
Sałatka makaronowa z tuńczykiem, pomidorkami koktajlowymi i mozzarellą to idealne letnie danie, które można zaproponować, gdy temperatury w upalne dni wzrastają a apetyt maleje. Przygotowany w ten sposób makaron na zimno jest smaczny, apetyczny, i kompletny pod względem odżywczym.
Łatwy i szybki w przygotowaniu przepis, smakuje wszystkim i jest wygodnym rozwiązaniem na lekkie obiady i kolacje, nawet gdy jest się poza domem, w pracy lub na piknik na świeżym powietrzu.
Najbardziej polecane rodzaje makaronów do sałatek to krótkie makarony, takie jak farfalle czy penne, które najlepiej łączą się ze składnikami dodawanymi jako przyprawa.
Sałatka makaronowa z tuńczykiem wzbogaca się dodając pomidorki koktajlowe, pokrojoną w kostkę mozzarellę i doprawiając wszystko świeżą bazylią i czarnymi oliwkami, uzyskując w ten sposób prawdziwy śródziemnomorski smak.
Sałatka makaronowa z tuńczykiem przepis
Składniki
320 g Makaronu Farfalle
250 g Pomidorków koktajlowych
200 g Mozzarelli di bufala (z mleka bawolego)
200 g Tuńczyka w oleju
40 g Oliwek czarnych bez pestek
Czas: 15 min
Trudność: łatwe
Porcje: 4
Kalorie: 567 Kcal
Sposób przygotowania

1

2

3
Mozzarellę z mleka bawolego pokrój w kostkę i umieść w durszlaku, aby usunąć nadmiar wody.

4
Gdy woda zacznie wrzeć, wsyp sól i wrzuć makaron.

5
Lekko odsącz tuńczyka z oleju, włóż do dużej miski i rozdrobnij widelcem na mniejsze kawałki. Dodaj pokrojone pomidorki koktajlowe i ręcznie potargane liście bazylii. Dobrze wymieszaj, aby połączyć wszystkie smaki.

6
Odcedź makaron i przełóż bezpośrednio do miski razem z sosem.

7
Dodaj czarne oliwki.

8
Dodaj również odsączone kawałeczki mozzarelli z mleka bawolego.

9
Dobrze wymieszaj i dopraw odrobiną oliwy z oliwek extravergine i szczyptą soli i pieprzu. Odstaw sałatkę makaronową z tuńczykiem na co najmniej 30 minut przed podaniem.
Przechowywanie
Makaron na zimno z tuńczykiem można przechowywać w szczelnym pojemniku lub w misce przykrytej folią w lodówce, przez 2-3 dni. Jeśli jednak planuje się spożyć go w innej chwili, nie należy od razu dodawać pomidorów, ponieważ staną się kwaśne.
Porady
Sałatka makaronowa z tuńczykiem to danie które nadaje się do wielu wariacji bez utraty smaku. Jeśli woli się mocniejsze smaki, można użyć pieczonych czarnych oliwek, typowych dla południowych Włoch. Jeśli preferuje się delikatniejsze nuty, wybierze się oliwki zielone. Mozzarellę z mleka bawolego można zastąpić mozzarellą fiordilatte lub stracciatellą.






Najnowsze komentarze