
Pure ziemniaczane jest wspaniałym kremowym dodatkiem do dań głównych opartym na ziemniakach, znanym w całych Włoszech, a także za granicą. Prosty do przygotowania, jest bardzo popularny wśród dzieci i dobrze komponuje się z wieloma potrawami, zwłaszcza mięsnymi: pieczeń, cotechino, ale także gulasze, ossibuchi, mięsa z sosem.
Najlepsze pure na świecie przypisuje się francuskiemu kucharzowi Joël Robuchon. „Chef stulecia” według przewodnika Gault Millau, posiada największą ilość gwiazdek Michelin, 32, co czyni go najbardziej gwiazdkowanym chefem na świecie. W ciągu swojej ponad 30-letniej kariery, stworzył serię wspaniałych dań, w tym ciasto truflowe i krem kalafiorowy z kawiorem. Jednak jego najsłynniejsze danie, które zadziwiło Michelin w jego restauracji Jamin w Paryżu, jest jednym z najprostszych: pure ziemniaczane. Rzadko zdarza się, aby dodatek przewyższał dania główne złożone ze skomplikowanych przepisów i eleganckich potraw, ale pure francuskiego chefa zawsze miał ten efekt, zasługując na miejsce w menu we wszystkich jego restauracjach na całym świecie.
W naszym przepisie klasycznym szczególną uwagę zwrócimy na główny składnik. Najlepsze ziemniaki do przygotowania pure ziemniaczanego są te o białym miąższu, nieco starsze i zatem bardziej mączne. Nie zaleca się stosowania nowych lub zbyt wodnistych ziemniaków. Ponadto bulwy nie mogą być uszkodzone, chore lub nadgniłe a skórka powinna być gładka, bez kiełków a miąższ o jednolitej barwie.
Pure ziemniaczane jest doskonałe gorące, świeżo przygotowane. Jeśli jednak ostygnie, można go podgrzać, dodając trochę mleka i mieszając trzepaczką. Pure które zostanie można również wykorzystać do przygotowania zapiekanek ziemniaczanych lub krokietów.
Pure ziemniaczane przepis
Składniki
Czas: 1 godz 20 min
Trudność: łatwe
Porcje: 4
Kalorie: 284 Kcal
Sposób przygotowania

1
Aby przygotować pure ziemniaczane włóż ziemniaki do dużego garnka z dużą ilością zimnej wody. Postaw na ogniu i od momentu zagotowania wody policz od 30 do 50 minut. Czas gotowania zależy od wielkości ziemniaków. Dlatego od czasu do czasu zaleca się wykonanie testu widelca: jeśli zęby wnikają łatwo, bulwy są ugotowane.

2
Odcedź i ostudź przez kilka minut korzystając z faktu, że ziemniaki są nadal bardzo gorące, aby je łatwo obrać.

3
Po obraniu ziemniaków przeciśnij je przez praskę do ziemniaków bezpośrednio do garnka, alternatywnie możesz użyć przecierak do warzyw lub widelec (jeśli użyjesz tego ostatniego, uzyskasz mniej finezyjną konsystencję).

4
Dopraw szczyptą soli i startą gałką muszkatołową do smaku.

5
W międzyczasie wlej mleko do rondla i podgrzej.

6
Postaw na niskim ogniu garnek z ziemniakami, a gdy mleko będzie gorące, wlej je do środka i wymieszaj trzepaczką, aż całkowicie się wchłonie.

7
Wyłącz ogień, dodaj masło i rozmieszaj.

8
Dodaj Parmigiano i jeszcze raz wszystko dobrze wymieszaj: pure ziemniaczany jest gotowy.
Przechowywanie
Pure ziemniaczane można przechowywać przykryte folią w lodówce maksymalnie przez 1-2 dni. Przed podaniem można podgrzać wymieszając z odrobiną mleka. Zamrażanie nie jest zalecane.
Porady
Można dodatkowo wzbogacić pure, zastępując mleko śmietaną lub dodać kostki sera lub salami i piec ponownie w gorącym piekarniku w temperaturze 200 °C przez 10-15 minut posypując dużą ilością tartego sera.






Najnowsze komentarze