
Piadina romagnola to wielki klasyk ulicznego jedzenia regionu Emilia-Romagna. Piadina jest ciastem przygotowanym z mąki, smalcu, soli i wody, które można nadziać do smaku. Według oryginalnego przepisu piadina romagnola jest smażona na płycie z terakoty (zwanej teggia). W domu można ją jednak również przygotować na żeliwnej lub nieprzywierającej patelni.
Piada może być dowolnie nadziewana, wybór farszu może być jak najbardziej zróżnicowany, i dostosowany do własnego gustu. Tradycja preferuje klasyczny farsz z szynką parmeńską, rukolą i serem squacquerone, powszechne też połączenie szynki parmeńskiej, mozzarelli, rukoli i pomidorów.
Historia przepisu ma starożytne korzenie i sięga okresu Etrusków. Dzięki prostocie i wszechstronności jej przygotowania, piada przez wiele stuleci pozostawała pożywieniem rolników i biedoty, którzy musieli zadowalać się z produktów ziemi. Jej prawdziwa fortuna rozpoczęła się dopiero w latach 40. i 50., kiedy zaczęła podbijać turystów na ulicach prowadzących do morza dzięki licznym kioskom, które oferowały tę pachnącą dobroć w niskich cenach.
Piadina została zarejestrowana jako IGP, czyli chronione oznaczenie geograficzne (ChOG) pod nazwą piadina romagnola lub piada romagnola. W ten sposób znak IGP promuje, a przede wszystkim chroni oryginalny produkt, reprezentujący Romagnę na całym świecie. Piadinę można spożywać jako zamiennik pieczywa, do posiłków lub nadziewaną wędlinami, warzywami, a nawet nutellą.
Piadina romagnola przepis
Składniki piady
1 1/2 łyżeczki Sody oczyszczonej
15 g Soli
Składniki nadzienia
450 g Szynki parmeńskiej Prosciutto Crudo
600 g Sera Squacquerone *
180 g Rukoli
* Squacquerone można zastąpić innym białym serem jak Crescenza czy Stracchino.
Czas: 30 min
Trudność: łatwe
Porcje: 6
Kalorie: 905 Kcal
Sposób przygotowania
Piadina

1
Aby zrobić piadinę, przygotuj w misce ciasto, łącząc mąkę, sól, smalec i sodę oczyszczoną.

2
Zacznij wyrabiać ciasto dodając 3 razy wodę.

3
Przenieś ciasto na stolnicę i kontynuuj wyrabianie, aż stanie się gładkie i elastyczne.

4
Uformuj kulę, owiń folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.

5
Po upływie czasu wyjmij ciasto z folii, nadaj mu podłużny kształt, i podziel na 6 równych części.

6
Uformuj 6 kulek, wyrabiając każdą część przez około 30 sekund, aż stanie się gładka i jednolita, następnie owiń ponownie folią kuchenną i odstaw na kolejne 30 minut.

7
Po upływie czasu lekko posyp stolnicę mąką i rozwałkuj kulki na cienki i okrągły placek o grubości 2-3 mm.

8
W międzyczasie mocno rozgrzej patelnię a ciasto wytnij na idealnie okrągłe placki wykorzystując obręcz tortownicy o średnicy 22 cm .

9
Na rozgrzaną patelnię włóż placek i smaż przez 2 minuty, ciągle obracając jedną ręką, aby zapewnić równomierne gotowanie. Następnie obróć i smaż przez kolejne 2 minuty z drugiej strony, aż będzie lekko zarumieniony.
Postępuj w ten sam sposób z resztą placków układając je jeden na drugim gdy tylko będą gotowe.
Nadzienie

1
Na każdą piadinę wyłóż ser squacquerone.

2
Na jednej połowie połóż szynkę parmeńską.

3
Zakończ dodając na szynkę rukolę, złóż placki i przekrój na pół. Piadina romagnola jest gotowa.
Przechowywanie
Piadiny bez nadzienia można przechowywać w lodówce, w szczelnym pojemniku, przez około 2 dni. Można również zamrozić zarówno kulki ciasta jak i usmażone placki.
Porady
Chcąc uzyskać bardziej miękką piadinę, część dawki wody można zastąpić mlekiem. W przypadku wersji wegetariańskiej zamiast smalcu można użyć 80 g oliwy z oliwek extravergine.






Najnowsze komentarze