Sos bolognese ragu, po włosku Ragù alla bolognese, (Ragu po bolońsku), jest jedną z najbardziej charakterystycznych i rozpoznawalnych przypraw kuchni włoskiej, symbol włoskiego dobrego jedzenia. Sos ragu to podstawowa przyprawa niektórych z najbardziej znanych potraw tradycyjnej kuchni regionu Emilia-Romagna, które stały się ikonami kuchni włoskiej, takich jak tagliatelle i lasagne.

Ragù oznacza sos mięsny, długo gotowany, na małym ogniu. Przygotowanie tego sosu jest łatwe, wymaga tylko czasu, staranności i oczywiście wysokiej jakości składników.

Wśród wiele wersji które wypróbowaliśmy i które zaprezentujemy na końcu w poradach, ponieważ wszystkie nam smakowały, wybraliśmy wersje oryginalną, zarejestrowaną w bolońskiej izbie handlowej 17 października 1982 roku (najnowszą aktualizację oryginalnego przepisu Włoskiej Akademii Kuchni znajdziesz tutaj).

Sos bolognese ragu przepis

Składniki

Czas: 3 godz 30 min

Trudność: łatwe

Porcje: 4

Kalorie: 535 Kcal

Sposób przygotowania

1

Aby przygotować sos bolognese, obierz marchewkę i cebulę i odetnij końce z łodyg selera. Pokrój warzywa w drobną kostkę.

2

Wlej łyżkę oleju do rondla i dodaj warzywa, podsmaż na małym ogniu przez około 10 minut, mieszając od czasu do czasu aż dno patelni będzie suche.

3

Dodaj mieloną wołowinę i wieprzowinę od czasu do czasu mieszając. Nawet te będą musiały powoli przyrumienić przez około 10 minut.

4

Polej białym winem i pozwól mu wyparować na dużym ogniu.

5

Jak tylko alkohol wyparuje i jeszcze raz dno się wysuszy, zmniejsz ogień i dodaj przecier pomidorowy.

6

Następnie wlej tylko 1 z 3 litrów wody, dodaj szczyptę soli, wymieszaj i gotuj na średnim ogniu przez godzinę.

Dodaj kolejny litr wody, wymieszaj i gotuj przez kolejną godzinę.

Pod koniec drugiej godziny gotowania dolej ostatni litr wody i kontynuuj gotowanie na małym ogniu przez kolejną godzinę.

W ten sposób sos będzie gotował się przez co najmniej 3 godziny.

7

Dopraw solą i pieprzem, wyłącz ogień i dodaj mleko; wymieszaj i oto gotowy sos bolognese ragu!

Przechowywanie

Można przygotować sos bolognese ragu z wyprzedzeniem i przechowywać w szklanym pojemniku, dobrze przykrytym folią, przez maksymalnie 2-3 dni i podgrzać go w razie potrzeby. Można także zamrozić.

Porady

Tradycje związane z bolońskim ragù są naprawdę liczne! Zacznijmy od mięsa.
Mięso wieprzowe musi być bardzo tłuste, dlatego w żargonie nazywa się je pancetta (dlatego nie jest to klasyczny bekon). Wołowina musi być grubo mielona, aby sos miał rustykalną konsystencję.

Mleko jest dodawane, aby sos był bardziej kremowy, ale w starożytności używano obfitej łyżki smalcu, który nadal może być używany do wzmocnienia niezbyt tłustej wieprzowiny.

Podsumowanie
recipe image
Przepis
Sos bolognese Ragu
Autor
Data
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Ocena
4.51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)