
Risotto z cukinią to świeże i lekkie danie, które można przygotować w krótkim czasie i które może być wzbogacone wieloma składnikami, aby stać się wyrafinowanym i eleganckim pierwszym daniem. Ze względu na delikatny smak, można dodać skorupiaki, wędzonego łososia, plasterki prażonego boczku lub suszone owoce, takie jak orzechy włoskie lub orzechy laskowe. Tak czy inaczej, risotto z cukinią pozostanie przyjemnym i lekkim pierwszym daniem.
Przedstawiamy najbardziej klasyczny i tradycyjny przepis smacznego kremowego risotto. Dodając odrobinę masła i tartego sera Parmigiano mieszając aż do uzyskania konsystencji kremu będzie naprawdę wspaniałe: kremowe i soczyste risotto z cukinii, sprawi, że codzienny lunch stanie się wyjątkowy, a także podbije tych, którzy zwykle nie przepadają za warzywami.
Risotto z cukinią przepis
Składniki
Czas: 35 min
Trudność: bardzo łatwe
Porcje: 4
Kalorie: 519 Kcal
Sposób przygotowania

1
Aby przygotować risotto z cukinią, zacznij od bulionu warzywnego. Postaw na ogniu garnek z wodą z czystymi, nieobranymi i pokrojonymi na kawałki warzywami sezonowymi. Posól, dodaj trochę pieprzu i zagotuj.
W międzyczasie obierz cebulę i drobno posiekaj.

2
Wlej oliwę na patelnię i dodaj cebulę. Gotuj na małym ogniu, często mieszając, przez około 10 minut: jeśli cebula zacznie wysychać, możesz dolać troszeczkę gorącego bulionu.

3
Zwiększ ogień i wsyp ryż, podsmażaj przez kilka minut, ciągle mieszając i uważając aby nie przypalić ziarenka.

4

5
Gdy alkohol całkowicie wyparuje dolej kilka chochli bulionu. Pamiętaj, że risotto nie musi być często mieszane i że należy dolewać bulion w razie potrzeby, zanim ryż całkowicie go wchłonie.

6
W międzyczasie umyj i wysusz cukinie, odetnij im końcówki, i zetrzyj tarką gruboziarnistą. W połowie gotowania risotto dodaj cukinie, wymieszaj i kontynuuj gotowanie.

7
Wyłącz ogień i dodaj zimne z lodówki masło, tarty ser Parmigiano Reggiano, przypraw pieprzem, wymieszaj i w razie potrzeby dolej trochę bulionu, aby dostosować konsystencję risotto.

8
Dodaj liście mięty targając je ręcznie na mniejsze kawałki i odstaw na kilka minut, przykrywając patelnię pokrywką. Risotto z cukinią jest gotowe do podania.
Przechowywanie
Najlepiej spożyć natychmiast świeżo ugotowane risotto z cukinią; w przeciwnym razie można przechowywać przez 1-2 dni w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku. Zamrażanie nie jest wskazane.
Porady
Jeśli chciałoby się bardziej kremowe risotto, pod koniec razem z masłem i z serem Parmigiano można dodać jogurt grecki lub biały ser Robiola i wszystko dobrze wymieszać.






Najnowsze komentarze