Risotto z szafranem, który wyróżnia się intensywnym żółtym kolorem, jest typową potrawą północnych Włoch, obecnie szeroko rozpowszechnioną we wszystkich regionach. Nie należy ją mylić z risotto po mediolańsku, typowym daniem lombardzkim, które zawiera również szpik wołowy.

To pierwsze danie, w swojej esencji, najlepiej podkreśla aromatyczne właściwości szafranu, i dzięki jego silnej sile barwienia ziarenka ryżu są ozdobione przyjemnym i urzekającym złotym kolorem, który czyni to danie tak wyjątkowym. Idealnym rozwiązaniem byłoby użycie pręcików szafranu, ale biorąc pod uwagę jego wysoki koszt i dodatkowy czas moczenia, można go zastąpić tym w proszku.

Risotto z szafranem nadaje się również jako baza do przygotowywania innych risotto, takich jak risotto z grzybami lub risotto z owocami morza, lub jako dodatek do ossobuco alla milanese.

Risotto z szafranem przepis

Składniki

Czas: 25 min
Trudność: średnie
Porcje: 4
Kalorie: 625 Kcal

Sposób przygotowania

1

Aby przygotować risotto z szafranem, włóż pręciki szafranu do małej szklanki, zalej wystarczającą ilością wody aby całkowicie je przykryć, wymieszaj i pozostaw do namoczenia przez noc.

2

Cebulę obierz i drobno posiekaj, aby rozpuściła się w trakcie gotowania i nie była odczuwalna w ustach.

3

Do dużego rondla włóż 50 g masła z całkowitej niezbędnej dawki i rozpuść na małym ogniu.

4

Dodaj posiekaną cebulę i gotuj na małym ogniu przez 10-15 minut, dolewając trochę bulionu w razie potrzeby, aby nie wysuszyć cebuli: cebula musi być bardzo szklista i miękka.

5

Gdy cebula będzie gotowa, wsyp ryż i podsmaż przez 3-4 minuty, aby ziarenka się uszczelniły i lepiej gotowały.

6

Polej białym winem i pozwól mu wyparować.

7

Kontynuuj gotowanie przez około 18-20 minut, dolewając bulion po jednej kadzi, w razie potrzeby, gdy zostanie wchłonięty przez ryż który musi być zawsze wilgotny.

8

5 minut przed końcem gotowania zalej wodą z szafranem.

9

Wyłącz ogień, posól do smaku, zamieszaj tarty ser i pozostałe 50 g masła, przykryj pokrywką i odstaw na parę minut.

Risotto z szafranem jest gotowe, podawaj gorące ozdabiając talerz kilkoma pręcikami szafranu.

Przechowywanie

Można przechowywać risotto z szafranem w lodówce, w szczelnym pojemniku, maksymalnie przez 2 dni. Zamrażanie nie jest zalecane.

Porady

Wino którym polewasz ryż, musi być w temperaturze pokojowej, a bulion zawsze wrzący, aby nie spowalniać gotowania ryżu.
Podsumowanie
recipe image
Przepis
Risotto z szafranem
Autor
Data
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Ocena
3.51star1star1star1stargray Based on 2 Review(s)