

Porcje: 4

Kalorie: 350 Kcal

Sposób przygotowania

1

Najpierw włóż listki żelatyny do zimnej wody na 10-15 minut.

2

Przekrój wzdłuż laskę wanilii i zeskrobaj nożem oddzielając ziarenka.

3

Wlej do rondla śmietanę, a następnie dodaj cukier.

4

Dodaj ziarenka i laskę wanilii; podgrzej na bardzo małym ogniu i doprowadź do gotowania; następnie, gdy śmietana się zagotuje, wyłącz ogień i wyjmij laskę wanilii szczypcami kuchennymi.

5

Gdy żelatyna zmięknie, dodaj do garnka z gorącą śmietaną. Mieszaj drewnianą łyżką lub trzepaczką, aż żelatyna całkowicie się stopi; nie może być grudek.

6

Rozlej śmietanę do 4 małych foremek o pojemności 150 ml.

7

Włóż foremki do lodówki przez co najmniej 5 godzin. Po stwardnieniu, przed podaniem i aby lepiej wyłożyć na talerz, należy włożyć foremkę, po sam brzeg, na parę sekund do garnka z gorącą wodą.

8

Następnie natychmiast rozłóż na każdym talerzu: podawaj panna cotta samą, z karmelowym sosem, roztopioną czekoladą lub z owocowym coulis. 

Przechowywanie

Panna cotta może być przechowywana w lodówce przykryta folią lub w szczelnym pojemniku przez 3-4 dni.

Ciekawostki

Zgodnie z najstarszą tradycją regionu Piemonte, panna cotta powinna być pozostawiona do ostygnięcia w foremkach wyłożonych karmelizowanym cukrem, aby nadać deserowi więcej smaku.

Porady

Do wzbogacenia deseru, można również użyć nasion wanilii lub, jeśli woli się nuty cytrusowe, skórki z cytryny.

Podsumowanie
recipe image
Przepis
Panna cotta
Autor
Data
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 8 Review(s)