Risotto z dynią to jedna z tradycyjnych potraw północnych Włoch, zwłaszcza regionu Lombardii. Podobnie jak wiele najlepszych potraw włoskiej tradycji, ma chłopskie pochodzenie: tylko intuicja, praktyka i wyobraźnia były w stanie przekształcić dynię i ryż w danie obecnie celebrowane przez gastronomów i kochane przez koneserów.

Składniki tego prostego jesiennego pierwszego dania to wyłącznie ryż, żółta dynia i bulion warzywny. To co czyni go wyjątkowym to prostota, która zawiera mądrość tradycji, troska, niezmienne, niezbędne gesty: wolne i cierpliwe gotowanie, po jednej łyżce bulionu na raz; kremowanie, czyli przekształcanie skrobi i resztek bulionu w delikatny krem, cierpliwe mieszanie. Wiele małych gestów z innych czasów, które sprawiają, że to danie jest zdolne podbić zarówno najbardziej wyrafinowane podniebienia, jak i miłośników prostych i autentycznych smaków.

Kremowe, pachnące, o delikatnym, ale jednocześnie wykwintnym smaku, idealne na każdą okazję, risotto z dynią to pierwsze danie wygodne i tanie, gotowe w 30 minut.

Risotto z dynią przepis

Składniki

Czas: 30 min

Trudność: łatwe

Porcje: 4

Kalorie: 540 Kcal

Sposób przygotowania

1

Oczyść dynię, pokrój w plasterki, a następnie w drobną kostkę; następnie drobno posiekaj cebulę.

2

Umieść cebulę na dużej patelni z rozgrzanym olejem. Smaż delikatnie przez około 10 minut, aż będzie tak miękka że prawie się rozstopi.

3

Dodaj dynię i przyrumieniaj przez kilka minut, mieszając, aby nie przykleiła się.

4

Następnie zacznij dodawać po łyżce bulionu, stopniowo, aż dynia się ugotuje (około 20 minut): powinna być miękka i kremowa.

5

Dodaj ryż i dobrze wymieszaj, aby połączyć smaki i zapobiec przywieraniu ryżu.

6

Gdy tylko nasze risotto z dynią zacznie wysychać, dodaj łyżkę gorącego bulionu i kontynuuj stopniowo dodawanie następnego dopiero po wchłonięciu poprzedniego, aż do osiągnięcia odpowiedniego stopnia gotowania. Zajmie to 15-20 minut w zależności od użytego ryżu.

Dopraw do smaku pieprzem i solą.

7

Na koniec, przy wyłączonym ogniu, dodaj masło i starty parmezan i dobrze wymieszaj.

Jeśli wolisz bardziej kremowe risotto, dodaj jeszcze płaską łyżkę bulionu.

Odstaw na minutę, zanim podasz.

Przechowywanie

Risotto z dynią można przechowywać, zamknięte w szczelnym pojemniku i umieszczone w lodówce, maksymalnie przez 1-2 dni.

Porady

Zamiast bezpośredniego dodania ryżu do patelni z dynią, można przedtem wrzucić ryż na osobną rozgrzaną patelnię, aby go tostować.

Opiekać ryż na dużym ogniu przez 2-3 minuty, często go obracając, aby uniknąć przypalenia. Następnie polać białym winem i natychmiast wymieszać, aby ryż się nie przykleił. Jak tylko wino całkowicie wyparuje, przełożyć ryż na patelnię z dynią.

Tostowanie ryżu pomaga ziarnom ryżu lepiej utrzymać gotowanie.

Podsumowanie
recipe image
Przepis
Risotto z dynią
Autor
Data
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Ocena
4.51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)