
Risotto z grzybami (risotto ai funghi) to ponadczasowe włoskie pierwsze danie. Niektórzy wolą szlachetniejsze risotto z borowikami, ale ten rodzaj grzybów jest często trudny do znalezienia i czasami, biorąc pod uwagę jego intensywny smak, nie zawsze jest doceniany przez wszystkich.
Przygotowanie risotto z grzybami zajmuje nieco ponad pół godziny, co jest dość ograniczonym czasem, aby przynieść do stołu danie o jesiennych aromatach, ale którym można się delektować przez cały rok.
Risotto z grzybami przepis
Składniki


Porcje: 4
Kalorie: 442 Kcal
Sposób przygotowania

1
Włóż 40 g masła do rondla, dodaj drobno posiekaną cebulę, i podsmaż na małym ogniu.

2
Dodaj oczyszczone grzyby, dowolnie pokrojone w plastry lub w kostkę.

3
Kontynuuj gotowanie przez kilka minut, a następnie dodaj ryż. Podsmażaj przez kilka minut.

4
Polej białym winem i pozwól mu wyparować na dużym ogniu.

5
Następnie zmniejsz ogień i kontynuuj gotowanie, stopniowo nawilżając gorącym bulionem. Dopraw solą i pieprzem.

6
Gdy risotto będzie ugotowane, dodaj pozostałe masło i starty Parmigiano. Posyp rizotto posiekaną natką pietruszki i udekoruj jej liśćmi.
Przechowywanie
Najlepiej spożywać natychmiast świeżo przygotowane risotto z grzybami, alternatywnie można je przechowywać przez 1 dzień w lodówce. Zamrażanie nie jest zalecane.
Porady
W przypadku braku dobrej jakości świeżych grzybów można również użyć grzybów suszonych: stosunek wynosi 1:10, więc 10 g suszonych grzybów odpowiada 100 g świeżych grzybów. W takim przypadku suszone grzyby zostaną namoczone lub blanszowane przed gotowaniem i będzie można użyć wodę, aby wzbogacić bulion warzywny, w którym będzie się gotował ryż.






Najnowsze komentarze