Piadina romagnola to wielki klasyk ulicznego jedzenia regionu Emilia-Romagna. Piadina jest ciastem przygotowanym z mąki, smalcu, soli i wody, które można nadziać do smaku. Według oryginalnego przepisu piadina romagnola jest smażona na płycie z terakoty (zwanej teggia). W domu można ją jednak również przygotować na żeliwnej lub nieprzywierającej patelni.

Piada może być dowolnie nadziewana, wybór farszu może być jak najbardziej zróżnicowany, i dostosowany do własnego gustu. Tradycja preferuje klasyczny farsz z szynką parmeńską, rukolą i serem squacquerone, powszechne też połączenie szynki parmeńskiej, mozzarelli, rukoli i pomidorów.

Historia przepisu ma starożytne korzenie i sięga okresu Etrusków. Dzięki prostocie i wszechstronności jej przygotowania, piada przez wiele stuleci pozostawała pożywieniem rolników i biedoty, którzy musieli zadowalać się z produktów ziemi. Jej prawdziwa fortuna rozpoczęła się dopiero w latach 40. i 50., kiedy zaczęła podbijać turystów na ulicach prowadzących do morza dzięki licznym kioskom, które oferowały tę pachnącą dobroć w niskich cenach.

Piadina została zarejestrowana jako IGP, czyli chronione oznaczenie geograficzne (ChOG) pod nazwą piadina romagnola lub piada romagnola. W ten sposób znak IGP promuje, a przede wszystkim chroni oryginalny produkt, reprezentujący Romagnę na całym świecie. Piadinę można spożywać jako zamiennik pieczywa, do posiłków lub nadziewaną wędlinami, warzywami, a nawet nutellą.

Piadina romagnola przepis

Składniki piady

500 g Mąki 00

125 g Smalca

170 ml Wody (w temperaturze pokojowej)

1 1/2  łyżeczki Sody oczyszczonej

15 g Soli

Składniki nadzienia

180 g Rukoli

* Squacquerone można zastąpić innym białym serem jak Crescenza czy Stracchino.

Czas: 30 min

Trudność: łatwe

Porcje: 6

Kalorie: 905 Kcal

Sposób przygotowania

Piadina

piadina romagnola dodawanie sody oczyszczonej i smalca do mąki

1

Aby zrobić piadinę, przygotuj w misce ciasto, łącząc mąkę, sól, smalec i sodę oczyszczoną.

piadina romagnola dodawanie wody

2

Zacznij wyrabiać ciasto dodając 3 razy wodę.

piadina romagnola wyrabianie ciasta

3

Przenieś ciasto na stolnicę i kontynuuj wyrabianie, aż stanie się gładkie i elastyczne.

piadina romagnola ciasto w folii

4

Uformuj kulę, owiń folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.

piadina romagnola dzielenie ciasta na części

5

Po upływie czasu wyjmij ciasto z folii, nadaj mu podłużny kształt, i podziel na 6 równych części.

piadina romagnola kulki ciasta

6

Uformuj 6 kulek, wyrabiając każdą część przez około 30 sekund, aż stanie się gładka i jednolita, następnie owiń ponownie folią kuchenną i odstaw na kolejne 30 minut.

piadina romagnola rozwałkowanie ciasta

7

Po upływie czasu lekko posyp stolnicę mąką i rozwałkuj kulki na cienki i okrągły placek o grubości 2-3 mm.

piadina romagnola wycinanie ciasta tortownicą

8

W międzyczasie mocno rozgrzej patelnię a ciasto wytnij na idealnie okrągłe placki wykorzystując obręcz tortownicy o średnicy 22 cm .

piadina romagnola smażenie na patelni

9

Na rozgrzaną patelnię włóż placek i smaż przez 2 minuty, ciągle obracając jedną ręką, aby zapewnić równomierne gotowanie. Następnie obróć i smaż przez kolejne 2 minuty z drugiej strony, aż będzie lekko zarumieniony.

Postępuj w ten sam sposób z resztą placków układając je jeden na drugim gdy tylko będą gotowe.

Nadzienie

piadina romagnola nadziewanie serem squacquerone

1

Na każdą piadinę wyłóż ser squacquerone.

piadina romagnola dodawanie szynki parmeńskiej

2

Na jednej połowie połóż szynkę parmeńską.

piadina romagnola dodawanie rukoli

3

Zakończ dodając na szynkę rukolę, złóż placki i przekrój na pół. Piadina romagnola jest gotowa.

Przechowywanie

Piadiny bez nadzienia można przechowywać w lodówce, w szczelnym pojemniku, przez około 2 dni. Można również zamrozić zarówno kulki ciasta jak i usmażone placki.

Porady

Chcąc uzyskać bardziej miękką piadinę, część dawki wody można zastąpić mlekiem. W przypadku wersji wegetariańskiej zamiast smalcu można użyć 80 g oliwy z oliwek extravergine.

Podsumowanie
recipe image
Przepis
Piadina romagnola
Autor
Data
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)