
Saltimbocca alla romana są drugim daniem mięsnym typowym dla kuchni regionu Lacjum. Plasterki cielęciny są pokryte surową szynką parmeńską i szałwią i gotowane na patelni przez kilka minut z dodatkiem białego wina. Są tak pyszne że nazwa tego smacznego i szybkiego dania dosłownie znaczy „wskakuje do buzi”. Saltimbocca alla romana, stały się trochę jak Spaghetti alla Carbonara, symbolem włoskiej kuchni za granicą.
Jak każdy tradycyjny przepis, nawet w Rzymie istnieje kilka wersji Saltimbocca. W niektórych masło zastępuje się olejem, w innych zawija się plasterki mięsa, tworząc pyszne roladki, czyli involtini alla romana. W jeszcze innych używa się tyrolską wędzoną szynkę Speck zamiast surowej szynki parmeńskiej. My, jak zawsze, proponujemy oryginalny przepis Saltimbocca alla romana.
To bardzo łatwe i super szybkie danie. Wystarczy po prostu wybrać cienkie i doskonałej jakości plastry cielęciny oraz miękką, słodką i z niezbyt długim czasem dojrzewania szynkę prosciutto crudo. Sekretem miękkich i soczystych Saltimbocca alla Romana, takich jakie można spotkać w najlepszych restauracjach stolicy Włoch, jest bardzo krótki czas gotowania. Gdy tylko poleje się plasterki winem, należy je natychmiast odłożyć na bok. Podczas gdy towarzyszący sos pozostawia się na patelni jeszcze kilka minut, aby stał się kremowy.
Idealne jako danie do przygotowania w ostatniej chwili, ale także na najbardziej wyjątkowe wieczory i obiady, aby zachwycić gości smacznym i wykwintnym tradycyjnym daniem bez stresu i zbyt długiego gotowania.
Saltimbocca alla Romana przepis
Składniki
300 g (4 plasterki) Cielęciny
4 plasterki Szynki parmeńskiej Prosciutto Crudo
4 liście Szałwii
100 ml Białego wina
50 g Mąki 00
Czas: 15 min
Trudność: łatwe
Porcje: 4
Kalorie: 301 Kcal
Sposób przygotowania

1

2
Na plasterkach cielęciny umieść cienki plasterek surowej szynki parmeńskiej.

3
Na każdym plasterku umieść liść szałwii.

4
Każdy plaster zepnij wykałaczką aby się nie uszkodził podczas gotowania.

5
Postaw patelnię z masłem i oliwą na średnio-wysokim ogniu.
W międzyczasie wysyp mąkę na talerz i obtocz każdy plasterek ale tylko z jednej strony, pod spodem.

6
Umieść plasterki na patelni z rozgrzanym tłuszczem, zwiększ ogień, aby dobrze przyrumienić saltimbocca. Dopraw pieprzem do smaku, ale nie sól, ponieważ obecność szynki sprawi, że potrawa będzie już miała odpowiednio słony smak.

7
Gdy mięso pod spodem będzie złociste, polej białym winem i pozwól mu odparować.

8
Gdy alkohol całkowicie wyparuje, przykryj pokrywką i gotuj jeszcze przez 1 minutę. Następnie przełóż saltimbocca na talerz i trzymaj w cieple.

9
Teraz przygotuj sos towarzyszący: na tą samą patelnię dodaj 10 g masła i wodę. Gotuj aż powstanie lekko gęsty kremowy sosik.
Rozprowadź sos na każdym talerzu i połóż na nim plasterki mięsa. Saltimbocca alla romana są gotowe do podania.
Przechowywanie
Saltimbocca alla romana można przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce przez 1 dzień. Zamrażanie nie jest zalecane.
Porady
Jako dodatek do saltimbocca można wybrać świeżą sałatkę albo sezonowe warzywa grillowane, lub gotowane na parze.
Ciekawostki
Chociaż najprawdopodobniej saltimbocca pochodzą z regionu Lacjum, wydaje się że były już znane w innych regionach Włoch, jak na przykład w lombardii, w mieście Brescia.






Najnowsze komentarze