
Słodkie brzoskwinki z Alchermes (pesche dolci) to puszyste ciasteczka z ciasta biszkoptowego przypominające małe pączki, połączone w pary nadzieniem z kremu cukierniczego czekoladowego lub klasycznym kremem cukierniczym w zależności od wariantu. Różowy kolor owocu nadaje kąpiel w likierze Alchermes, a efekt brzoskwiniowej skórki cukier w którym obtacza się słodkie brzoskwinki. Na koniec ciasteczka dekoruje się listkami mięty lub zielonymi liśćmi cukrowymi.
Pesche dolci mają swoje korzenie w tradycji domowych wypieków regionów Emilia-Romagna i Toskania. Podobnie Alchermes, likier na bazie przypraw, który zawsze był używany do przygotowywania deserów jak na przykład Zuppa Inglese. Tradycyjne słodycze wielkanocne były przygotowywane podczas Wielkiego Postu w oczekiwaniu na Wielkanoc.
Doskonałe, aby każdego dnia zafundować sobie odrobinę wyrafinowanej słodyczy, słodkie brzoskwinki są tak piękne, że można je również przygotować na specjalne okazje lub jako prezent.
Słodkie brzoskwinki z alchermes przepis
Składniki ciasta
Składniki kremu cukierniczego czekoladowego
Składniki pokrycia
Czas: 45 min

Porcje: 15 sztuk
Kalorie: 349 Kcal
Sposób przygotowania
Ciasto

1
Aby przygotować słodkie brzoskwinki z alchermes umieść w misce mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, sól, masło w temperaturze pokojowej, jajka i startą skórkę z cytryny.

2
Wszystko wymieszaj, dolewając tyle mleka ile potrzeba aby rękami ugnieść raczej miękkie i klejące, nie zbyt zbite ciasto.

3
Pobierz łyżką lub szpatułką trochę ciasta, oprósz mąką dłonie i formuj kulki wielkości dużego orzecha włoskiego (po około 25 g każda). Ułóż kulki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach kilku cm od siebie. Kontynuuj w ten sposób, aż zużyjesz całe ciasto (około 28-32 kulek).
Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 15 – 20 minut w temperaturze 180 °C, uważając aby ciasteczka nie zbrązowiały.
Krem cukierniczy czekoladowy

1
Przekrój wzdłuż laskę wanilii i zeskrobaj nożem oddzielając ziarenka. Do rondla wlej mleko, dodaj ziarenka i laskę wanilii. Podgrzej na bardzo małym ogniu i doprowadź do gotowania.

2
Rozbij jajka w dużym garnku, dodaj cukier i mąkę. Za pomocą trzepaczki dobrze wymieszaj wszystkie składniki, aż krem będzie gładki i bez grudek.

3
Gdy mleko się zagotuje, wyłącz ogień, wyjmij laskę wanilii szczypcami kuchennymi i wlewaj stopniowo do garnka z kremem, kontynuując mieszanie trzepaczką. Gdy składniki masy będą dobrze wymieszane, postaw garnek na ogniu i ciągle mieszając doprowadź do wrzenia, aż krem zgęstnieje.

4
Wyłącz ogień i dodaj dwie łyżki gorzkiego kakao.

5
Dobrze wymieszaj, aż krem będzie gładki i błyszczący.
Nadziewanie

1
Gdy ciasteczka będą upieczone, wyjmij je z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Następnie weź łyżeczkę i lekko wydrąż środek płaskiej części każdej kopułki, aby uzyskać małe wgłębienie.

2
Włóż krem do rękawa cukierniczego z gładką końcówką i wyciśnij wypełniając wgłębienia pośrodku każdej półkuli.

3
Sklejaj brzoskwinki łącząc kopułki w pary, aby krem znajdował się pośrodku.

4
Do małej miseczki wlej czerwony alchermes, a do drugiej wsyp trochę cukru. Szybko zanurz i wyciągnij każdą brzoskwinkę w alchermes, dobrze odsącz, obtocz w cukrze, a następnie ułóż na talerzu. Wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Przed podaniem udekoruj listkami mięty lub zielonymi liśćmi cukrowymi.
Przechowywanie
Brzoskwinki słodkie z Alchermes można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni lub zamrozić w hermetycznym pojemniku. Kopułki można także przygotować wcześniej, zamrozić lub przechowywać w blaszanym pudełku, a następnie nadziać kilka godzin przed podaniem.
Porady
Zamiast kremu cukierniczego czekoladowego można użyć klasycznego kremu cukierniczego lub dżemu. Aby otrzymać ciasteczka z gotowym wgłębieniem można włożyć pół łupiny orzecha włoskiego w środek każdej połowy przed pieczeniem . Po upieczeniu należy oczywiście wyjąć skorupkę.






Najnowsze komentarze