Słodkie brzoskwinki z Alchermes (pesche dolci) to puszyste ciasteczka z ciasta biszkoptowego przypominające małe pączki, połączone w pary nadzieniem z kremu cukierniczego czekoladowego lub klasycznym kremem cukierniczym w zależności od wariantu. Różowy kolor owocu nadaje kąpiel w likierze Alchermes, a efekt brzoskwiniowej skórki cukier w którym obtacza się słodkie brzoskwinki. Na koniec ciasteczka dekoruje się listkami mięty lub zielonymi liśćmi cukrowymi.

Pesche dolci mają swoje korzenie w tradycji domowych wypieków regionów Emilia-Romagna i Toskania. Podobnie Alchermes, likier na bazie przypraw, który zawsze był używany do przygotowywania deserów jak na przykład Zuppa Inglese. Tradycyjne słodycze wielkanocne były przygotowywane podczas Wielkiego Postu w oczekiwaniu na Wielkanoc.

Doskonałe, aby każdego dnia zafundować sobie odrobinę wyrafinowanej słodyczy, słodkie brzoskwinki są tak piękne, że można je również przygotować na specjalne okazje lub jako prezent.

Słodkie brzoskwinki z alchermes przepis

Składniki ciasta

100 g Masła (w temperaturze pokojowej)

500 g Mąki 00

175 g Cukru

3 Jajka

4 łyżki Mleka pełnotłustego

1 saszetka (16 g) Proszku do pieczenia

1 saszetka (0,5 g) Cukru wanilinowego

1 Cytryna

1 szczypta Soli

Składniki kremu cukierniczego czekoladowego

Składniki pokrycia

Czas: 45 min

Trudność: średnie

Porcje: 15 sztuk

Kalorie: 349 Kcal

Sposób przygotowania

Ciasto

słodkie brzoskwinki z alchermes przygotowanie masy

1

Aby przygotować słodkie brzoskwinki z alchermes umieść w misce mąkęcukier, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, sól, masło w temperaturze pokojowej, jajka i startą skórkę z cytryny.

słodkie brzoskwinki z alchermes wyrobiona masa

2

Wszystko wymieszaj, dolewając tyle mleka ile potrzeba aby rękami ugnieść raczej miękkie i klejące, nie zbyt zbite ciasto.

słodkie brzoskwinki z alchermes formowanie kulek

3

Pobierz łyżką lub szpatułką trochę ciasta, oprósz mąką dłonie i formuj kulki wielkości dużego orzecha włoskiego (po około 25 g każda). Ułóż kulki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach kilku cm od siebie. Kontynuuj w ten sposób, aż zużyjesz całe ciasto (około 28-32 kulek).

Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 15 – 20 minut w temperaturze 180 °C, uważając aby ciasteczka nie zbrązowiały.

Krem cukierniczy czekoladowy

krem cukierniczy czekoladowy dodawanie wanilii

1

Przekrój wzdłuż laskę wanilii i zeskrobaj nożem oddzielając ziarenka. Do rondla wlej mleko, dodaj ziarenka i laskę wanilii. Podgrzej na bardzo małym ogniu i doprowadź do gotowania.

krem cukierniczy dodawanie cukru i mąki do żółtek

2

Rozbij jajka w dużym garnku, dodaj cukier i mąkę. Za pomocą trzepaczki dobrze wymieszaj wszystkie składniki, aż krem będzie gładki i bez grudek.

krem cukierniczy dodawanie mleka

3

Gdy mleko się zagotuje, wyłącz ogień, wyjmij laskę wanilii szczypcami kuchennymi i wlewaj stopniowo do garnka z kremem, kontynuując mieszanie trzepaczką. Gdy składniki masy będą dobrze wymieszane, postaw garnek na ogniu i ciągle mieszając doprowadź do wrzenia, aż krem zgęstnieje.

krem cukierniczy czekoladowy dodawanie kakao

4

Wyłącz ogień i dodaj dwie łyżki gorzkiego kakao.

krem cukierniczy wmieszanie czekolady

5

Dobrze wymieszaj, aż krem będzie gładki i błyszczący.

Nadziewanie

słodkie brzoskwinki z alchermes wydrążanie wgłębień w ciasteczkach

1

Gdy ciasteczka będą upieczone, wyjmij je z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Następnie weź łyżeczkę i lekko wydrąż środek płaskiej części każdej kopułki, aby uzyskać małe wgłębienie.

słodkie brzoskwinki z alchermes wypełnianie ciasteczek kremem

2

Włóż krem do rękawa cukierniczego z gładką końcówką i wyciśnij wypełniając wgłębienia pośrodku każdej półkuli.

słodkie brzoskwinki z alchermes łączenie ciasteczek w pary

3

Sklejaj brzoskwinki łącząc kopułki w pary, aby krem znajdował się pośrodku.

słodkie brzoskwinki z alchermes maczanie i obtaczanie ciasteczek

4

Do małej miseczki wlej czerwony alchermes, a do drugiej wsyp trochę cukru. Szybko zanurz i wyciągnij każdą brzoskwinkę w alchermes, dobrze odsącz, obtocz w cukrze, a następnie ułóż na talerzu. Wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Przed podaniem udekoruj listkami mięty lub zielonymi liśćmi cukrowymi.

Przechowywanie

Brzoskwinki słodkie z Alchermes można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni lub zamrozić w hermetycznym pojemniku. Kopułki można także przygotować wcześniej, zamrozić lub przechowywać w blaszanym pudełku, a następnie nadziać kilka godzin przed podaniem.

Porady

Zamiast kremu cukierniczego czekoladowego można użyć klasycznego kremu cukierniczego lub dżemu. Aby otrzymać ciasteczka z gotowym wgłębieniem można włożyć pół łupiny orzecha włoskiego w środek każdej połowy przed pieczeniem . Po upieczeniu należy oczywiście wyjąć skorupkę.

Podsumowanie
recipe image
Przepis
Słodkie brzoskwinki z alchermes
Autor
Data
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)