
To pierwsze danie, w swojej esencji, najlepiej podkreśla aromatyczne właściwości szafranu, i dzięki jego silnej sile barwienia ziarenka ryżu są ozdobione przyjemnym i urzekającym złotym kolorem, który czyni to danie tak wyjątkowym. Idealnym rozwiązaniem byłoby użycie pręcików szafranu, ale biorąc pod uwagę jego wysoki koszt i dodatkowy czas moczenia, można go zastąpić tym w proszku.
Risotto z szafranem nadaje się również jako baza do przygotowywania innych risotto, takich jak risotto z grzybami lub risotto z owocami morza, lub jako dodatek do ossobuco alla milanese.
Risotto z szafranem przepis
Składniki




Sposób przygotowania

1
Aby przygotować risotto z szafranem, włóż pręciki szafranu do małej szklanki, zalej wystarczającą ilością wody aby całkowicie je przykryć, wymieszaj i pozostaw do namoczenia przez noc.

2
Cebulę obierz i drobno posiekaj, aby rozpuściła się w trakcie gotowania i nie była odczuwalna w ustach.

3
Do dużego rondla włóż 50 g masła z całkowitej niezbędnej dawki i rozpuść na małym ogniu.

4
Dodaj posiekaną cebulę i gotuj na małym ogniu przez 10-15 minut, dolewając trochę bulionu w razie potrzeby, aby nie wysuszyć cebuli: cebula musi być bardzo szklista i miękka.

5
Gdy cebula będzie gotowa, wsyp ryż i podsmaż przez 3-4 minuty, aby ziarenka się uszczelniły i lepiej gotowały.

6
Polej białym winem i pozwól mu wyparować.

7
Kontynuuj gotowanie przez około 18-20 minut, dolewając bulion po jednej kadzi, w razie potrzeby, gdy zostanie wchłonięty przez ryż który musi być zawsze wilgotny.

8

9
Wyłącz ogień, posól do smaku, zamieszaj tarty ser i pozostałe 50 g masła, przykryj pokrywką i odstaw na parę minut.
Risotto z szafranem jest gotowe, podawaj gorące ozdabiając talerz kilkoma pręcikami szafranu.
Przechowywanie
Porady






Najnowsze komentarze