Sałatka Caprese to typowe letnie danie regionu Kampania, które stało się kultem kuchni neapolitańskiej i nie tylko.

Danie powstało w Capri w 1920 roku w słynnym Hotelu Quisisana z okazji kolacji zorganizowanej dla poety Filippo Tommaso Marinettiego, twórcy manifestu futurystów, który podobno wielokrotnie krytykował tradycyjną, zbyt tłustą i smażoną kuchnię neapolitańską. Dlatego właściciel restauracji, aby zadziwić pisarza, włączył do dań sałatkę caprese: lekkie, ale równie smaczne danie, które odniosło spektakularny sukces. Od tego momentu sałatka stała się legendą na wyspie Capri, a następnie gastronomiczną ikoną Kampanii i całych Włoch, której kolory czerwony, biały i zielony przypominają flagę Półwyspu Apenińskiego.

Świeże i lekkie danie idealne jako przystawka lub danie główne, szybkie i łatwe w przygotowaniu, składające się tylko z 4 podstawowych składników: mozzarelli z mleka bawolego, pomidorów, bazylii i oliwy z oliwek extravergine. Danie następnie można wzbogacić dodając oregano lub zastąpić mozzarellę bawolą, mozzarellą fiordilatte. Aby uzyskać wyjątkową o niepowtarzalnym smaku sałatkę caprese  niezbędne jest użycie najświeższych i jakościowych produktów.

Sałatka Caprese przepis

Składniki

Czas: 10 min

Trudność: bardzo łatwe

Porcje: 4

Kalorie: 399 Kcal

Sposób przygotowania

sałatka caprese krojenie pomidorów

1

Aby przygotować sałatkę caprese umyj pomidory, usuń zieloną szypułkę, osusz je i pokrój wzdłuż na plasterki o grubości około 1 cm.
sałatka caprese krojenie mozzarelli

2

Odsącz mozzarellę w temperaturze pokojowej z wody zostawiając ją na sitku, osusz papierem kuchennym, po czym pokrój w plastry o grubości 1 cm.
sałatka caprese układanie pomidorów i mozzarelli

3

Ułóż plasterki pomidora na talerzu, na przemian z plasterkami mozzarelli.

sałatka caprese doprawianie bazylią

4

Dopraw oliwą z oliwek i solą, a na każdym plasterku mozzarelli ułóż umyty i osuszony liść bazylii. Twoja sałatka caprese jest gotowa do spożycia.

Przechowywanie

Sałatkę Caprese można przygotować wcześniej, przechowując ją w lodówce nie dłużej niż 1 godzinę przed podaniem. W takim przypadku bazylię doda się przed podaniem.

Porady

Aby przygotować idealną sałatkę caprese, pomidory muszą być duże, okrągłe, dojrzałe i chrupiące. Preferowana odmiana to bawole serce.

Zamiast mozzarelli bawolej można wybrać mozzarellę fiordilatte. Jednak w obu przypadkach produkty muszą być bardzo świeże i w temperaturze pokojowej. Po pokrojeniu mozzarelli i pomidorów na plasterki powinno się je lekko osuszyć, przecierając papierem kuchennym. Pozwoli to wyeliminować nadmiar wody, który mógłby zepsuć danie.

Posolić należy tylko pomidory, a nie mozzarellę. Można także przyprawić oregano i pieprzem.

Bazylię należy dodać tuż przed podaniem sałatki caprese, aby nie czerniała i nie straciła świeżości.

Podsumowanie
recipe image
Przepis
Sałatka Caprese
Autor
Data
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Ocena
4.51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)