Sos Coulis to francuska nazwa sosu używanego do ozdabiania lub towarzyszenia różnym daniom lub deserom: coulis może być oparty na owocach lub warzywach i jest naprawdę prosty i szybki do przygotowania.

Coulis owocowy jest zwykle używany do przyrządzania lodów, deserów lub ciast.

Coulis z warzyw jest powszechnie stosowany jako dodatek do potraw mięsnych lub warzywnych; może być również stosowany jako baza do zup lub innych sosów.

Coulis można łatwo przygotować w dwa sposoby: na surowo, miksując składniki i filtrując otrzymany sok, lub krótko gotując owoce lub warzywa.

Sos coulis przepis

Coulis owocowy klasyczny

Składniki

250 g Malin (lub innych świeżych owoców)

2 łyżki Soku z cytryny

Czas: 15 min

Trudność: łatwe

Porcje: –

Kalorie: 326 Kcal

Coulis owocowy na surowo

Składniki

250 g Truskawek (lub innych miękkich owoców)

2 łyżki Soku z cytryny

Czas: 10 min

Trudność: łatwe

Porcje: –

Kalorie: 839 Kcal

Coulis z warzyw

Składniki

250 g dojrzałych Pomidorów (lub innych warzyw)

Oliwa z oliwek extravergine

Czas: 15 min

Trudność: łatwe

Porcje: –

Kalorie: 317 Kcal

Sposób przygotowania

SOS COULIS OWOCOWY KLASYCZNY

1

Podgrzej maliny lub inne owoce na patelni nieprzywierającej, na małym ogniu, przez 2-3 minuty, aż owoc wypuści całą wodę (ilość wody będzie zależeć od rodzaju owoców).

2

Dodaj cukier puder, filtrowany sok z cytryny i dobrze wymieszaj trzepaczką; następnie gotuj przez kolejną minutę na małym ogniu.

3

Przefiltruj za pomocą sitka, aby usunąć wszelkie nasiona: dobrze przyciskaj grzbiet łyżki i zbierz sos w misce.

Coulis owocowy jest gotowy: zalecamy użycie go do wzbogacania smaku lodów lub deserów.

SOS COULIS OWOCOWY NA SUROWO

1

Dokładnie umyj owoce (w tym przypadku truskawki) i przepuść przez przecierak (możesz bezpośrednio użyć mikser), następnie wyciśnij pół cytryny i dodaj dwie łyżeczki soku do przecieru.

2

Filtruj za pomocą sitka, dobrze naciskając miąższ grzbietem łyżki, aby usunąć nasiona.

3

Dodaj cukier puder, aż uzyskasz pożądaną konsystencję i dobrze wymieszaj za pomocą trzepaczki.

SOS COULIS Z WARZYW

Aby przygotować coulis warzywny, można użyć dowolnych warzyw; zalecane są pomidory, papryka i cukinia, ponieważ są bardziej wodniste.

1

Bardzo dobrze umyj warzywa (w tym przypadku pomidory) i pokrój je w kostkę. Umieść na nieprzywierającej patelni z  odrobiną oleju, na małym ogniu, aż uwolnią wszystką wodę.

2

Przefiltruj warzywa za pomocą sitka, aby usunąć nasiona i skórki. 

3

Dopraw do smaku solą i pieprzem, i odrobiną oliwy z oliwek extravergine i dobrze wymieszaj za pomocą trzepaczki.

Coulis warzywny jest gotowy: zalecamy połączenie go z daniami mięsnymi lub warzywnymi!

Przechowywanie

Sos Coulis owocowy i warzywny można przechowywać, w szczelnym pojemniku w lodówce, maksymalnie przez jeden dzień.

Porady

Jeśli zauważysz że coulis na surowo jest zbyt płynne, po przefiltrowaniu możesz umieścić je w rondlu, i zagęścić na małym ogniu przez kilka minut.

Podsumowanie
recipe image
Przepis
Sos Coulis
Autor
Data
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Ocena
4.51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)