
Risotto z parmezanem, we Włoszech nazywane risotto alla parmigiana, to typowe pierwsze danie tradycji kulinarnej północnych Włoch. Przygotowanie jest łatwe i szybkie: po początkowym podsmażeniu ryżu wystarczy polewać go bulionem mięsnym, aż będzie w pełni ugotowany. Dzięki końcowemu wymieszaniu gotujących się składników z masłem i z serem Parmigiano aż do uzyskania konsystencji kremu (mantecatura), jest bardzo delikatnym i kremowym daniem.
W ten sposób przygotowane risotto stanowi podstawę dla wielu innych: z grzybami, z warzywami, ale także sezonowymi owocami lub czymkolwiek, co sugerowałby nam nasz osobisty gust, od pikantnej i rustykalnej włoskiej kiełbasy salsiccia do cennego szafranu lub po prostu z dodatkiem żółtek, które dodadzą kremowość.
Risotto z parmezanem przepis
Składniki

Trudność: łatwe
Porcje: 4
Kalorie: 625 Kcal
Sposób przygotowania

1

2

3
Wsyp ryż i opiekaj go przez parę minut na dużym ogniu uważając aby go nie spalić.

4
Wlej chochlę wrzącego bulionu mięsnego, mieszając drewnianą łyżką. Gdy bulion zostanie prawie całkiem wchłonięty, upewnij się że ryż jest odpowiednio słony i wlej kolejną chochlę bulionu.
Postępuj dodawając w ten sposób bulion, aż ryż się ugotuje, następnie wyłącz ogień. Risotto nie może być zbyt suche.

5
Wymieszaj ryż, dodając pozostałe masło (20 g) i starty ser Parmigiano Reggiano. Odstaw na minutę, następnie podaj risotto z parmezanem.
Przechowywanie
Risotto z parmezanem można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce maksymalnie przez 2 dni.
Zamrażanie nie jest zalecane.
Porady
Jeśli nie lubi się cebuli, można użyć szalotki.
Podsmażanie ryżu jest bardzo ważne, ponieważ służy do uszczelnienia ziarenek, dzięki czemu ryż będzie gotował się równomiernie.
Bulion musi być zawsze wrzący, aby nie spowalniać gotowania ryżu. Zamiast bulionu mięsnego można również użyć bulionu warzywnego.






Najnowsze komentarze