
Pesto z rukoli jest wszechstronnym i kremowym sosem który stanowi apetyczną alternatywę dla tradycyjnego pesto genovese. Szybki do przygotowania, nadaje się do przyprawiania makaronu w sezonie letnim (wypróbuj nasz przepis makaronu z pesto z rukoli), do smarowania na grzankach lub do wzbogacenia potraw z ryb lub mięsa: smak jest wyjątkowy, świeży, delikatny, ale jednocześnie lekko ostry i gorzkawy.
Pesto z rukoli przepis
Składniki
Czas: 5 min
Trudność: bardzo łatwe
Porcje: 4
Kalorie: 502 Kcal
sposób przygotowania

1
Aby przygotować pesto z rukoli, umyj bardzo dobrze rukolę, wysusz i włóż do miksera.

2
Dodaj także orzeszki piniowe.

3
Dodaj sery Grana Padano DOP i Pecorino.

4
Włóż cały obrany ząbek czosnku.

5
Na końcu posól do smaku.

6
Wlej niewielką ilość oliwy z oliwek extravergine. Zacznij miksować wszystko przy niskiej prędkości i stopniowo dodawaj pozostałą oliwę, aż pesto uzyska dobrze zmieszaną i płynną konsystencję.
Przechowywanie
Można przechowywać Pesto z rukoli w lodówce, dobrze pokryty warstwą oliwy, w hermetycznie zamkniętym słoju, przez 2-3 dni. Można nawet zamrozić w małych słoikach, a następnie rozmrozić w lodówce lub w temperaturze pokojowej.
Porady
Jeżeli sos będzie zbyt suchy można dodać oliwy lub ewentualnie wody z gotowania makaronu. W przypadku trudności ze znalezieniem sera Pecorino, można go zastąpić większą ilością sera Grana Padano, smak będzie łagodniejszy.
Można również nie dodawać czosnku jeśli woli się mniej ostry smak.






Najnowsze komentarze