
Penne all’arrabbiata są typowym daniem Rzymu, rozpowszechnione w całym regionie Lacjum. Z tego regionu pochodzi danie, które stało się częścią kultury kulinarnej całych Włoch, tak samo jak spaghetti cacio e pepe i spaghetti alla carbonara. Penne all’arrabbiata to specjalność przygotowana z kilku prostych składników, ale o zdecydowanym smaku, zrobiona z sosu pomidorowego z czosnkiem i ostrą papryczką chili. Są bardzo popularnym przepisem, często używanym jako nocna przekąska podczas spotkań z przyjaciółmi, ponieważ są proste i szybkie do przygotowania.
Nazwa arrabbiata jest szczególna dlatego że w języku włoskim znaczy zła. W rzeczywistości wydaje się, że wynika to z faktu, że z powodu ostrej papryczki chili osoby jedzące penne all’arrabbiata prawdopodobnie stawały się czerwone na twarzy, co jest typowym kolorem twarzy wściekłych ludzi, od którego pochodzi nazwa tej potrawy.
Penne all’arrabbiata przepis
Składniki
Czas: 15 min
Trudność: bardzo łatwe
Porcje: 4
Kalorie: 394 Kcal
Sposób przygotowania

1
Aby przygotować penne all’arrabbiata, najpierw postaw na ogniu garnek z wodą do gotowania makaronu.
Następnie podgrzej patelnię z oliwą i dodaj obrany ząbek czosnku i poprzednio rozdrobnioną ostrą papryczkę chili.

2
Smaż delikatnie i następnie dodaj odcedzone i rozdrobione widelcem pomidory, wszystko wymieszaj i dopraw solą. Następnie przykryj pokrywką i gotuj przez około 12 minut, od czasu do czasu mieszając.

3
Gdy sos będzie prawie gotowy, do wrzącej wody wsyp płaską łyżkę grubej soli a następnie wrzuć makaron i ugotuj al dente, biorąc pod uwagę czas gotowania.

4

5
Dodaj posiekaną natkę pietruszki, wymieszaj ostatni raz i możesz podać penne all’arrabbiata jeszcze gorące.
Przechowywanie
Zaleca się natychmiast spożyć świeżo przygotowany makaron all’arrabbiata. Można również przechowywać przez 1 dzień w lodówce.
Porady
Można użyć także świeżej papryczki chili i udekorować każdy talerz serem Pecorino romano.






UWIELBIAM KUCHNIĘ WŁOSKĄ …. I BARDZO CHCIAŁABYM ZATRUDNIĆ KUCHARZA WŁOCHA W MOJEJ KARCZMIE…