Pesto z rukoli jest wszechstronnym i kremowym sosem który stanowi apetyczną alternatywę dla tradycyjnego pesto genovese. Szybki do przygotowania, nadaje się do przyprawiania makaronu w sezonie letnim (wypróbuj nasz przepis makaronu z pesto z rukoli), do smarowania na grzankach lub do wzbogacenia potraw z ryb lub mięsa: smak jest wyjątkowy, świeży, delikatny, ale jednocześnie lekko ostry i gorzkawy.

Pesto z rukoli przepis

Składniki

Czas: 5 min

Trudność: bardzo łatwe

Porcje: 4

Kalorie: 502 Kcal

sposób przygotowania

1

Aby przygotować pesto z rukoli, umyj bardzo dobrze rukolę, wysusz i włóż do miksera.

2

Dodaj także orzeszki piniowe.

3

Dodaj sery Grana Padano DOP i Pecorino.

4

Włóż cały obrany ząbek czosnku.

5

Na końcu posól do smaku.

6

Wlej niewielką ilość oliwy z oliwek extravergine. Zacznij miksować wszystko przy niskiej prędkości i stopniowo dodawaj pozostałą oliwę, aż pesto uzyska dobrze zmieszaną i płynną konsystencję.

Przechowywanie

Można przechowywać Pesto z rukoli w lodówce, dobrze pokryty warstwą oliwy, w hermetycznie zamkniętym słoju, przez 2-3 dni. Można nawet zamrozić w małych słoikach, a następnie rozmrozić w lodówce lub w temperaturze pokojowej.

Porady

Jeżeli sos będzie zbyt suchy można dodać oliwy lub ewentualnie wody z gotowania makaronu. W przypadku trudności ze znalezieniem sera Pecorino, można go zastąpić większą ilością sera Grana Padano, smak będzie łagodniejszy.

Można również nie dodawać czosnku jeśli woli się mniej ostry smak.

Podsumowanie
recipe image
Przepis
Pesto z rukoli
Autor
Data
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Ocena
41star1star1star1stargray Based on 2 Review(s)