
Penne alla vodka, czyli makaron z wódką, to proste i szybkie pierwsze danie z wyjątkowym jedwabistym i kremowym sosem pomidorowym z dodatkiem śmietanki i z nutą wódki. Wersja podstawowa jest zwyczajnie wzbogacana cebulą, boczkiem wędzonym i przyprawami.
Makaron z wódką, wraz z Koktajlem z krewetek i z Vitello tonnato, stał się bardzo popularny we Włoszech w latach 80. kiedy był podawany również imprezowiczom w dyskotekach. Danie stało się w ten sposób ikoną ówczesnej mody kulinarnej, według której w pierwszych daniach preferowane było stosowanie śmietany.
Pierwszy przepis na danie z makaronem i z wódką pochodzi z 1974 roku, kiedy aktor Ugo Tognazzi, miłośnik dobrej kuchni i kucharz amator, opublikował dla swoich przyjaciół książkę kucharską „L’Abbuffone” (obżeracz). W tej publikacji, napisanej po premierze filmu „La grande abbuffata” (wielkie żarcie), zawarty jest przepis na makaron all’infuriata (wściekły), opisany jako wariant makaronu all’arrabbiata. Przewiduje pół kilo penne, pół kilo świeżych pomidorów pelati, kieliszek wódki, ostre papryczki chili, czosnek, oliwę z oliwek i liść laurowy. Zamiast papryczek chili aktor polecał użycie znanej polskiej wódki o tym samym smaku, słynącej z tego, że jest „potężna, potworna, strasznie mocna, bardzo ostra, zabójcza”.
Według innych źródeł przepis zostałby dopracowany do perfekcji w restauracji Dante w Bolonii, przez studenta Jamesa Doty’ego z Uniwersytetu Columbia lub przez rzymskiego szefa kuchni w imieniu firmy, która w latach osiemdziesiątych chciała reklamować się we Włoszech i promować swoją wódkę, czy jeszcze w restauracji Orsini w Nowym Jorku przez neapolitańskiego szefa kuchni Luigi Franzese.
Penne alla vodka nadal są typowym daniem kuchni włosko-amerykańskiej, przez to często trudno je znaleźć w menu włoskich restauracji. O tym zresztą świadczy przepis Gigi Hadid z 2020 roku. Przepis amerykańskiej modelki jednak różni się od włoskiej wersji ponieważ przewiduje masło, czosnek, Parmezan i bazylię. W każdym razie cechą charakterystyczną dania, oprócz wódki, jest jedynie sos pomidorowy zmieszany ze śmietaną.
Penne alla vodka przepis
Składniki
320 g Makaronu Mezze penne rigate
300 g Sosu pomidorowego (salsa)
80 g Cebuli
200 g Boczku wędzonego Pancetta affumicata
80 ml świeżej Płynnej śmietany 30%
Czas: 25 min
Trudność: łatwe
Porcje: 4
Kalorie: 661 Kcal
Sposób przygotowania

1
Aby przygotować penne alla vodka, najpierw postaw na ogniu garnek z wodą do gotowania makaronu.
W międzyczasie obierz cebulę i drobno posiekaj.

2
Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i lekko podsmaż, aż stanie się przezroczysta.

3
Dodaj pokrojony w kostkę boczek i smaż go razem z cebulą, mieszając.

4

5

6

7

8
Odcedź makaron i przełóż go bezpośrednio na patelnię z sosem; podsmaż mieszając przez chwilę. W razie potrzeby dolej odrobinę wody z gotowania makaronu.
Przypraw świeżo zmielonym pieprzem, wymieszaj ostatni raz i podaj penne alla vodka jeszcze gorące.
Przechowywanie
Zaleca się natychmiast spożyć świeżo przygotowane penne alla vodka. Można również przechowywać przez 1 dzień w lodówce.
Porady
Zaraz przed podaniem makaron można posypać jeszcze na patelni tartym serem Parmigiano Reggiano lub Grana Padano. Każdy talerz można ozdobić posiekaną pietruszką.






Najnowsze komentarze