Penne alla vodka, czyli makaron z wódką, to proste i szybkie pierwsze danie z wyjątkowym jedwabistym i kremowym sosem pomidorowym z dodatkiem śmietanki i z nutą wódki. Wersja podstawowa jest zwyczajnie wzbogacana cebulą, boczkiem wędzonym i przyprawami.

Makaron z wódką, wraz z Koktajlem z krewetek i z Vitello tonnato, stał się bardzo popularny we Włoszech w latach 80. kiedy był podawany również imprezowiczom w dyskotekach. Danie stało się w ten sposób ikoną ówczesnej mody kulinarnej, według której w pierwszych daniach preferowane było stosowanie śmietany.

Pierwszy przepis na danie z makaronem i z wódką pochodzi z 1974 roku, kiedy aktor Ugo Tognazzi, miłośnik dobrej kuchni i kucharz amator, opublikował dla swoich przyjaciół książkę kucharską „L’Abbuffone” (obżeracz). W tej publikacji, napisanej po premierze filmu „La grande abbuffata” (wielkie żarcie), zawarty jest przepis na makaron all’infuriata (wściekły), opisany jako wariant makaronu all’arrabbiata. Przewiduje pół kilo penne, pół kilo świeżych pomidorów pelati, kieliszek wódki, ostre papryczki chili, czosnek, oliwę z oliwek i liść laurowy. Zamiast papryczek chili aktor polecał użycie znanej polskiej wódki o tym samym smaku, słynącej z tego, że jest „potężna, potworna, strasznie mocna, bardzo ostra, zabójcza”.

Według innych źródeł przepis zostałby dopracowany do perfekcji w restauracji Dante w Bolonii, przez studenta Jamesa Doty’ego z Uniwersytetu Columbia lub przez rzymskiego szefa kuchni w imieniu firmy, która w latach osiemdziesiątych chciała reklamować się we Włoszech i promować swoją wódkę, czy jeszcze w restauracji Orsini w Nowym Jorku przez neapolitańskiego szefa kuchni Luigi Franzese.

Penne alla vodka nadal są typowym daniem kuchni włosko-amerykańskiej, przez to często trudno je znaleźć w menu włoskich restauracji. O tym zresztą świadczy przepis Gigi Hadid z 2020 roku. Przepis amerykańskiej modelki jednak różni się od włoskiej wersji ponieważ przewiduje masło, czosnek, Parmezan i bazylię. W każdym razie cechą charakterystyczną dania, oprócz wódki, jest jedynie sos pomidorowy zmieszany ze śmietaną.

Penne alla vodka przepis

Składniki

Czas: 25 min

Trudność: łatwe

Porcje: 4

Kalorie: 661 Kcal

Sposób przygotowania

penne alla vodka krojenie cebuli

1

Aby przygotować penne alla vodka, najpierw postaw na ogniu garnek z wodą do gotowania makaronu.

W międzyczasie obierz cebulę i drobno posiekaj.

penne alla vodka podsmażanie cebuli

2

Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i lekko podsmaż, aż stanie się przezroczysta.

penne alla vodka dodawanie boczku wędzonego pancetta

3

Dodaj pokrojony w kostkę boczek i smaż go razem z cebulą, mieszając.

penne alla vodka wlewanie wódki

4

Jak tylko boczek się zrumieni, polej wódką, zwiększ ogień i poczekaj aż alkohol odparuje.
penne alla vodka dodawanie sosu pomidorowego

5

Dodaj sos pomidorowy, ostre papryczki chili, dopraw solą i wymieszaj, po czym zredukuj na małym ogniu przez 10 minut, aż sos zgęstnieje.
penne alla vodka gotowanie makaronu

6

Gdy sos będzie prawie gotowy, do wrzącej wody wsyp płaską łyżkę grubej soli. Następnie wrzuć makaron i ugotuj al dente, biorąc pod uwagę czas gotowania.
penne alla vodka dodawanie śmietany

7

Dodaj śmietanę i mieszaj, aż połączy się z sosem pomidorowym.
penne alla vodka dodawanie makaronu do sosu

8

Odcedź makaron i przełóż go bezpośrednio na patelnię z sosem; podsmaż mieszając przez chwilę. W razie potrzeby dolej odrobinę wody z gotowania makaronu.

Przypraw świeżo zmielonym pieprzem, wymieszaj ostatni raz i podaj penne alla vodka jeszcze gorące.

Przechowywanie

Zaleca się natychmiast spożyć świeżo przygotowane penne alla vodka. Można również przechowywać przez 1 dzień w lodówce.

Porady

Zaraz przed podaniem makaron można posypać jeszcze na patelni tartym serem Parmigiano Reggiano lub Grana Padano. Każdy talerz można ozdobić posiekaną pietruszką.

Podsumowanie
recipe image
Przepis
Penne alla vodka
Autor
Data
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)