
Risotto ze szparagami to delikatne w smaku i konsystencji, proste ale wyrafinowane pierwsze danie, które nadaje się na wiele okazji, nawet tych najbardziej wyjątkowych, takich jak romantyczna kolacja we dwoje.
Klasyczny przepis, który zwiastuje nadejście wiosny, gotowy w kilka łatwych kroków których należy przestrzegać, sprawi, że proste, ale wyrafinowane danie wegetariańskie będzie wyśmienite, podkreślając wspaniały smak szparagów.
Risotto to typowa włoska potrawa. Tylko we Włoszech ryż gotuje się powoli, polewając stopniowo niewielką ilością bulionu. Do gotowania risotto ze szparagami zaleca się użycie dobrego bulionu warzywnego, najlepiej jeśli przygotowanego w domu według podstawowego przepisu. W porównaniu z bulionem mięsnym, bulion warzywny jest delikatniejszy w smaku.
Przepis nie przewiduje klasycznego dodatku białego, wytrawnego wina. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby dodać ten krok: efekt z pewnością będzie doskonały, nieco bardziej aromatyczny.
Risotto ze szparagami przepis
Składniki
Czas: 35 min
Trudność: bardzo łatwe
Porcje: 4
Kalorie: 634 Kcal
Sposób przygotowania

1
Aby przygotować risotto ze szparagami, zacznij od bulionu warzywnego. Postaw na ogniu garnek z wodą z czystymi, nieobranymi i pokrojonymi na grube kawałki dwoma marchewkami, cebulą i selerem. Odetnij i dodaj także twarde, zdrewniałe końcówki szparagów. Posól, dodaj trochę pieprzu i zagotuj.
W międzyczasie gotuj szparagi na parze ze szczyptą soli przez około 10 minut: muszą pozostać jędrne, wręcz chrupiące.

2
Odetnij końcówki szparagów z główką a łodygi pokrój w krążki.

3
Włóż do rondelka 15 gramów masła, dodaj główki szparagów i podsmaż przez 5 minut, po czym odstaw na bok.

4

5
Na dużej patelni rozpuść 30 gramów masła z 2 łyżkami oliwy, dodaj posiekaną cebulę i podsmażaj na małym ogniu, często mieszając, aż zmięknie.

6
Zwiększ ogień i wsyp ryż, upraż przez kilka minut, ciągle mieszając i uważając aby nie przypalić ziarenka.

7
Dodaj pokrojone w krążki szparagi.

8
Wymieszaj drewnianą łyżką, następnie polej kilkoma chochlami gorącego bulionu. Doprowadź risotto do gotowania, dolewając chochlę bulionu w razie potrzeby, zanim ryż całkowicie go wchłonie.

9
Pod koniec gotowania dodaj również końcówki szparagów i dopraw solą.

10
Wyłącz ogień, dodaj resztę zimnego z lodówki masła, starty ser Grana Padano, bardzo delikatnie wymieszaj i odstaw na kilka minut pod przykryciem przed podaniem.
Przechowywanie
Najlepiej spożyć natychmiast świeżo ugotowane risotto ze szparagami; w przeciwnym razie można przechowywać w hermetycznie zamkniętym pojemniku w lodówce przez 2-3 dni.
Porady
Risotto szparagowe, będąc bardzo prostym przygotowaniem, można wzbogacić serami takimi jak gorgonzola, taleggio, robiola i innymi składnikami, które dobrze komponują się ze smakiem szparagów: gotowaną szynką (prosciutto cotto), szynką wędzoną (speck), boczkiem (pancetta), bottargą, filecikami anchois i suszonymi owocami (orzechy włoskie, laskowe, migdały, pistacje i orzeszki piniowe).






Najnowsze komentarze