
Sos bolognese ragu, po włosku Ragù alla bolognese, (Ragu po bolońsku), jest jedną z najbardziej charakterystycznych i rozpoznawalnych przypraw kuchni włoskiej, symbol włoskiego dobrego jedzenia. Sos ragu to podstawowa przyprawa niektórych z najbardziej znanych potraw tradycyjnej kuchni regionu Emilia-Romagna, które stały się ikonami kuchni włoskiej, takich jak tagliatelle alla bolognese i lasagne.
Ragù oznacza sos mięsny, długo gotowany, na małym ogniu. Przygotowanie tego sosu jest łatwe, wymaga tylko czasu, staranności i oczywiście wysokiej jakości składników.
Wśród wiele wersji które wypróbowaliśmy i które zaprezentujemy na końcu w poradach, ponieważ wszystkie nam smakowały, wybraliśmy wersje oryginalną, zarejestrowaną w bolońskiej izbie handlowej 17 października 1982 roku (najnowszą aktualizację oryginalnego przepisu Włoskiej Akademii Kuchni znajdziesz tutaj).
Sos bolognese ragu przepis
Składniki
500 g Mielonej wołowiny
250 g Mielonej wieprzowiny
250 g Przeciera pomidorowego (passata)
50 g Selera
50 g Cebuli
50 g Marchewki
Czas: 3 godz 30 min
Trudność: łatwe
Porcje: 4
Kalorie: 535 Kcal
Sposób przygotowania

1
Aby przygotować sos bolognese, obierz marchewkę i cebulę i odetnij końce z łodyg selera. Pokrój warzywa w drobną kostkę.

2
Wlej łyżkę oleju do rondla i dodaj warzywa, podsmaż na małym ogniu przez około 10 minut, mieszając od czasu do czasu aż dno patelni będzie suche.

3
Dodaj mieloną wołowinę i wieprzowinę od czasu do czasu mieszając. Nawet te będą musiały powoli przyrumienić przez około 10 minut.

4
Polej białym winem i pozwól mu wyparować na dużym ogniu.

5
Jak tylko alkohol wyparuje i jeszcze raz dno się wysuszy, zmniejsz ogień i dodaj przecier pomidorowy.

6
Następnie wlej tylko 1 z 3 litrów wody, dodaj szczyptę soli, wymieszaj i gotuj na średnim ogniu przez godzinę.
Dodaj kolejny litr wody, wymieszaj i gotuj przez kolejną godzinę.
Pod koniec drugiej godziny gotowania dolej ostatni litr wody i kontynuuj gotowanie na małym ogniu przez kolejną godzinę.
W ten sposób sos będzie gotował się przez co najmniej 3 godziny.

7
Dopraw solą i pieprzem, wyłącz ogień i dodaj mleko; wymieszaj i oto gotowy sos bolognese ragu!
Przechowywanie
Można przygotować sos bolognese ragu z wyprzedzeniem i przechowywać w szklanym pojemniku, dobrze przykrytym folią, przez maksymalnie 2-3 dni i podgrzać go w razie potrzeby. Można także zamrozić.
Porady
Tradycje związane z bolońskim ragù są naprawdę liczne! Zacznijmy od mięsa.
Mięso wieprzowe musi być bardzo tłuste, dlatego w żargonie nazywa się je pancetta (dlatego nie jest to klasyczny bekon). Wołowina musi być grubo mielona, aby sos miał rustykalną konsystencję.
Mleko jest dodawane, aby sos był bardziej kremowy, ale w starożytności używano obfitej łyżki smalcu, który nadal może być używany do wzmocnienia niezbyt tłustej wieprzowiny.






Dziękujemy, postaramy się, smacznego!
Bardzo wiarygodne przepisy! I super opisane. Więcej!