
Sos Coulis to francuska nazwa sosu używanego do ozdabiania lub towarzyszenia różnym daniom lub deserom: coulis może być oparty na owocach lub warzywach i jest naprawdę prosty i szybki do przygotowania.
Coulis owocowy jest zwykle używany do przyrządzania lodów, deserów lub ciast.
Coulis z warzyw jest powszechnie stosowany jako dodatek do potraw mięsnych lub warzywnych; może być również stosowany jako baza do zup lub innych sosów.
Coulis można łatwo przygotować w dwa sposoby: na surowo, miksując składniki i filtrując otrzymany sok, lub krótko gotując owoce lub warzywa.
Sos coulis przepis
Coulis owocowy klasyczny
Składniki
250 g Malin (lub innych świeżych owoców)
2 łyżki Soku z cytryny
50 g Cukru pudru
Czas: 15 min
Trudność: łatwe

Kalorie: 326 Kcal
Coulis owocowy na surowo
Składniki
250 g Truskawek (lub innych miękkich owoców)
2 łyżki Soku z cytryny
200 g Cukru pudru
Czas: 10 min
Trudność: łatwe

Kalorie: 839 Kcal
Coulis z warzyw
Składniki
250 g dojrzałych Pomidorów (lub innych warzyw)
Czas: 15 min
Trudność: łatwe

Kalorie: 317 Kcal
Sposób przygotowania
SOS COULIS OWOCOWY KLASYCZNY

1
Podgrzej maliny lub inne owoce na patelni nieprzywierającej, na małym ogniu, przez 2-3 minuty, aż owoc wypuści całą wodę (ilość wody będzie zależeć od rodzaju owoców).

2
Dodaj cukier puder, filtrowany sok z cytryny i dobrze wymieszaj trzepaczką; następnie gotuj przez kolejną minutę na małym ogniu.

3
Przefiltruj za pomocą sitka, aby usunąć wszelkie nasiona: dobrze przyciskaj grzbiet łyżki i zbierz sos w misce.
Coulis owocowy jest gotowy: zalecamy użycie go do wzbogacania smaku lodów lub deserów.
SOS COULIS OWOCOWY NA SUROWO

1
Dokładnie umyj owoce (w tym przypadku truskawki) i przepuść przez przecierak (możesz bezpośrednio użyć mikser), następnie wyciśnij pół cytryny i dodaj dwie łyżeczki soku do przecieru.

2
Filtruj za pomocą sitka, dobrze naciskając miąższ grzbietem łyżki, aby usunąć nasiona.

3
Dodaj cukier puder, aż uzyskasz pożądaną konsystencję i dobrze wymieszaj za pomocą trzepaczki.
SOS COULIS Z WARZYW
Aby przygotować coulis warzywny, można użyć dowolnych warzyw; zalecane są pomidory, papryka i cukinia, ponieważ są bardziej wodniste.

1
Bardzo dobrze umyj warzywa (w tym przypadku pomidory) i pokrój je w kostkę. Umieść na nieprzywierającej patelni z odrobiną oleju, na małym ogniu, aż uwolnią wszystką wodę.

2
Przefiltruj warzywa za pomocą sitka, aby usunąć nasiona i skórki.

3
Dopraw do smaku solą i pieprzem, i odrobiną oliwy z oliwek extravergine i dobrze wymieszaj za pomocą trzepaczki.
Coulis warzywny jest gotowy: zalecamy połączenie go z daniami mięsnymi lub warzywnymi!
Przechowywanie
Sos Coulis owocowy i warzywny można przechowywać, w szczelnym pojemniku w lodówce, maksymalnie przez jeden dzień.
Porady
Jeśli zauważysz że coulis na surowo jest zbyt płynne, po przefiltrowaniu możesz umieścić je w rondlu, i zagęścić na małym ogniu przez kilka minut.






Najnowsze komentarze