
Sałatka Caprese to typowe letnie danie regionu Kampania, które stało się kultem kuchni neapolitańskiej i nie tylko.
Danie powstało w Capri w 1920 roku w słynnym Hotelu Quisisana z okazji kolacji zorganizowanej dla poety Filippo Tommaso Marinettiego, twórcy manifestu futurystów, który podobno wielokrotnie krytykował tradycyjną, zbyt tłustą i smażoną kuchnię neapolitańską. Dlatego właściciel restauracji, aby zadziwić pisarza, włączył do dań sałatkę caprese: lekkie, ale równie smaczne danie, które odniosło spektakularny sukces. Od tego momentu sałatka stała się legendą na wyspie Capri, a następnie gastronomiczną ikoną Kampanii i całych Włoch, której kolory czerwony, biały i zielony przypominają flagę Półwyspu Apenińskiego.
Świeże i lekkie danie idealne jako przystawka lub danie główne, szybkie i łatwe w przygotowaniu, składające się tylko z 4 podstawowych składników: mozzarelli z mleka bawolego, pomidorów, bazylii i oliwy z oliwek extravergine. Danie następnie można wzbogacić dodając oregano lub zastąpić mozzarellę bawolą, mozzarellą fiordilatte. Aby uzyskać wyjątkową o niepowtarzalnym smaku sałatkę caprese niezbędne jest użycie najświeższych i jakościowych produktów.
Sałatka Caprese przepis
Składniki
Czas: 10 min
Trudność: bardzo łatwe
Porcje: 4
Kalorie: 399 Kcal
Sposób przygotowania

1

2

3
Ułóż plasterki pomidora na talerzu, na przemian z plasterkami mozzarelli.

4
Dopraw oliwą z oliwek i solą, a na każdym plasterku mozzarelli ułóż umyty i osuszony liść bazylii. Twoja sałatka caprese jest gotowa do spożycia.
Przechowywanie
Sałatkę Caprese można przygotować wcześniej, przechowując ją w lodówce nie dłużej niż 1 godzinę przed podaniem. W takim przypadku bazylię doda się przed podaniem.
Porady
Aby przygotować idealną sałatkę caprese, pomidory muszą być duże, okrągłe, dojrzałe i chrupiące. Preferowana odmiana to bawole serce.
Zamiast mozzarelli bawolej można wybrać mozzarellę fiordilatte. Jednak w obu przypadkach produkty muszą być bardzo świeże i w temperaturze pokojowej. Po pokrojeniu mozzarelli i pomidorów na plasterki powinno się je lekko osuszyć, przecierając papierem kuchennym. Pozwoli to wyeliminować nadmiar wody, który mógłby zepsuć danie.
Posolić należy tylko pomidory, a nie mozzarellę. Można także przyprawić oregano i pieprzem.
Bazylię należy dodać tuż przed podaniem sałatki caprese, aby nie czerniała i nie straciła świeżości.






Najnowsze komentarze