Risotto z cukinią to świeże i lekkie danie, które można przygotować w krótkim czasie i które może być wzbogacone wieloma składnikami, aby stać się wyrafinowanym i eleganckim pierwszym daniem. Ze względu na delikatny smak, można dodać skorupiaki, wędzonego łososia, plasterki prażonego boczku lub suszone owoce, takie jak orzechy włoskie lub orzechy laskowe. Tak czy inaczej, risotto z cukinią pozostanie przyjemnym i lekkim pierwszym daniem.

Przedstawiamy najbardziej klasyczny i tradycyjny przepis smacznego kremowego  risotto. Dodając odrobinę masła i tartego sera Parmigiano mieszając aż do uzyskania konsystencji kremu będzie naprawdę wspaniałe: kremowe i soczyste risotto z cukinii, sprawi, że codzienny lunch stanie się wyjątkowy, a także podbije tych, którzy zwykle nie przepadają za warzywami.

Risotto z cukinią przepis

Składniki

Czas: 35 min

Trudność: bardzo łatwe

Porcje: 4

Kalorie: 519 Kcal

Sposób przygotowania

1

Aby przygotować risotto z cukinią, zacznij od bulionu warzywnego. Postaw na ogniu garnek z wodą z czystymi, nieobranymi i pokrojonymi na kawałki warzywami sezonowymi. Posól, dodaj trochę pieprzu i zagotuj.

W międzyczasie obierz cebulę i drobno posiekaj.

2

Wlej olej na patelnię i dodaj cebulę. Gotuj na małym ogniu, często mieszając, przez około dziesięć minut: jeśli cebula zacznie wysychać, możesz dolać troszeczkę gorącego bulionu.

3

Zwiększ ogień i wsyp ryż, podsmażaj przez kilka minut, ciągle mieszając i uważając aby nie przypalić ziarenka.

4

Gdy tylko ryż przybierze jaśniejszy kolor, możesz polać białym winem.

5

Gdy alkohol całkowicie wyparuje dolej kilka chochli bulionu. Pamiętaj, że risotto nie musi być często mieszane i że należy dolewać bulion w razie potrzeby, zanim ryż całkowicie go wchłonie.

6

W międzyczasie umyj i wysusz cukinie, odetnij im końcówki, i zetrzyj tarką gruboziarnistą. W połowie gotowania risotto dodaj cukinie, wymieszaj i kontynuuj gotowanie.

7

Wyłącz ogień i dodaj zimne z lodówki masło, tarty ser Parmigiano Reggiano, przypraw pieprzem, wymieszaj i w razie potrzeby dolej trochę bulionu, aby dostosować konsystencję risotto.

8

Dodaj liście mięty targając je ręcznie na mniejsze kawałki i odstaw na kilka minut, przykrywając patelnię pokrywką. Risotto z cukinią jest gotowe do podania.

Przechowywanie

Najlepiej spożyć natychmiast świeżo ugotowane risotto z cukinią; w przeciwnym razie można przechowywać przez 1-2 dni w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku. Zamrażanie nie jest wskazane.

Porady

Jeśli chciałoby się bardziej kremowe risotto, pod koniec razem z masłem i z serem Parmigiano można dodać jogurt grecki lub biały ser Robiola i wszystko dobrze wymieszać.

Podsumowanie
recipe image
Przepis
Risotto z cukinią
Autor
Data
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)